понеделник, 29 май 2023 г.

Торта за теб!



Благословението, че ти си избран за мен, а аз - за теб!

Бъди ми само жив и здрав, и до мен!

Честит рожден ден!


Тортата ще е шоколадова, както винаги, в нея ще има сърце, и буква, и любов! Ти знаеш!

Различно винаги има - според желанието, настроението, времето, нуждата..Днешната торта е възможния компромис между вкусна и здравословна, макар и двете да са относителни. 


Необходими продукти:

Блат:

100 гр кокосово брашно
60 гр ленено брашно
30 гр брашно от рожков
30 гр тъмно какао
1 ч.ч. тъмна кафява захар Мусковадо
1 бакпулвер
100 мл олио
4 яйца
ванилия
150 мл кисело мляко

Крем:
500 гр маскарпоне
400 мл кокосово мляко - консерва
200 гр черен шоколад

Глазура:
200 гр сметана
150 гр черен шоколад

Плодове за украса и още 20 гр стопен шоколад



Начин на приготвяне:
Смесват се отделно сухите съставки и се добавят постепенно към разбитите яйца и захар, олиото и киселото мляко. Блата се пече в намаслена подвижна торта с диаметър 22 см. на 200 градуса, до суха клечка. Оставя се да се охлади и се реже хоризонтално на две части, като се внимава, защото е крекъх. 
Разбива се маскарпонето. Кокосовото мляко се загрява с натрошения шоколад и се бърка до аднородност, след което внимателно се добавя към маскарпонето, като се бърка с миксер за кратко, до обединяване, не продължавайте, за да не се разводни.
Сглобява се блат, крем, блат, крем. Не се сиропира, блата е сочен. След кратко стягане в хладилника се покрива с ганаш от загрята сметана и шоколад, разбъркани до гладка глазура. Върху глазурата се редят плодове по избор. Тук пак се изложих, като в кръжока "Ръцете ми пречат" (дъщерята чак не можа да повярва), но някак си това не ми беше важно, времето прекарано с рожденика ми е бе по-ценно, радостта му - също!

















неделя, 28 май 2023 г.

Две рецепти за салата с диня













Да ви кажа право, хубава диня не съм яла от дете, напоследък изчезнаха търговците, които около блоковете в София натрупваха на купчини български дини, вече купувам от магазина и почти винаги съжалявам. Ама като тая диня, детио си купих от Лидл, без семки, по-лоша не бях яла - никакъв вкус.

Обаче, много мразя да изхвърлям храна (не че не го правя, но винаги ми е съвестно) и затова  една част разбих с блендера, и кой с добавка, кой не, на мед изпихме. Другата част постоя ден, два в хладилника, докато се сетя - салата! С каквото друго имах се получи това - свежест в чинията.

Салата с краве сирене

Необходими продукти:
диня
черен сусам
сирене
левурда нарязана
сол
оцет
зехтин
горчица


Салата с котидж сирене

Необходими продукти:
диня
котидж сирене
мента
маслини стафидата
оцет
зехтин

И за двете салати не е нужно да пиша рецепта. Динята се реже на кубчета и се обърква с оставалите продукти. Поднася се добре охладена. Харесаха ми и двата варианта, очаквах повече да ми допадне втория, но сбърках - определено първия ми е фаворит. 


вторник, 23 май 2023 г.

Сбогом, батко!

Бях шаферка на сватбата ти, батко...Пазя снимките.

Беше голяма чест за мен. От четиримата, все по-големи братовчеди, само ти ме избра. После се радвах на децата ти, годините минаваха и те пораснаха.
Пораснах и аз, и имах свое дете.

И някъде тогава живота ни раздели. Ако има едно нещо, което харесвах от "онова време", то е близостта между близките роднини...Все повече това не е така.

