петък, 25 март 2022 г.

Веган кейк със соево мляко, тахан и червени боровинки


Исках да зарадвам колежка, която пости, защото се възхищавам на такава воля, аз не мога да пазя диети и ограничения. Мислех да приготвя една рецепта за веган чийзкейк, но се оказа, че нямам киноа, къде ти у дама такива полезности. Затова - с наличното. За мен лично не беше уау десерт това, но важното е, че на нея и хареса, останалите колеги също го одобриха. Най-хубавото е, че ухае на тахан.

Необходими продукти:

400 грама брашно
250 грама захар
200 мл. олио
500 мл. соево мляко ( допада ми вкуса, и си купувам понякога, пия го с чай матча, чудесна ми е комбинацията)
1 пак. бакпулвер 
щипка ч.л. сол
2 с.л. ленено-сусамен тахан
1 ванилия
3 с.л. брашно от рожков + 1 с.л. соево мляко

сушени червени боровинки

Действа се на принципа - сухи съставки и мокри съставки - отделно.
Сухите добавете към купата с мокрите съставки и разбъркайте внимателно с лъжица, докато не виждате повече сухи съставки.
Отделете малко от готовата смес в малка купа, като към нея добавите още 1с.л. соево мляко и добавете 3с.л. рожков разбъркате добре. 
Сложете в тавичка хартия за печене. Изсипете сместа във формата, като отгоре поръсите с лъжица тъмната смес. Поръсете и сушените боровинки и леко разбъркайте с лъжица.
Печете в предварително загрята фурна на 180° C, за около 50 минути. Проверете дали е готов  с клечка за зъби - ако по клечката няма тесто, значи е готов.
Извадете го от фурната, изчакайте да изстине 5-10 минути и внимателно го отделете от формата.









2 коментара:

  1. Прекрасна рецепта Веси.Допадна ми много.Що се отнася до соевото мляко - ако му добавиш малко лимонов сок коагулира и става като кисело.И в двата варианта го харесвам.Аз обаче ще си открадна и тази постна рецепта.Чудна е.Таханът е любим.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване