неделя, 25 ноември 2018 г.
Рибицата на Дарето
Рецептата е от блога на Теди, на мен обаче ми я каза колежка - Дарето, за която мога да кажа само - дай боже всекиму да има възможността да работи с такъв прекрасен човек!
Необходими продукти:
2 бр. свинска рибица ( общо около 4 кг.) - предпочитам по-тънките и малки парчета, гаранция е, че са от по-младо и крехко животно)
400 гр. морска сол
3-4 литра вода
подправката е за овалване е за 4 кг. месо, можете да сложите по вкус
30 гр. чесън на прах
20 гр. чубрица
20 гр. черен пипер
20 гр. кимион
10 гр. сминдух
5 гр. дивесил
5 гр. целина
3 гр. босилек
5 с.л. червен пипер
Приготвяне:
Свинската рибица се почиства от мазнината.
В кофа се прави саламура от солта и водата, разбърква се до разтваряне на солта.
Слага се рибицата вътре и се притиска с тежест, да не изплува отгоре.
Ако е необходимо може да се сложи и още вода,така, че саламурата да покрива рибицата изцяло и да има още около 4-5 пръста вода над тежестта.
Така престоява 48 часа, след което рибицата се изважда,измива се и се оставя да изсъхне за около час.
През това време се разбъркват всички изброени подправки.
Слага се рибицата върху подправките и се овалва без да остава непокрито място по нея.
Така оваляна се превързва през средата със здрав конец или канап и се слага да съхне на сухо и прохладно място, най добре проветрива тераса.
Може да отнеме до 4 седмици, но обикновено след около 10-14 дни на сухо,прохладно и тъмно място резултата е този:).
петък, 23 ноември 2018 г.
Шницели Сан Джакобс
Шницели Сан Джакобс
Продукти: 1 кг. кайма
с подправки по желание/чубрица,яйце,магданоз,чер пипер,сол.../
около 300 гр. кашкавал
300 гр.шунка
брашно
галета
яйце за панировката.
Приготвяне :
Омесваме каймата с подправките и я разделяме на две. В тавичка разстиламе едната половина и хубаво притискаме. Отгоре нареждаме кашкавала, нарязан на тънко. Идва ред на шунката и втората половина от каймата. Отново притискаме хубаво с ръка и режем на квадратни или правоъгълни парченца. Всяко от парченцата овалваме в брашно, след това в яйце и накрая в галета и пьржим в загрят,а но не силно мазнина.
Някои от вас сигурно си спомнят тази рецепта - на талантливата Габи, не я намирам в "Гответе с мен", нито кулинарния блог, явно новото и занимание е надделяло:)!
Габка, благодаря!
И една стара снимка.
сряда, 21 ноември 2018 г.
Бърза питка за деня на християнското семейство
В днешната публикация няма да има предисловие, върнах се в годините назад и ще ви предложа не само да видите рецептите, но и да прочетете думите... Имайте търпение и дано ги харесате, но много повече ще се радвам, ако всеки намери частица мъдрост в тях и това му помогне да потърси, създаде, съхрани или върне своето семейство!
Направете си и питка! Непременно! Без значение каква, но направена от вас ще донесе уют със сигурност!
2014 г. - Многолистна питка
2015 г. - Канелени питки с ябълки и карамел
2016 г. - Ден на християнското семейство
2017 г. - Питката на Ваня - Миня
И днешната бърза питка:
300 гр брашно
200 гр грис
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
1 яйце
120 гр кисело мляко
150 гр прясно мляко
1/2 кубче мая - 21 гр
1 с.л. захар
Приготвяне:
Приготвянето е лесно, особено ако месите като мен в машината за хляб - слагат се първо течните съставки, отгоре сухите и се пуска на програма месене и втасване.
Ако месите на ръка, направете кладенче от брашното и сложете вътре останалите продукти. Омесете до гладко тесто и оставете да втаса.
След втасването, ако имате време украсете питката по желание - на кифлички, на топчета, на рула, на плитка, кръгла или правоъгълна. Аз нямах време и просто оформих подкова.
Пече се до готовност на 200 градуса, по приятния загар ще я познаете. Извадете, оставете да изстине и нападайте!
Питката е с хрупкава коричка и мека въздушна вътрешност.
Дори след няколко дни е същата, съхранена в найлонов плик.
понеделник, 19 ноември 2018 г.
Супа от зелени домати
Идеята не е моя. Преди доста години съм правила подобна супа по тази рецепта от "Гответе с мен", тогава беше доста популярна.
Минах скоро през пазара и видях зелени домати, веднага си купих, без ясната идея какво ще ги правя.
Този път приготвих супичката така, както ми се искаше, с морковче и млекце, за балансиране на вкуса.
Предлагам ви моя вариант.
Получи се уникално вкусна, не предполагате дори от толкова простички продукти каква приятна супа се получи.
Продукти:
5-6 зелени домата
1 глава лук
1 морков
1 с.л. червен пипер
едно снопче пълнозърнести спагети
олио
масло
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. универсална зеленчукова подправка - моята е домашна
сол
копър
магданоз
Задушавам лука и моркова в смес от олио и масло, добавям след няколко минути и нарязаните зелени домати. Следва червения пипер и вода, около 2 литра. Добавям и подправката и сол на вкус, както и млякото. След завиране натрошавам вътре и спагетите. Ври до готовност, след което посипвам с нарязаните свежи подправки.
Лека, профирна, казваше моята баба и невероятно вкусна!