Края на тази епоха дойде и с безработица, но ти намери ниша, и печелеше добре...Но кризата минаваше през различни етапи, ти рискува, в името на семейството...и сбърка...Обърка живота си, и този на хората около теб. Не знам съдба ли е... Знам само, че никой никога не е застрахован от грешки!
Сгреши не само ти, сгрешиха и всички, които не ти простиха, и не те разбраха, тогава, когато можеха да са до теб.
Лихварите...! Проклети да бъдат! Тези, които съсипаха хиляди човешки съдби...за пари, за много, много пари...Така и не разбрах, успя ли да се измъкнеш от лапите им, защото ти предпочете, скривайки се от тях, да се скриеш от всички...
Но не успя да си простиш и да продължиш живота си нормално.
И аз усещам вина за това, че като всички, улисани в своите грижи, така и не намерих време, не те потърсих, не те намерих, поне да ти кажа, че аз никога и за нищо не те упрекнах, че те разбирах.
Преди няколко години във ФБ намерих децата ти, Мая, общуваме с ... лайкове..
Прости ми, батко!
Прости и на тези, които те упрекнаха и не те подкрепиха, не с пари, а със съпричастност, парите така или иначе отидоха в лапите на онези, на които никога нищо не им стига.
Ти имаше нужда от подкрепа и разбиране...и не я получи. Остана сам.

Обадиха се, за да ми кажат, че теб вече те няма.

Дано...дано си на по-добро място, и нека бог прости на теб за всичко, и прости на всички, за теб!

Дано там, някъде ти е по-леко, батко Стояне!
Светлина по пътя ти!

понеделник, 22 май 2023 г.

Мряна на фурна в хартия за печене

 




Необходими продукти:

1 мряна около 1,5 килограм
3-4 броя сушени домати в зехтин
½ връзка магданоз
черен пипер
сол
2 супени лъжици зехтин от доматите

за гарнитура:
карфиолзелени доматицелина
зехтин от маринованите домати
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Изрежете хартия за печене, така че да завиете добре цялата мряна. Намажете мряната със зехтин, използвайте този от маринованите сушени домати. Сложете няколко сушени домата в корема.
Овкусете със сол, черен пипер и поръсете обилно с магданоз.
Завийте мряната в хартията за печене.
Вземете друг лист хартия и в него подредете зеленчуците за гарнитурата. Сложете струя зехтин, сол и пипер.Завийте добре.Изпечете рибата и зеленчуците в тавата на фурната заедно.
Печете 35 минути в предварително затоплена фурна на 200 градуса. Преди да се извадят от фурната, хартията се развива, да се запекат отгоре.Много вкусна мряна се получи.По рецепта на Теди Титова

неделя, 21 май 2023 г.

Сръбска телешка чорба с кисело зеле



Тази рецепта на Любчето, от В кухнята с любов, отлежава много отдавна в "чакащи рецепти" да я приготвя. Е, сега и дойде реда, дори извън сезона на киселото зеле, но добре ни дойде, то и без това си е почти зима още, е, от два дни се запролети май.


Чорбата е страхотна, много ни се услади.

Необходими продукти:

700 г млечно телешко месо с кост - преден джолан бе моето
2 с.л. домашна универсална зеленчуков подправка (това добавих от мен)
300 г кисело зеле, ситно нарязано
100 г целина нарязана (глава)
1 морков на кубчета
1 глава лук на кубчета
2 дафинови листа
сол и черен пипер


За запръжката:
6 с.л. олио
2 с.л. брашно
3 скилидки чесън (ползвах сушен, на прах)
1 ч.л. червен пипер

Месото се сварява заедно с универсалната зеленчукова подправка и нарязва на ситно. Връща се вв бульона. Добавят се нарязаните на кубчета лук, морков и целина, както и дафиновия лист и зелето (при мен от фризера) и се вари още до готовност.
Може да се свари заедно с нарязаните лук моркови, целина и дафинов лист половин час в тенджера под налягане.

Олиото за запръжката се загрява. В него се сипва брашното и се запържва до златисто, като се бърка постоянно. Подправя се с чесъна, черен и червен пипер. Долива се вода и се разбърква. Запръжката се изсипва в чорбата. Оставя се да поври още 5 минути.
Сервира се поръсена с пресен магданоз. Ние го пропуснахме, но поръсихме с една готова подправка с чесън.






вторник, 9 май 2023 г.

