понеделник, 7 октомври 2019 г.

Мусака с пюре или овчарски пай



Има много рецепти за овчарски пай, но ето и моята, която е малко по-различна и аз я наричам

МУСАКА С ПЮРЕ с по фин вкус

Продукти:
1 кг. картофи
300 гр. моркови
500гр. кайма
1-2 гл. лук
200 гр. гъби/може и без тях/
около 500мл. прясно мляко
50 гр. масло
50 мл. олио
1-2 яйца
50 гр. кашкавал
сол
черен пипер


Приготвяне:
Картофите се сваряват и още топли се обелват и пасират. Добавя се сол на вкус, топло прясно мляко и маслото, до хомогенно пюре, но по-рядко.
Морковите също се сваряват добре и пасират на пюре.
Запържва се нарязания лук в олиото, добавят се нарязаните гъби, също да омекнат и каймата. Намачква се хубаво с вилица, да не стане на бучки. Задушава се докато изври водата и остане на мазнина. Сваля се от огъня и се овкусява със сол и черен пипер.
В намаслена тавичка се разстила половината картофено пюре. Върху него се слага цялото пюре от моркови. Върху морковите се разстила каймата. Останалото картофено пюре се разрежда с мляко и разбитите яйца, за да може хубаво да се залее отгоре. Пече се в умерена фурна фурна, докато стане златисто кафяво. Настъргва се кашкавал, отново се запича и става много вкусно. С чаша айрян

6 коментара:

  1. Веси,
    правила съм подобна мусака.Наистина е лесна и много вкусна.И само с гъби без кайма също се получава .Много красиво и лесно дори и за посрещане на гости.Чудесно изглежда и твоето предложение.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята ти за постна мусака също ми харесва, Ели. Поздрави!

      Изтриване
  2. Много обичам овчарски пай :) Лятото правих и на гости и много им хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го обичам, Дари. За гости става, но трябва да престои, за да се нареже добре, когато приготвям за вечеря, не се е стегнал, като на снимката и не е представителен:))

      Изтриване
  3. Чудесна мусака-Овчарски пай! Вариантът ти е разкош! Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване