неделя, 12 юни 2022 г.

Шоколадова торта с карамелен крем

И чак сега рецептата за тортата, която правих за РД на съпруга ми в края на май.



Необходими продукти:

Блатове:
5 яйца
100 гр захар
130 гр брашно
30 гр тъмно какао
есенция ром
щипка сол
50 гр смлени орехи

Крем:
50 гр захар
150 мл сметана за разбиване
50 гр масло
500 гр маскарпоне

За сиропиране:

200 мл вода
1 пакетче 3 в 1 на Якобс

Глазура:
200 гр черен шоколад
180 мл течна сладкарска сметана

За украса:
Захарни камъчета цветни
















Начин на приготвяне:

За блата се отделят белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг, след което се изсипва постепенно захарта, като разбиването продължава. Един по един се добавят жълтъците, като разбиването продължава. Брашното и какаото се пресяват, смесват с млените орехи и внимателно с шпатула се внедряват в яйчената смес. Форма за торта с диаметър около 22 см се застила с хартия за печене, тестото се изсипва вътре и пече в загрята предварително фурна на 180 градуса до суха клечка. Вратата на фурната се отваря, тя се изключва и се оставя блата вътре още 5 минути. Вади се, охлажда се съвсем и се реже на 3 равни части.

За крема, захарта се слага в тенджера с незалепващо покритие да се карамелизира до кафяво. Дръпва се настрани и в нея се излива предварително разбитата сметана. Слага се на слаб котлон и се бърка до разтваряне на карамела и леко сгъстяване на крема, добавя се маслото и се бърка да се стопи. Охлажда се. маскарпонето се разбърква внимателно с вилица и към него с шпатула се добавя карамеления охладен вече крем. Получава се гъст крем.

Нарежда се тортата, като се слага блат, сиропира се с кафето, маже се крем, пак блат, кафе, крем, блат, кафе, крем.Поставя се в хладилника да стегне. 

За глазурата се загрява сменатана и преди да кипне се добавя натрошения шоколад, бърка се до стопяване, охлажда се и се излива върху тортата, измазва се и отстрани. Покрая се поръсва с цветните камъчета.








Рецептата видях в сайта "За жената", но увеличих двойно количеството на крема, мисля, че три пъти би било по-добре. Трябваше да увелича и захарта, за моя вкус не беше достатъчно сладка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар