сряда, 10 май 2017 г.

Пролетно пиле с ориз

Кой не е готвил пиле с ориз, всеки си има свой начин, но това е един уникално вкусен ориз, непременно си го пригответе!


Продукти:
4 цели пилешки бутчета
2 чаши ориз
1 връзка пресен лук
джоджен
1 морков
8 чаши бульон
универсална подправка (при мен домашна)
сол
черен пипер
олио



Приготвяне:
Сварявам пилешките бутчета в подсолена вода, като отпенвам след завирането.
В тавичка с олио във фурната задушавам настъргания морков и нарязана бялата част на лука. 
Добавям измития и отцеден ориз и запържвам до прозрачност, като периодично разбърквам. 
Поставям бутчетата, наливам бульона от варенето, а ако не е достатъчен - вода. 
Разпределям отгоре нарязаната зелена част от лука, подправките и сол на вкус, ако е нужно, защото подправката е солена, бульона също. 
Оставям във фурната до готовност на ориза. 
Водата почти се е изпарила, но не съвсем, което прави ориза сочен.
Чаша таратор е перфектното допълнение!




8 коментара:

  1. Веси,
    личи си по снимките,че се е получило много вкусно ястие.Правя подобно,използвам като добавка и лапад, става наистина много вкусно.А джодженът е задължителен.Има е една подправка - калофер, ползва се за агнешко, но и за пилешко е чудесна.Расте в градината, зелени листа, храстче е.
    Поздрави и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ели, обожавам калоферче, а за боб е уникално, но за съжаление в София трудно намирам. Дано намеря да засадим на вилата.

      Изтриване
    2. Веси,
      калоферче мога да ти изпратя.Имам много голям храст, издънките се захващат много лесно.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Благодаря, Ели за предложението, ако не намеря тук може да се възползвам от милото ти предложение:). Поздрави!

      Изтриване
  2. Много сочен е станал! И ние го обичаме така - сочен и мазничък :)

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, много апетитно изглежда, записвам си за проба. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да съжаляваш, поздрави и за теб!

      Изтриване