вторник, 14 май 2019 г.

Мостар


На втория ден от пътуването ни тръгваме от Сараево за Мостар.
По пътя ни заваля проливен дъжд, но за кратко, после гледката от автобуса беше страхотна - пищни зелени поляни и гори, величествени Динарски планини със заснежени върхове, потънали в мъгла и долу, кротнала се изумрудената река Неретва.





























За наш късмет, малко преди да пристигнем се появи щедро слънце, за да се види още по добре красотата на природата и на града.


Мостар

Мостар е град в Босна и Херцеговина, най-големият в област Херцеговина. Намира на около 700 км от София.
Определят Мостар, като един от най-красивите градове на Балканите. Съчетава в себе си богата история, красива природа и уникална архитектура. Разположен е на двата бряга на река Неретва. 
Мостар е град, който е бил под влиянието и на Османската и на Австро-Унгарската империя и това личи ясно от разнообразните архитектурни стилове, запазени  до днес.
Мостар е сред най-разрушените градове по време на войните в началото на 90-те. Въпреки сериозните поражения върху града, Мостар е възстановен през следващите 20 години.



Неретва


До тук снимките са от автобуса и в движение, в действителност е много красива природата.


Франевачката църква







Стари град


Мостът Мостар (от босненски Стари Мост) се намира над река Неретва в старата част на град Мостар и е един от символите на града. 
Именно от този мост, построен през XVI век от ученик на най – великия османски архитект – Синан,  произлиза името на града Мостар.
Мостът е в Османски стил. Висок е висок около 24 метра, в зависимост от нивото на реката, дължината му е 30 м., а широчината 4 м. и е изключителен в архитектурно отношение с голямата си височина, само с една арка.
След построяването му търговията в града нараства значително и така град Мостар се превръща в един от най – важните градове в областта Херцеговина. 
Мостар съществува цели 427 години и свързва мюслюманската част на града с християнската.
По време на гражданската война в Босна и Херцеговина през 1992 г. босненските сърби бомбардират моста и той е напълно разрушен. 
Днес Стари мост е възстановен изцяло. През 2004 г. е открит от принц Чарлз, като на откриването има представители на 60 държави. От 2005 г., заедно със старата част на града, Стари мост е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Мостът е направен от хлъзгави камъни, та жените, които се разхождат по него да внимават в краката си, а не в мъжете с които се разминават.
Наистина е много хлъзгаво и трябват стабилни обувки и подметки.



Каква красота е Неретва, смята се, че изумрудения цвят на водите се дължи на някакъв вид водорасло, обитаващо реката. 

Друг феномен, на който се дивят учените и все още не могат да си обяснят е, как водата запазва една и съща температура от 7 градуса и през зимата, и през лятото.




И вече сме на прочутия Стари мост














Според легендите, младоженците, преди да се оженят, скачали от моста, за да докажат смелостта си на булката.

От Стари мост днес постоянно се хвърлят гмуркачи. Прието е да им се оставят пари, след шоуто. Ние не улучихме самия скок, но ето ви един местен гмуркач:) - няма много спортен вид, но това е положението.



Точно в средата се вижда Карагьоз бей джамия



Квадратната кула от едната страна на моста, от другата страна е кръглата кула.


Много красиви занаятчийски произведения.



От всеки ракурс е прекрасен моста.












И от близо Карагьоз бей джамия











И на мостарско кафе...с нещо сладичко - баклава и колач, типично за Босна




Красиви са босненки, и раздвоени между религиознато и светското (самото съчетание на кърпата и слънчевите очила) това момиче имаше изумрудените очи на Неретва и кожа, нежна и бяла, като кадифе. 


Прекрасни каменни настилки.



И тези грейнали съдове.





Отново моста над Неретва.











Излизаме от стария град и навлизаме в жилищната зона.
Ясно личат и тук, в Мостар следите от куршумите, по сградите.









150-годишно yчилище - гимназия, изключително красива сграда, подобна на кметството в Сараево.












От Стари град  си купихме освен магнити и сувенири (много типични са тези, направени от гилзи), още и пчелен мед, много интересен, с мента, ябълка и смокиня, както и много красиви шалове.

Тръгваме си от Мостар, следващата ни среща е с Междугорие.


8 коментара:

  1. Благодаря за прекрасната разходка. Тази река ме изуми и мен с цвета си - ние я видяхме в по-близката до морето част и делтата. Там пък ако знаеш какви меандри има. А най-интересното бяха обработваемите площи между ръкавите на водата - хората ходят с лодки до нивите си да ги обработват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е било интересно, чакам и ти да разкажеш за друга част на бивша Югославия.

      Изтриване
  2. Благодаря ти за тези снимки, Веси! Мостар е приказен. Водата наистина има невероятен цвят. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Приказна разходка в Босна сте си направили Веси.Природата наистина е изумителна и толкова красив е този град Мостар.Благодаря сърдечно за виртуалната наслада.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  4. Много, много е красива природата, моста, стария град. Поздрави и за теб, Ели!

    ОтговорИзтриване