петък, 24 юли 2015 г.

Ярешко с лозови листа

Това е най-необичайната рецепта за ярешко, която съм приготвяла и хапвала. За първи път ни нагости с тази вкусотия Жоро. От тогава я приготвям поне по веднъж годишно, попадне ли ми ярешко. Може да се ползва и агнешко месо. 
Вече съм писала многократно колко много неща съм научила от този ненадминат кулинар и прекрасен човек и приятел. Колкото и да се опитвам няма да постигна съвършенството на неговото ястие. Колкото и време да минава - неговото присъствие винаги ще ми липсва. Все пак - мога да се опитвам да приготвям рецептите му, а аз всеки път, когато видя внука му намирам по частица от Жорето у него!
Опитайте това различно ярешко и се надявам да повторите!

Продукти:




1 кг обезкостено ярешко месо
2 глави лук
1 връзка пресен лук
20 лозови листа
олио
сух джоджен
черен пипер
 сол

за заливка:
400 гр. кисело мляко
3 яйца
2 с.л. брашно
сол




Приготвяне:

Ястието се приготвя в гювечета. Аз този път го приготвих в големия гювеч. Месото се нарязва на парчета, колкото локумчета, лука също се нарязва. Разбърква се месото, лука, джоджена, черния пипер и солта. Във всяко  гювече се слага по 1/2 с.л. олио, подреждат се по 2-3 лозови листа по дъното и стените. Разпределя се сместа. Отгоре се покрива с по 2 лозови листа. Поставя се още по 1/2 с.л. олио, по около 30 мл. вода и гювечетата се захлупват. Пекат  на 220 градуса около половин час, после  се намалява на 120 градуса и печенето продължава още час. Киселото мляко се разбива с яйцата, брашното и солта и  заливката се разпределя в гювечетата. Допичат се на 220 градуса, без капачета до зачервяване. Поднасят се топли, но и студени са вкусни, носих си в службата.


сряда, 22 юли 2015 г.

Най-бързият Браунис за специален ден!


И тази година, както всяка предишна от последните 26 няма да пропусна този ден.

Не, нищо кой знае какво няма да е по-различното, няма да има купони, шумни тържества, скъпи подаръци, но важно е, че в душите и сърцата ни този ден е специален - денят на нашия годеж с мъжа ми. 
Миналата година черпих с торта Сникърс.
Днес денят е натоварен, всеки със задачи, мъжа ми се налага да работи до среднощ, но аз успях да спретна нещичко, за да го зарадвам.

Това ще бъде моят мъничък жест, че любовта ми е същата и днес, че Той за мене е същият и днес, че искам всеки наш утрешен ден да бъде изпълнен със здраве, да бъде по-красив и по-спокоен!

Честита ни годишнина!





Най-бързият Браунис за специален ден



Продукти: 

1 ч.ч. мед,
150 гр разтопено масло,
1/3 ч.ч. какао,
1 ванилия,
4 яйца,
1 ч.ч. брашно,
1/2 ч.л. бакпулвер,
1/2 ч.ч. орехи
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки



Приготвяне: 


Всички продукти се смесват в купа в реда, в който са дадени. Бърка се с вилица. Получената смес се изсипва в тавичка, застлана с хартия за печене. Пече се във фурна, загрята на 180 С 20-30 минути, или до суха клечка.





вторник, 21 юли 2015 г.

Скумрия по созополски

Това е то - вкус на море, ако не отидете до морето, или поне не днес - утре, направете си тази рецепта и се пренесете в Созопол:))

Рецептата е на едно мое много любимо другарче - Елиана, или по-известна в средите на готвещите люде, като Елидраг. Тя е най-готината зряла жена, но с младежки дух и ентусиазъм на 15 годишна , с която седнеш ли на приказка - времето ще литне неусетно и особено приятно. 

Не ви препоръчвам да гледате нейните снимки, защото ще останете впечатлени  от тях, и така ще пропуснете моите:)) Но какво да се прави - хубавото си е хубаво и можем само да се учим от по-добрите във всяка област. Истината е, че вечер на тъмно, без да имам и нужното време, а за техника да не говорим ми е особено трудно да направя хубави снимки, особено когато не само чужди ръце, но и моите бързат да издърпат чинийката и да се насладят. Обаче въпреки снимките ви уверявам, че и у нас рибката беше не по-малко вкусна! Не е загоряла рибата, просто от балсамовия оцет придобива този цвят.

Ели, благодаря ти за поредния удар в десетката, да ме бе подкукоросала по-рано да направя тази рибка - чудесна е!













