четвъртък, 9 април 2015 г.

Пълнени картофени топки с агнешко месо


Пълнени картофени топки с агнешко месо


Продукти:

1 кг. картофи
300гр. агнешко месо
500гр.извара
2 – 3 яйца
1 глава лук
Магданоз 
черен пипер
Сол
1 кубче гъбен бульон
Галета
Олио

Приготвяне:

Картофите се сваряват цели. Обелват се и се намачкват на пюре с прибор. Добавя се изварата, сол на вкус и яйцата. Омесва се и се оставя  в хладилника да отлежи. През това време се нарязва месото на много ситно, аз меля в робота. Поставя се в тиган с олио да се запържи. Когато се запържи месото се добавя лука и магданоза и се обърква за няколко минути на котлона. Прибавя се и черния пипер и кубчето бульон. Оставя се да изстине. Взема  се от картофената смес, около лъжица-две и се разстила на дланта. С лъжичка се поставя плънка от месото в центъра и притискайки се завива и оформя на топче. Топчетата се овалват в галета и се изпържват в маслена баня. Поднасят се със салата според сезона. Опитайте, много е вкусно!

Забележка:




Топките могат вместо да се запържват да се овалят в брашно и да се пуснат вряла вода да се сварят за около 10 минути. Трябва обаче да не се допуска завиране на водата, за да не се разпукнат топките. Вече готови се поливат с масло, запържено с малко червен пипер. Така ястието е по-диетично и леко.

Рецептата зная от майка си.

Съжалявам за лошата снимка, но е стара, приготвяла съм рецептата преди години, но си заслужава да я има тук. 

4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, без да искам изтрих коментара, вместо отговор, цъкнах изтрии, но благодаря за оценката, Дзверче!

      Изтриване
  2. И баничката и топките са прекрасни....Двоумя се но първо ще хапна от картофените прелести и после баничка:)!Браво ,Веселушке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, май ще си допаднем и по апетит, и аз така все се чудя от кое да почна:))

      Изтриване