И макар моят спомен за баба да си остава ето тази на-вкусна каша от киселец, то за Илианка от Щъркелово гнездо любимата бабина каша е друга. Опитах и нейния вариант - хареса ми, макар нещо да не ми достигна като вкус, но не можах да определя какво точно. Въпреки това бих направила пак, става бързо и лесно и може да се импровизира, ще си нагодя следващ път по мой вкус При мен се получи и по-рядка.
Продукти:
2 големи връзки зелен лук
6 яйца
3 равни с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
400 мл топла вода
2-3 щипки чубрица
4 листа пресен девесил
сол
черен пипер
2 големи връзки зелен лук
6 яйца
3 равни с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
400 мл топла вода
2-3 щипки чубрица
4 листа пресен девесил
сол
черен пипер
Зеленият лук се нарязва на около 1 см дължина. Загряват се 3-4 с.л. олио и в него се сипва лука заедно с 2 с.л. вода, задушава докато омекне добре и остане на мазнина. Сипва се брашното и се разбърква хубаво, докато се запържи. Добавя се червения пипер и се налива водата. Посолява се и се добавя чубрицата. Оставя се да поври 3-4 минути. Яйцата се счупват в купа и съвсем леко се разбиват с вилица. Изсипват се във врящата смес. Готви се до готовност на яйцата, бъркайки, за да не залепнат.
Подправя се с черен пипер и още сол, ако е необходимо и се поръсва със ситно нарязан девесил.
Подправя се с черен пипер и още сол, ако е необходимо и се поръсва със ситно нарязан девесил.