Скумрия по созополски






Продукти:
1 кг почистена скумрия 
1 с.л. сол
3-4 бр. зърна бахар
15 зърна черен пипер
1-2  дафинови листа
150 мл олио 
150 мл балсамов оцет




Приготвяне:


Изчистената риба се нарязва на шайби с дебелина около 2 см.
Парчетата се редят на дъното на тенджерата под налягане.
Добавят се подправките.Залива се с равни части олио и оцет. Течността трябва да покрива едва рибата.
След като заври(засвисти вентила), котлонът се намалява и се оставя  да се готви час и половина. Изключва се и тенджерата се оставя без да се отваря, докато се охлади.
Рибата се изважда и парчетата се подреждат в буркан.  Заливат се с течността, която е останала след варенето.
Съхранява се до една седмица в хладилник.


Ако още не сте пробвали тази рецепта - не си колебайте, сега е момента!



понеделник, 20 юли 2015 г.

Смокинов чийз пай

Смокинов чийз пай 





Продукти:

десетина  пресни смокини
десетина бисквити "Роден край" какао
220 гр  крема сирене или извара фина
200 гр сладко от смокини или друго
1/2 ч.ч. нарязани орехи
1/2 ч.ч.сушени боровинки
2 ч.ч.,  брашно
100 г масло
1/4 ч.ч. захар
3 яйца
1 пакетче  ванилия
пакетче бакпулвер


 Приготвяне:

Разбъркваме заедно яйцето, мекото масло и захарта. Добавяме бакпулвера с пресятото брашно и ванилията. 
Замесваме меко тесто, което не трябва да лепне по пръстите. Разстиламе тестото в застлана с хартия за печене тавичка (около 25 см), като хубаво притискаме по ръбовете и стените. 
Разбъркваме заедно продуктите за плънката - крема сиренето, яйца, сладкото, натрошените чаени бисквити, орехи, стафиди. 
Получава се ронлива смес. Разпределяме я върху тестото и отгоре притискаме разполовени пресни смокини. Слагаме сладкиша да се пече в предварително загряна умерена фурна до готовност. 
Поднасяме охладен.

И някои решиха, че може да е и още по-сладко:)



Идеята е от тук.



събота, 18 юли 2015 г.

Бабината каша от киселец

Едно бързо и много лесно ястие, което носи спомени от детството...
Прекарвах ваканцията на село, при баба и дядо. Детство, изпълнено с игри на воля, спокойствие, много прочетени книги до 2-3 часа през нощта в задната стаичка на втория етаж...Баба и дядо си лягаха рано и не ми оставаше нищо друго, освен да чета, имаше в читалището библиотека, от там вземах книгите, една подир друга. После спинках до обяд, позавъртах се в къщи и излизах на игри и разходка с приятелки...Баба, между селската работа - градини, животни - все гледаше да приготви нещо бързо за хапване. Много е вкусна тази каша, опитайте я!


Бабината каша от киселец







Продукти:
200-300 г киселец
парче сланина - около 100 г (може и  олио, но така е най-вкусно, уверявам ви)
4-5 с. л. брашно с връх
3 яйца
200 г сирене
литър прясно мляко
Нарязваме на кубчета сланината и я слагаме в дълбок тиган, докато се запържи и придобие златистокафяв цвят на средно силен котлон. Добавяме нарязания предварително измит и отцеден киселец и бъркаме да се задуши 2-3 минути.





Добавяме натрошеното сирене и след минута брашното, като бъркаме непрекъснато. Постепенно наливаме разбитите заедно с млякото яйца, като продължаваме да бъркаме, докато стане гладка каша, но не повече от 5-10 минути.



Ако сместа е прекалено гъста, може да се разреди с малко вода. Не се соли, достатъчни са сланината и сиренето.







Преди години кандидат зетя я приготви и спечели награда от в-к "24 часа":)






четвъртък, 9 юли 2015 г.

Пиле по аржентински

Ще споделя рецепта от колежка  - невероятно вкусното и лесно:

Пиле по аржентински





Продукти:


500 гр пилешко филе
250 гр майонеза
3-4 големи глави лук
200-300 гр гъби
100 гр кашкавал
1 кубче пилешки бульон
черен пипер
ако прецените допълнително сол








Приготвяне:


Пилешкото филе се нарязва на парчета  и се овкусява със стрития бульон и черен пипер. Поставя се в тавичка, отгоре се нарежда лука, нарязан на полумесеци, следват нарязаните на филийки гъби. От тук нататък вариантите са два. Или се настъргва кашкавал и отгоре се разстила майонезата, /при което кашкавала не се запича, а само се разтопява, отдолу сместта се задушава/ или се разстила майонезата и отгоре се настъргва кашкавала/при което кашкавала се зачервява и придобива по-хубав вид. Но и двата варианта са еднакво вкусни.
Пече се 30-40 минути на 200-220 градуса.