Продукти:
700 г свинско месо
2ч.ч ориз (ползвам на Крина)
1 морков
1 глава лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
2-3 скилидки чесън
1 голям домат или 300 гр смлени домати от консерва
олио
2-3 скилидки чесън
1 голям домат или 300 гр смлени домати от консерва
олио
сол
черен пипер
магданоз - опция
Начин на приготвяне:
магданоз - опция
Начин на приготвяне:
Запържва се до леко зачервяване нарязаното на парчета свинско месо. Изважда се от съда и там се задушават нарязаните лук, морков, чушки и чесън.
Оризът се измива, прибавя се към зеленчуците и се запържва, докато стане стъклен. Месото се връща към ястието, всичко се изсипва в тава и се добавят доматите. Овкусява се със сол и черен пипер и се налива вода 3:1 спрямо ориза. Оставя да къкри на 200 градуса във фурната, докато течността се поеме от ориза, но да остане сочен. При поднасяне може да се поръси с магданоз, на снимките е без него.
Веси,
ОтговорИзтриванеславянският гювеч е класика.Виждала съм и в постен вариант да го приготвят.Прекрасно есенно предложение, все още има хубави есенни червени и зелени пиперки.
Поздрави и усмихната есен !
Да, и в постен вариант ще е добре, но ние си обичаме месце:) Поздрави!
ИзтриванеМного го обичам и аз този гювеч, Веси :) и въпреки свинското, мога да го хапвам цяло лято.
ОтговорИзтриванеДобре, че го публикува, тези рецепти трябва да бъдат в блогонете ни.
Поздрави и хубава седмица!
О, и аз си хапвам и лятото всякакви уж зимни манджи:) Май пропускаме понякога класическите, а трябва да ги има. Поздрави, Пеп!
Изтриване