петък, 10 април 2015 г.

Царска пасха



ЦАРСКА ПАСХА


Продукти:


1/2 кг. безсолна извара /при мен домашна от сурватка на овче сирене/
3 яйца
100 гр. масло
1 ч.ч. подсладена сметана
1/2 ч.ч. захар
70-80 гр. счукани сурови бадеми 
1 ванилия
нарязани сушени плодове
при мен:
50 гр. стафиди
50 гр. сушени череши
2-3 сушени смокини
2-3 сушени кайсии

Приготвяне:




Разбъркват се добре сметаната, изварата и захарта. Добавят се яйцата, пак се разбърква, добавя се размекнатото масло и се слага на бавен огън. Бъркайки постоянно се довежда до кипване. Сваля се от котлона и се бърка да се охлади. След това се добавят счуканите бадеми, нарязаните сушени плодове и ванилията. Разбърква се добре. В тавичка се слага  гевгир или цедка, която  се постила с тензух, изсипва се сместа, загръща се или връзва и отгоре се слага някаква тежест /аз сложих шише с вода/ да притиска за да се отцеди. Стои 2-3 часа, ако може в хладилник и е готово. Изважда се внимателно от тензуха, обръща се и се украсява по желание.

* Рецептата е от списание - в Русия това е ритуално ястие, с което след дългите пости християните се разговяват сутринта на Великден.












4 коментара:

  1. Пак нещо интересно ни показваш,Веси...
    Весели Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, благодаря ти, наистина е интересен вкуса!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    знам ,че такава Пасха правят в Русия, но не знаех точно какво представлява и как се приготвя.Благодаря за рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че научи от тук рецептата, вкусно е!

      Изтриване