петък, 11 септември 2020 г.

Солена печена торта с чедър и карфиол





Видяно от тук, при Илиана Балканска.



Продукти:
450 г. карфиол
150 г. червен лук (моят не беше червен)
50 мл. зехтин
6 яйца
150 г. пресято брашно
7 г. бакпулвер
150 г. сирене чедър
1 ч. л. сух риган
1 с. л. маково семе
сол и прясно смлян черен пипер
20 мл. олио за намазване
3 филии  лук, разделени на пръстени




Приготвяне:
Карфиолът се накъсва на розички и се поставя в тенджера, заедно с 1 ч. л. сол и гореща вода. Вари се на умерен огън  докато омекне. Отцежда се.
Лукът се нарязва и запържва в зехтина, добавя се сухия риган. 
Оставя се да се охлади. 
Яйцата се разбиват, добавят се лукът, брашното, бакпулвера, настъргания чедър, сол и черен пипер и всичко се разбърква до бре. Добавя се карфиола.
Кръгла форма с диаметър 22-24 см и подвижен ринг се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват с олио. С мака се поръсват стените,  да полепне. Сипва се получената смес и се заглажда. Отгоре се подреждат пръстените  лук и тортата се поръсва с мака. 
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 30 минути, до апетитен загар. 
Изважда се от фурната и се охлажда преди сервиране.






2 коментара:

  1. Веси,
    чудесна есенна торта се е получила.Прекрасно предложение дори и за по - студените есенни дни.Бих направила някои промени в рецептата по отношение на брашното.Но ми се иска да пробвам.Идеята е чудесна с любим карфиол.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Много приятно печиво. Предполагам ще смениш бялото брашно, сигурно ще се получи не по-малко апетитно.

    ОтговорИзтриване