вторник, 10 януари 2023 г.

Баклава с шамфъстък и маскарпоне



Честит рожден ден, тате! Обичам те, много!




Необходими продукти:
300 г маскарпоне
3 ч. л. пшеничен грис
10 бр. тънки, точени кори за баклава, ползвах турски
10 с. л. смлян шам фъстък (100 грама) плюс още да поръсване отгоре
100 г масло, разтопено

За захарния сироп:
1 ч. ч. вода
1 и ½ ч. ч. захар ( съот
1 ч. л. лимонов сок

Начин на приготвяне:
Аз направих по-голяма доза, като пропорционално увеличих продуктите. Направих и по-диетичен вариант, като част от баклавите изпекох по описания начин, но за нея приготвих сироп вместо със захар със стевия.
Първо приготвих захарния сироп, като сварих захарта и водата за 10 минути на слаб огън, прибавих лимоновия сок.
Разтопих 100 г масло.
Разбърках пшеничния грис с маскарпонето и разбърках добре.
Смлях пресни ядки шамфъстък в блендер.
Намазах с масло тавичка за печене.
Всеки лист кора нагънах като хармоника по дължина и го сгънах по средата В долния, разперен край припокривам един върху друг крайщата и поставих по една супена лъжица шамфъстък и една супена лъжица маскарпоне.
Навих кората отдолу нагоре плътно на руло. Така оформените баклави, поставих в тавата плътно една до друга.
Намазах ги обилно с разтопеното масло пекох до апетитно зачервяване на 200 градуса.
Веднага след като ги извадих от фурната, залях със захарния сироп и поръсих с още шамфъстък.


Рецептата видях при Таня Донева
















Няма коментари:

Публикуване на коментар