Необходими продукти:
1 кг. тиквички
1 глава лук
1 морков
0,5 кг. мляно свинско месо
1 ч.ч. ориз
1 връзка копър
1 домат
чесън на прах
Олио и масло
Сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
универсална подправка - моята е домашна
За заливката:
2 яйца,
300 гр. кисело мляко
100 мл прясно мляко
1 с.л. брашно
сол
В дълбок тиган загрях олио и лъжица масло и задуших нарязания лук и настърган морков. Добавих чесъна и и каймата. Посолих и поръсих с пиперите. С помощта на уреда за пюре я намачках на трохи и готвих докато остана на мазнина. Добавих и измития и отцеден ориз. След 2-3 минути сложих настъргания домат и готвих още за около минута, отстраних тигана от котлона. Прибавих ситно нарязан копър. В голяма тава с размер 40х30х6 см. изсипах нарязаните тиквички и ги посолих. Добавих сместа от тигана, прибавих универсалната подправка, на вкус и разбърках добре.
Налях около 1 литър гореща вода, разбърках и сложих да се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути, до изпаряване на течността.
В купа разбърках яйцата, солта и брашното и след това добавих млеката. Тази смес разпределих равномерно върху мусаката и допекох до апетитен загар, като преместих скарата на фурната едно ниво по-нагоре.
Сервирах с кисело мляко.
Рецептата си откраднах от Бени
Веси,
ОтговорИзтриванеправила съм с тиквички мусаката и много се харесва в нашия дом.Заливката я правя само с яйце и кисело мляко - въпрос на навик и вкус.Но ..о е прекрасна и твоята мусака.Не съм правила мусаката по гръцки с патладжани.Но и нея ще пробвам някой ден .
Поздрави, лека и спорна седмица !
Благодаря, Ели, и аз по принцип правя заливката като теб, но този път беше и с брашно и прясно мляко. Правила съм гръцката, бива, но не е моето, просто е различна и разнообразявам понякога.
Изтриване