Тази вкусна баклава видях при Люси. Хареса ми много, макар да не усещах характерния вкус на халва, в самата баклава, т.е. очаквах друг вкус. Приготвях рецептата за коледно-новогодишните празници, но сега си я записвам тук.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница - ползвам турски за баклава, от Кауфланд
200 г халва - Любимка
1 1/2 ч.ч. орехи
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. "Фанта" (портокал)
1 яйце
1 бакпулвер
канела
масло и олио за корите
За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
сока от 1 портокал
Разбивам захарта с фантата и яйцето на крем.
Нарязвам халвата на ситно и я прибавям в крема, заедно с брашното, бакпулвера, нарязаните орехи и шипка канела. Разбърквам.
Разделям корите на 3 равни части.
Ползвам тавата от фурната.
Правя си смес от малко разтопено масло с олио и с помощта на четка мажа тавичката, а след това слагам две кори, мажа с мазнина, и после пак две кори. Така докато свърши първата част от корите.
Изсипвам половината крем и повтаряме процедурата . Слагам и втората част от крема и приключвам с третата част кори. Т.е слагат се три пласта кори и два пласта крем.
Режа на квадрати. Пека бклавата в загрята на 180 градуса фурна за около половин час.
Оставям да се охлади и я заливам със сироп, приготвен от гореизброените продукти. Оставям сиропа да покъкри около 7-8 минути и изливам, докато е горещ.
Ползвах и препоръката на Люси - след като залях баклавата с този захарен сироп, приготвих втори, с количество захар и вода на око, но да ври по-дълго, така, че да се сгъсти и да стане лепкав, при варенето да става на мехурчета, като пяна.
С този втори сироп заливам само горната кора на баклвата, която я прави блестяща и лепкава.
Отгоре поръсвам с рендосани портокалови корички. Определено е по-добре така.
Много интересна баклава, имам някаква представа за вкуса на халвата в баклавата, но фантата например ми е любопитна като съставка. Изглежда вкусно. Поздрави, Веси!
ОтговорИзтриванеДобра е баклавата, струва си да се опита, Кате!
Изтриване