събота, 26 октомври 2019 г.

Печена ябълкова торта "Есен" за Димитровден


















Рецептата видях при Ваня. По традиция на Димитровден се приготвя ябълков сладкиш. Аз лично го приготвих седмица преди това, но публикацията ми ще съвпадне с празника.

Продукти:

1 крем:
3 големи ябълки
3 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
100 мл сок от ябълка
1 пак. пудинг ванилия от 40 г
2 с.л. смлени обикновени бисквити

2 крем:
300 мл сладкарска сметана
400 мл прясно мляко
5 с.л. захар
2 пак. пудинг ванилия от 40 г



Блат:
4 яйца
1 ч.ч. зхр
100 мл олио
200 гр кисело мляко
2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. канела



Начин на приготвяне:
Започваме с направата на първия крем.
Настъргваме обелените и почистени ябълки на едро ренде и ги слагаме на котлона със захарта за 5 минути, през това време смесваме сока от ябълка с пудинга и канелата и ги добавяме към ябълките, като бъркаме, докато се сгъсти крема.
Дръпваме настрани и започваме втория крем.
Сметаната се загрява, заедно с половината мляко и захарта на котлона. В останалото мляко разбъркваме двата пудинга и ги добавяме, като отново бъркаме до сгъстяване. Отстраняваме от котлона.
Разбиваме яйцата със захарта, олиото, киселото мляко и накрая брашното с бакпулвера и канелата. Изсипваме една трета от тестото в набаслена и набрашнена тава с диаметър 24 см.Печем на 180 градуса до готовност, изваждаме от фурната, намазваме веднага първия крем, заравняваме и отгоре изсипваме втората една трета от тестото, печем. Изваждаме и намазваме втория крем, заравняваме и накрая изсипваме последната една трета от тестото. Печем отново до готовност, за още 12-13 минути. Охлаждаме и поръсваме с пудра захар.
При мен не се получиха много равномерни пластовете, но пък вкуса ми допадна много, интересен и различен ябълков сладкиш.










7 коментара:

  1. Много подходящо за сезона и красиво! Със сигурност е вкусно! С поздрав, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ефектен и вкусен есеснен сладкиш. Поздрави и за теб, Дани!

      Изтриване
  2. Прекрасна е, Веси, а декорацията с листенцето отгоре ме плени. Толкова красиво ти се е получило. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    ще направя тази изненада за някой имен ден и аз.Много ми хареса и декорацията, и цялостното изпълнение.Е, знам,че няма кой освен теб да измисли нещо толкова красиво.За вкуса не се и съмнявам.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, благодаря ти! Рецептата видях при Ваня Джорджевич, посочила съм горе източник. Ще се радвам да ти хареса сладкиша.

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване