четвъртък, 27 април 2017 г.

Телешко филе със спанак

Ей това телешко е страхотно!
Видях го и го приготвих почти веднага след като Пепчо го показа в блога си, автор е Мага, който го е приготвил в "Черешката на тортата".
Но снимките ми отлежават, отлежават и чакат да се върна и да напиша публикация.
Тъкмо така рецептата след време се повтаря, ако някой не е успял да я зърне тогава, ако ли не - припомням я просто и си я имам записана тук! 
Въобще не мога да не се доверя на Пеп, по отношение на месото, пък и не само. Но очакванията ми дори бяха задминати с тази рецепта, освен вкусна е и бърза и лесна! Непременно ще приготвя пак тези дни, имам и домашно телешко, но колкото и да си обещавам да сменям снимките, явно пак не ми стига времето и за това, но ... някой ден...
Не си ги харесвам тези стари и правени на тъмно снимки (то не че сега на светло ги правя, все вечер), и май със стария апарат.
А и явно съм поръсила свежия спанак доста преди да снимам и той е повехнал, та не знам дали бих ви изкушила визуално... но си струва да опитате!
У дома децата не вкусват телешко, но ние с мъжа ми си го хапваме с удоволствие.
Когато е приготвено па правилния начин, като тук, е разкошно крехко.
Провокира ме и нарязването(противно на някои теории) - по посока на мускулните влакна.



Продукти за една порция:
по 250 гр. телешко филе
3-4 скилидки чесън
1 к. л.  червен пипер
сол, черен пипер
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. листа пресен спанак


Приготвяне: 
Всяка порция се приготвя поотделно, за де не се вари месото, като е повече.
Спанака се  измива и  отцежда. 
Месото почиства от ципите и се нарязва по посока на мускулните влакна на ленти дълги ~10 см, дебели ~3мм и широки приблизително 3-4см. 
В тиган се слага нарязания на ситно чесън и червения пипер и запържват за 10-15 сек. в зехтина, не повече, да не загорчи.
Слага се и месото, запържва се за около минута и се добавя нарязания  спанак. Поръсва се със сол и черен пипер и се бърка, в продължение на 3-4-5 мин, не повече, докато се изпари водата и се изпържи месото. Филето е крехко и става наистина много бързо. 
Готовата порция се прехвърля в чиния и поръсва с 2-3 нарязани на ситно листа пресен спанак. 
Тук препоръчвам пресния спанак да се поръси при сервирането, за да не загубва свежестта си. 
Така се приготвят всички останали порции, като се добавя нов зехтин в тигана и процедурата се повтаря.




Пеп, благодаря за вкусотията, и добре че мернах из старите снимки, та да приготвя пак тези дни!


6 коментара:

  1. оооо, това телешко е върховно :) Веси! Много се радвам, че си го направила, изобщо не ми трябват снимките, като знам колко е вкусно. Аз винаги го правя ,когато намеря хубаво телешко, а сега имам и млечно телешко - познай, от София е :) готвя вече няколко пъти, много крехко месо. И вярно начина на рязане го прави такова, убедена съм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че то - ей го къде е Ст.З, къде е Сф, що да не си пазаруваш от тука:))За утре съм си приготвила аз телешко, ще го правя пак, ако не забравя да снимам, може да сменя снимките!

      Изтриване
  2. Чудно! Пропуснала съм я тази рецепта, Весе и благодаря, че споделяш! Записвам я за проба.
    У дома телешко харесваме само аз и малкият, но готвен спанак с месо не обичаме. Тук би ни харесала комбинацията заради суровия спанак, добавен към пържено месо. Един вид свежа салата към порция разкошно, крехко телешко.
    И не се шашкай толкова за снимките, добрата рецепта винаги се разпознава! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, радвам се, че съм ти полезна, опитайте, тук спанака е малко и не е сготвен като месо със спанак.
      Колкото до снимките...искат си време, познания, техника, светлина...

      Изтриване
  3. Не ни е минавало през ума да овкусим месо със свеж спанак, но идеята изглежда чудесна, Весе! Сигурно е много вкусно. Поздрави и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно е, чудесно телешко, опитайте, момичета!
      Поздрави!

      Изтриване