вторник, 4 януари 2022 г.

Курбан чорба от свинско месо

Много вкусна зимна гозба от едни останали кокали. Обичам курбан чорбите и правя в различни варианти. За мен общото и характерното са пресечените яйца и джоджена.

Необходими продукти:

Кокали с повече месо от 1 кг свински пържоли
1 глава лук
1 морков
парче целина колкото кибрит
шепа ориз
1 ч.л. червен пипер, може лют
1-2 с.л. универсална подправка домашна
олио
сол
черен пипер
джоджен  задължително
2 яйца задължително



Приготвяне:

Кокалите се сваряват предварително в подсолена вода, като се отпенва след завиране. 
Обезкостяват се и месото се отделя, а бульона се прецежда.Добавям в него 1-2 лъжици от универсалната си домашна подправка. В друга тенджера слагам нарязания лук, целината  и моркова в олиото да се задушат, добавям и червения пипер и наливам бульона. Слагам и месото и шепата ориз. Малко преди чорбата да е готова се слагат пипера и джоджена. Яйцата се разбиват и се наливат през цедка, за да станат на конци, като се бърка с лъжица супата. Поднася се гореща.










2 коментара:

  1. Веси,
    по нашия край това е супа от свинско месо.Курбан правят по друг начин.Само с месо и лук.Малко черен пипер и дафинов лист.Но независимо от всичко вкусна чорба се получава.Правим с различно месо - агнешко, тебешко, говеждо.
    Поздрави, спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, различен е курбана явно навсякъде, макар, че моя си е измишльотина, защото го свързвам с пречени яйца и джоджен аз.

      Изтриване