Само преди дни Йоана публикува тази рецепта. Отегчавам сигурно вече, но времето в последните години все не ми стига за всичко, не знам защо етака, вместо да е обратното, може би с годините човек става по-зле организиран, или пък се захващам с твърде много неща, мислейки, че ще успея да ги свърша. Както и да е, исках да кажа, че все в последния момент измислям менютата, все се пазарува до последно, все нещо съм пропуснала. Нямах идея каква баклава ще приготвя, и естествено все приготвям по повече от една. Едната баклава винаги е по-класическа ( заради традиционалистите), другата нещо различно. Виждайки рецептата на Йоана, си рекох "тази ще е!" За различната ще ви разкажа друг път, днес бързам да почерпя със нещо сладичко, за да е сладък живота.За Любовта, нека я има.
Рецептата е чудесна, толкова точно е съотношението на продуктите, невероятно вкусна, сочна и хрупкава, съвършена!
Рецептата е изготвена за тава с диаметър 24 см. Моята беше правоъгълна - 20/30 см, получи ми се по-ниска, но това не влияе на вкуса.
За 8-10 порции (при мен се получиха повече, навярно съм нарязала на по-малки парчета)
Сироп:
· 350 г захар
· 300 мл вода
· 1 четвърт лимон - сока и кората
· 1 пръчка канела
· 2 шушулки кардамон, смачкани - аз забравих да сложа
· 2 чаени лъжици розова вода - аз сложих 1/2 ч.ч. сироп от рози
За баклавата:
· 280 г фини кори (12 броя листа) - ползвам турски, за баклава
· 300 г орехи
· ½ чаена лъжица канела
· 150 г масло, разтопено
Рецептата е изготвена за тава с диаметър 24 см. Моята беше правоъгълна - 20/30 см, получи ми се по-ниска, но това не влияе на вкуса.
За 8-10 порции (при мен се получиха повече, навярно съм нарязала на по-малки парчета)
Сироп:
· 350 г захар
· 300 мл вода
· 1 четвърт лимон - сока и кората
· 1 пръчка канела
· 2 шушулки кардамон, смачкани - аз забравих да сложа
· 2 чаени лъжици розова вода - аз сложих 1/2 ч.ч. сироп от рози
За баклавата:
· 280 г фини кори (12 броя листа) - ползвам турски, за баклава
· 300 г орехи
· ½ чаена лъжица канела
· 150 г масло, разтопено
Приготвяне на сиропа:
В малка тенджерка се смесват всички продукти за сиропа и се слагат да се варят 10 минути на умерен котлон. Оставя се да се охлади на стайна температура.
Приготвяне на баклавата:
Фурната се нагрява на 160º . Дъното и стените на тавата се намазват с малко от разтопеното масло.
Орехите се смилат средно, добавя се канелата и се разбъркват.
Може да изрежете корите по размера на тавата, аз ги нагаждах в движение. Целта е да се получат по шест реда кори, които се мажат с масло и редях една върху друга в тавата. Върху първите 6 кори се разпределят половината от смлените ядки. Отново 6 реда от кори, които се намазват с масло между тях. Върху тях се разпределя втората половина от ядките. Нареждат се последните 6 кори, като отново всяка се намазва с масло. Завършва се с масло. Наредената баклава се нарязва с остър нож на квадрати или триъгълници.
Наредената и нарязана баклава се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пече около 50-60 минути докато придобие приятен златист цвят отгоре.
Когато се извади от фурната, още гореща се залива с охладения сироп. Оставя се поне 12 часа, но е най-добре да се приготви от предния ден.
Преди сервиране отново се нарязва по разрезите. Може да се поръси със смлян шамфъстък, аз поръсих с чай матча.