четвъртък, 17 септември 2020 г.

Славянски гювеч

Една прекрасна българска гозба. Обичам да приготвям подобни простички ястия, с малко продукти и в същото време неустоимо вкусни. Реших, че рецептата, по която го приготвям, трябва да намери място в блога ми.





Продукти:
700 г свинско месо
2ч.ч ориз (ползвам на Крина)
1 морков
1 глава лук 
1 зелена чушка
1 червена чушка
2-3 скилидки чесън
1 голям домат или 300 гр смлени домати от консерва
олио
сол
черен пипер
магданоз - опция 




Начин на приготвяне:
Запържва се до леко зачервяване нарязаното на парчета свинско месо. Изважда се от съда и там се задушават нарязаните лук, морков, чушки и чесън. 
Оризът се измива, прибавя се към зеленчуците и се запържва, докато  стане стъклен. Месото се връща към ястието, всичко се изсипва в тава и се добавят доматите. Овкусява се със сол и черен пипер и се налива вода 3:1 спрямо ориза. Оставя да къкри на 200 градуса във фурната, докато течността се поеме от ориза, но да остане сочен. При поднасяне може да се поръси с магданоз, на снимките е без него.










4 коментара:

  1. Веси,
    славянският гювеч е класика.Виждала съм и в постен вариант да го приготвят.Прекрасно есенно предложение, все още има хубави есенни червени и зелени пиперки.
    Поздрави и усмихната есен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и в постен вариант ще е добре, но ние си обичаме месце:) Поздрави!

      Изтриване
  2. Много го обичам и аз този гювеч, Веси :) и въпреки свинското, мога да го хапвам цяло лято.
    Добре, че го публикува, тези рецепти трябва да бъдат в блогонете ни.
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, и аз си хапвам и лятото всякакви уж зимни манджи:) Май пропускаме понякога класическите, а трябва да ги има. Поздрави, Пеп!

      Изтриване