понеделник, 31 януари 2022 г.
"Най-доброто в мен"
неделя, 30 януари 2022 г.
Шоколадова баклава
И друг път съм правила шоколадова баклава, но рецепта не съм написала, някъде вероятно съм запазила и текста, и снимката, като ми се появят ще публикувам. Сега пускам рецепта, която приготвих за Коледа 2021 г., но за да не остане и тя незнайна, ще я пусна макар и със закъснение.
Рецептата е от списание Кулинарен журнал от 2015 година, декемврийския брой, няма посочен автор.
Много е вкусна, макар да не успях да я снимам добре. На снимката е правоъгълната, другата е по друга рецепта.
Необходими продукти:
За корите:
събота, 29 януари 2022 г.
Млечна супа със свинско месо
петък, 28 януари 2022 г.
Банички пурички
четвъртък, 27 януари 2022 г.
Чорба от кисело зеле и праз
Рецептата ми даде моята бивша колежка Детелинка, която я беше представила вкусно във ФБ.
Ето как я приготвих и аз.
Необходими продукти:
половин малка зелка
1 стрък праз лук
шепа ориз
1 суха чушка
чубрица
черен пипер
олио
зелев сок
Начин на приготвяне:
сряда, 26 януари 2022 г.
Лаврак на фурна
Необходими продукти:
2 лаврака1 лимон
4 чери доматчета
4 стръка копър
4 стръка магданоз
сол
черен пипер
зехтин
150 мл розе
Начин на приготвяне:
Рибите почиствам, измивам и подсушавам. Аз ги обезглавих, защото половинката не обича да ги гледа с глави:) Посолявам и обтривам с пипер, като сол и пипер поставям и в кухината. Пак там разполагам резенчета лимон, чери домати и по два стръка магданоз и копър. Поливам със зехтин рибата, а виното наливам отстрани в тавата. Покривам тавата с фолио и пека на 200 градуса, около 40 минути. Махам фолиото и запичам до зачервяване на рибката.
Поднасям с картофено пюре и салата, в случая от червено цвекло.
вторник, 25 януари 2022 г.
Патешко магре върху сол с портокалов сос
понеделник, 24 януари 2022 г.
Тиквена крем супа с бекон/салчичон
Рецептата е от последната книга от играта с точки на Лидл, книгата "Преоткрий своето вкъщи" на Манчев,Шишков и компания. Имам и трите им книги, за мен втората е най-добра.
В оригиналната рецепта се слага бекон, но аз нямах в момента и ползвах салам салчичон, слайс. също така се ползва 20-30 мл уиски, при тиквените семки, аз не сложих, не ми се стори уместно. Увеличих и прясното мляко, за сметка на бульона.
За първи път правя крем супа с предварително сварена на пара тиква, но много ми хареса.
Необходими продукти:
1 кг сварена тиква на пара
200 мл сметана
200 мл прясно мляко
шепа обелено тиквено семе
100 гр салам салчичон, тънко нарязан (по-добре бекон)
пушен пипер
сол
суха мащерка
зехтин
2 филии тъмен хляб
неделя, 23 януари 2022 г.
Чешка супа
Изключително семпла, но уверявам ви вкусна супичка, на която отдавна бях хвърлила око при Петя. След тежките празнични ястия, супичката беше чудесен избор за нещо разтоварващо в първите януарски дни. Сега сколасах за публикация.
Необходими продукти: