понеделник, 10 април 2023 г.

Миди с ориз

 










Някаква моя измишльотина, с изостанали в хладилника миди, сварени.



300-400 гр сварени ядки миди
1 чаша от 200 мл ориз
морков
пресен лук
кибритена кутийка пащърнак
кибритена кутийка целина
3-4 доматчета чери
универсална зеленчукова подправка
бял пипер
сол
масло + олио
магданоз
пресен девесил
1 чаша 200 мл бяло вино


Начин на приготвяне:
В мазнината се задушават нарязаните зеленчуци, добавя се ориза, да стане стъклен и мидите, да се позапържат леко и те и се налива виното. Оставя се да поеме ориза и тогава се налива вода - около 3 чаши, от същите, с които мерих ориза и солта и пипера. Накрая се слагат и свежите подправки и черитата, нарязани и се дръпва от огъня.

2 коментара:

  1. Веси,
    въпреки,че живея в морски град само веднъж съм опитвала миди.Имам страх от тях , мои познати се натравяха.Не съм очарована и от вкуса.Но твоето ястие изглежда много апетитно.В интерес на истината има различни миди, както и стриди.Не съм ги опитвала, може би имат интересен и различен вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, аз не съм най-големия почитател на морските дарове, обичам риба обаче, но миди хапвам от време на време. Стрида не бих опитала, пфу, ха-ха.

      Изтриване