сряда, 22 юли 2020 г.

Сладкиш с ревен и ягоди за празника

Повода е годишнина от годежа ни - 31...!Дано сме пример за това, че има ли Любов, има вечност!


Любимата стара рецепта за сладкиш с компот от кайси, в нов вариант:)

За първи път преди няколко дни видях в Лидл ревен, досега не бях попадала, нито опитвала.
Не послушах мъжа ми, който не даваше и дума да става да взимам тези коренища и да го карам да ги яде. Взех:), а и цената беше напълно нормална - около 3 лв.
Попрегледах няколко рецепти, както и информация за самото растение, което е зеленчук, но повече се ползва за сладкиши.
За част от предложенията ми трябваха продукти, които нямах в момента, други ми се видяха сложни.
Опитах сурово, и  киселкия вкус ми подсказа - ще правя сладкиа, дето всички знаем, с киселичките кайсии.
От прочетеното пък разбрах, че си отива с ягоди и ванилия, та така се роди този много ароматен, с леко кисел вкус, подчертан от ванилията, маслото и карамела, десерт.
Не се колебайте да опитате. Аз пък знам, че ще опитвам и други ястия с ревен, солени също, намислила съм един киш.




Необходими продукти:

2-3 стръка ревен
5-6 ягоди

5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
125 гр масло
3-4 с.л. кафява захар

за компота:
1 стрък ревен
захар на вкус
4-5 ягоди
4-5 череши
ванилия



Приготвяне:

В тава се стопява маслото на котлона, поръсва се кафявата захар и се оставя леко да карамелизира. Дръпва се от котлона и се нареждат нарязани парчета от ревена, плътно в тавата.
Разбиват се яйцата със захарта в дълбок съд, добавя се брашното с бакпулвера. Получената смес се излива върху ревена. Нареждат се парчетата ягоди, които потъват в тестото. Пече се в загрята фурна на 10 градуса, до готовност и суха клечка. Оставя се да се охлади 5 минути и се обръща върху поднос, така че ревена идва отгоре. Топъл се сиропира с част от течността от компота, също топъл.
При поднасяне може да сложите топка сладолед, но и така е вкусно, сочно и ароматно.







4 коментара:

  1. Значиии... 31 години не слушаш мъжа си и коренища купуваш :)
    Много ме развесели, Веси. Чудесен ти е сладкиша!
    И тук да честитя - живи и здрави бъдете още дълги години!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маалко от по-късно почнах с кулинарните изпълнения, когато открих форума Гответе с мен, преди това си готвех пет манджи и толкоз:)) Благодаря за пожеланията, Ил да ви се връщат!

      Изтриване
  2. Веси,
    знам за ревена, но не съм виждала до сега да го продават в България.А също така имам и някои рецепти, но не съм го изпробвала.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз досега не бях виждала да продават, затова виднага купих:) Хареса ми!

      Изтриване