Публикувам го сега, но този десерт приготвих набързо на 8 март, празнувахме у дома с близките ми на сърцето хора, така ми е най-хубаво:)
Менюто включваше мезета от сирена и колбаси, зелена салата с варени яйца и пикантен дресинг, печено агнешко, предложените във ФБ от Таня Донева картофи със сметана и този десерт:)
Необходими продукти:
бишкоти 1 пакет малък, по 2 бишкоти на чаша, при мен 8 чаши
1 опаковка от 250 гр маскарпоне
1 кофичка заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
пудра захар на вкус, при мен 1 чаша от 150 мл
кората от един портокал, настъргана
30 гр настърган черен шоколад
шоколадов чипс за украса
Приготвяне:
Смесваме в голяма купа маскарпонето, заквасната сметана, пудрата захар и предварително разбитата сладкарска сметана.
Редим в чашите бишкоти и крем. Отгоре украсяваме с настъргана кора от портокал и шоколад и шоколадов чипс. Оставяме да попият бишкотите 1-2 часа.
Много бърз, лесен и вкусен десерт.
събота, 25 юли 2020 г.
сряда, 22 юли 2020 г.
Сладкиш с ревен и ягоди за празника
Повода е годишнина от годежа ни - 31...!Дано сме пример за това, че има ли Любов, има вечност!
Любимата стара рецепта за сладкиш с компот от кайси, в нов вариант:)
За първи път преди няколко дни видях в Лидл ревен, досега не бях попадала, нито опитвала.
Не послушах мъжа ми, който не даваше и дума да става да взимам тези коренища и да го карам да ги яде. Взех:), а и цената беше напълно нормална - около 3 лв.
Попрегледах няколко рецепти, както и информация за самото растение, което е зеленчук, но повече се ползва за сладкиши.
За част от предложенията ми трябваха продукти, които нямах в момента, други ми се видяха сложни.
Опитах сурово, и киселкия вкус ми подсказа - ще правя сладкиа, дето всички знаем, с киселичките кайсии.
От прочетеното пък разбрах, че си отива с ягоди и ванилия, та така се роди този много ароматен, с леко кисел вкус, подчертан от ванилията, маслото и карамела, десерт.
Не се колебайте да опитате. Аз пък знам, че ще опитвам и други ястия с ревен, солени също, намислила съм един киш.
Необходими продукти:
2-3 стръка ревен
5-6 ягоди
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
125 гр масло
3-4 с.л. кафява захар
за компота:
1 стрък ревен
захар на вкус
4-5 ягоди
4-5 череши
ванилия
Приготвяне:
В тава се стопява маслото на котлона, поръсва се кафявата захар и се оставя леко да карамелизира. Дръпва се от котлона и се нареждат нарязани парчета от ревена, плътно в тавата.
Разбиват се яйцата със захарта в дълбок съд, добавя се брашното с бакпулвера. Получената смес се излива върху ревена. Нареждат се парчетата ягоди, които потъват в тестото. Пече се в загрята фурна на 10 градуса, до готовност и суха клечка. Оставя се да се охлади 5 минути и се обръща върху поднос, така че ревена идва отгоре. Топъл се сиропира с част от течността от компота, също топъл.
При поднасяне може да сложите топка сладолед, но и така е вкусно, сочно и ароматно.
Любимата стара рецепта за сладкиш с компот от кайси, в нов вариант:)
За първи път преди няколко дни видях в Лидл ревен, досега не бях попадала, нито опитвала.
Не послушах мъжа ми, който не даваше и дума да става да взимам тези коренища и да го карам да ги яде. Взех:), а и цената беше напълно нормална - около 3 лв.
Попрегледах няколко рецепти, както и информация за самото растение, което е зеленчук, но повече се ползва за сладкиши.
За част от предложенията ми трябваха продукти, които нямах в момента, други ми се видяха сложни.
Опитах сурово, и киселкия вкус ми подсказа - ще правя сладкиа, дето всички знаем, с киселичките кайсии.
От прочетеното пък разбрах, че си отива с ягоди и ванилия, та така се роди този много ароматен, с леко кисел вкус, подчертан от ванилията, маслото и карамела, десерт.
Не се колебайте да опитате. Аз пък знам, че ще опитвам и други ястия с ревен, солени също, намислила съм един киш.
Необходими продукти:
2-3 стръка ревен
5-6 ягоди
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
125 гр масло
3-4 с.л. кафява захар
за компота:
1 стрък ревен
захар на вкус
4-5 ягоди
4-5 череши
ванилия
Приготвяне:
В тава се стопява маслото на котлона, поръсва се кафявата захар и се оставя леко да карамелизира. Дръпва се от котлона и се нареждат нарязани парчета от ревена, плътно в тавата.
Разбиват се яйцата със захарта в дълбок съд, добавя се брашното с бакпулвера. Получената смес се излива върху ревена. Нареждат се парчетата ягоди, които потъват в тестото. Пече се в загрята фурна на 10 градуса, до готовност и суха клечка. Оставя се да се охлади 5 минути и се обръща върху поднос, така че ревена идва отгоре. Топъл се сиропира с част от течността от компота, също топъл.
При поднасяне може да сложите топка сладолед, но и така е вкусно, сочно и ароматно.
понеделник, 13 юли 2020 г.
Боб с прясно мляко
Честно, никога не ми е хрумвала тази комбинация, видях я при Миленка и трябваше да опитам.
Съмнявах се обаче, че половинката ще опита. Голямо беше учудването ми, когато на ултиматума - "Пролетен боб с джанки ли да направя или боб с прясно мляко", той отговори "О, по-добре с прясно мляко, отколкото тоя киселяк" Киселяка изобщо не е кисел, напротив чудесна е рецептата, имам я в блога, и той си я е хапвал доволно, но не помни такива "извращения".
500 гр. бял боб, суров
1 морков
1 глава лук
3 кисели краставички
сол
джожден
250мл.прясно мляко;
около 50 мл. олио
Приготвяне:
Сваряваме боба, като след първото завиране, сменяме водата... Във втората вода слагаме сол.
В тиган загрява мазнината и пускаме ситно нарязаните лук, краставичките и морков, оставяме да се задушат в собствените си сокове и сипваме в тенджерката, добавяме и прясното мляко. Подправяме с джоджен и оставяме да поври още 15 мин. Поднасяме с люта суха чушка и лимон.
Сваряваме боба, като след първото завиране, сменяме водата... Във втората вода слагаме сол.
В тиган загрява мазнината и пускаме ситно нарязаните лук, краставичките и морков, оставяме да се задушат в собствените си сокове и сипваме в тенджерката, добавяме и прясното мляко. Подправяме с джоджен и оставяме да поври още 15 мин. Поднасяме с люта суха чушка и лимон.
вторник, 7 юли 2020 г.
Тишлайфер Рози в градината
Тишрайфера е изработен като комбинация от шарен плат на рози и маслено зелен, с бяла дантела между тях. Размерите са 140см/50см. По желание може да бъдат изработени и подложки, или салфетки, както и възглавнички в същия десен.
И тишлайфер в обратния вариант - в средата плата е зелен, а отстрани шарен, на рози, ограничени с червена дантела.
За поръчка и цена на лични съобщения:)