Боб с левурда, манатарка и пресни подправки








Необходими продукти:

около 300 грама суров боб ( всъщност го замервам с една купичка)
1 морков
1 глава лук
3- 4 скилидки чесън
2 сухи чушки
половин връзка левурда
шепа нарязана замразена манатарка
4-5 стръка девесил
2-3 стръка джоджен
сол
олио
универсална подправка - смлени зеленчуци.
2 с.л. брашно
1 с.л. чарвен пипер

Начин на приготвяне:

Боба накисвам от предната вечер, изплаквам и слагам да заври, сменям водата и пак на котлона. След завиране добавям струя олио наряания лук, морков, сухата чушка, универсалната подправка и пресования чесън и оставям докато боба е полуготов. Посолявам и добавям замразените гъби и вече оставям да се свари съвсем. В отделен съд сипвам олио и в него разбърквам на котлона брашното, не много дълго, добавям червения пипер и изливам запръжката в тенджерата. Добавям нарязаните зелени подправки - левурдата, джоджена и девесила, да клокне и свалям от котлона. Много вкусен боб се получи.

събота, 6 май 2023 г.

Мама на 79 и блогчето на 9:) И...сурова торта с четири съставки


Днес е един от големите български празници.  Почти няма семейство, в което да няма именик. 


Е, в моето няма. Но пък празник си имаме. Мама е родена на днешния ден, преди 79 години. Живота и понякога не е бил лек, характера – също, но си е моята мама, която безкрайно обичам и се моля, и благодаря на бог, че е все още моята опора,  с това, че я има. Желая и да е поне толкова здрава, да е по-мъдра, за да приема с повече лекота ежедневието и дано ние околните съумяваме повече да я радваме. 


Моят блог също има рожден ден днес, избрах да се появи също на този ден, но преди 9 години. И макар да не е нищо особено,  си е моето място за потапяне и релакс, но най-вече за споделяне и дано бъде и полезно някому, на дъщерята, на внуци дай боже, и на всеки, надникнал в него. Понякога дъщерята се шегува, че е като „манджа с гразде“, нито е само кулинарен, нито е само за лично творчество – поезия, шиене, нито е само за пътешествия, но както съм написала във встъпителните думи – той е моето огледало. За него си пожелавам време и вдъхновение, това е което ми липсва в ежедневието много. Благодарна съм , че покрай него намерих приятели и че намирам смисъл в списването му.


И накрая не мога да не спомена един именик, който много ми липсва, защото съдбата така реши, преди 9 години, малко преди да се появи блога – Жоро Бордовски, почивай в мир, приятелю и пази своя ангел – Нори, и прекрасните деца и внуци, в последните определено виждам от твоите гени. Благодарна съм, че живота ни срещна с теб и твоето семейство, макар и късно.


Приятели, черпя виртуално с тази тортичка!


И честит имен ден на всички празнуващи днес!.


Kаправата на тази торта е наистина детска игра. Прави се много бързо, лесно и с малко продукти. Брашното може да смените с бадемово, лешниково, смлени орехи и друго ядково. Освен всичко друго тортата е веган и е сурова, подходяща за нисковъглехиддратна диета и не съдържа захар.

Необходими продукти:

1 консерва кокосово мляко/сметана от 400 мл
200 гр черен готварски шоколад (ползвам на Лидл)
2 пълни супени лъжици кокосово брашно
2 пълни супени лъжици ситно смлян шамфъстък

Начин на приготвяне:

Шоколада се стопява на водна баня или в микровълнова, охлажда се леко на стайна температура и се смесва с бъркалка в купа с останалите продукти. Излива се в откопчаваща с тортена форма. моята е с диаметър 22 см. Сместа е достатъчно гъста да не изтече. 

Но аз правих всичко на око и би могла да бъде и по-гъста, защото не държеше форма при нарязване. Следващ път бих увеличила шоколада и/или количеството на ядковото брашно. Другото, което бих променила е да приготвя в по-малка форма, така стана много тънка, или да удвоя количеството, от което май ще има повече доволни. Разбира се може да се направи и блат отдолу, на мен не ми липсваше.

Забравих да сложа подложка и после нямаше как да пренеса тортата от дътното на формата. Украсата я направих като м кръжок по трудово обучение, че даже и по-зле, ама...това е положението.