Необходими продукти:
5-6 скилидки чесън
2 големи глави лук
7-8 големи картофа
1 средна глава целина
1-2 домата
сол
червен и черен пипер на вкус
листа целина за поръсване
Приготвяне:
В тенджера с около 30-40 мл олио се задушават нарязан на едро лук и наситнен чесън. Целината се обелва, нарязва на ситни кубчета и се добавя към лука. Следва 1/2 с.л. червен пипер иинтензивно разбъркване за минута. Прибавят се нарязаните надълго на 6 парчета картофи. Доматите се настъргват и изсипват в ястието, заедно с 2 с.л. универсална подправка. Налива се чаена чаша вода, сол на вкус и се оставя да се довари до готовност. При сервиране се поръсва с прясно нарязани листа целина и черен пипер.
Дзвера твърди, че не по-малко вкусно е, ако се добави изостанало
печено месо, пържени кюфтета или кюфтета на скара, 5 минути
преди яхнията да е готова. Може да се приготви и с кайма.
Необходими са 250-300 грама кайма, която се добавя след
задушаването на лука и се бърка да стане на трохички.
Съшо и малка главичка червено цвекло, която да се добави
с целината - също нарязана на ситно, или пък морков, който
придава леко сладък вкус на яхнията.
В никакъв случай не добавяйте брашно или нишете.
Веси,
ОтговорИзтриванеправя подобна яхния , малко по - различна, но също става много вкусна.Чудесна е тази рецепта особено сега, когато има хубава българска целина.Много вкусно и ароматно ястие се получава с нея.
Поздрави и усмихната, топла есен !
И аз по принцип я правя различна, но тази много ми допадна. Ще ми е интересно да разбера и твоя начин?
Изтриване