неделя, 31 март 2019 г.

Питка "Калинка"

Рецептата на тази питка, която се опитах да оформя като Калинка от е от тук. Малко се обезформи и заприлича на жаба, но бе вкусна пък:)

Необходими продукти:
- 500 гр брашно
- 1 яйце
- ¼ в.ч. олио
- 1 пакетче мая
- 1 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол
- 1 в.ч. топла вода
- ½ в.ч. прясно мляко
За намазване:
 1 жълтък


Начин на приготвяне:
Маята се размива със захарта в част от топлата вода.
Брашното се пресява в широк съд, в средата му се прави кладенче, където се слагат закваската и всички останали продукти.
Омесва се меко тесто, което се намазва леко с олио и се оставя да почине около един час.
Втасалото тесто се разделя на две части , като обемът на едната част трябва да е 2 пъти по-малък от този на другата.
Двете тестени топки се слагат в намазана с олио тава, като за глава се използва малката топка и за тяло - голямата.
Тялото се цепва леко с остър нож, от две малки колкото лешник тестени топчици се оформят очите.
Хлябът се намазва с жълтък а с маково семе се оформят точките по крилата на калинката.
Пече се около 30 мин в предварително загрята на 190С фурна.












петък, 29 март 2019 г.

Сьомгова пъстърва със селъри и бира

Една идея за разнообразяване на вечерята. Роди се от налични продукти и липса на време.



Продукти:

1 голяма сьомгова пъстърва - тази купих от Кауфланд и беше чудесна - пресна и добре почистена
1 лимон
сол
бял пипер
копър
4-5 стръка селъри
250 мл бира
зехтин



Приготвяне:

Рецепта почти няма. Почистената, измита и подсушена риба се посолява със солта и пипера отвътре и отвън. В коремната кухина се поставят резени лимон, отгоре също, поръсва се и копър.  Около рибата се нарязва селърито. Налива се бирата и струйка олио. Рибата се слага да се пече на 180-200 градуса до готовност, познава се по апетитната коричка и при бодване с вилицата месото се отделя съвсем лесно. Не пресушавайте.









Много вкусна риба се получи.


понеделник, 25 март 2019 г.

Благовещение



Благовещение или Благовец е християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. Празнува се винаги на 25 март. 

Празникът съвпада с началото на пролетта и затова се приготвя и „нещо зелено“ . Пече се пита, която се намазана с мед и се раздава на съседи и близки.

Пожелавам на мен и близките ми здраве и дълъг живот, отварям всичките си сетива и си пожелавам божията благодат да изпълва винаги дома ми! Нека получавам само благи вести за рожбата си, нека има не само моята, но и божията закрила!

Нека блага вест споходи всички мои приятели и добри хора, които живеят в хармония и с чисти сърца!
И по-специално пожелавам на една моя скъпа приятелка нов дом и да усети чудото на майчинството.
На друга - да намери своята половинка и създаде свое семейство.
На трета - също да стане майка!
И трите (те ще се досетят), го заслужават, аз им го желая от сърце! 
Нека магията на Благовещение превърне в реалност всички мои пожелания!

Каня ви - Питка "Калинка" с мед, крем супа от коприва със застройка, пролетна яхния от пиле със сиврия, баница с извара и праз лук и салата от извара и броколи. Десерта е руло с таханов крем.
Снимките са от миналата година!












събота, 23 март 2019 г.

Голяма палачинка


Продукти:
3 яйца
1 щ. сол
1 щ. захар
100 мл прясно мляко
100 мл течна сметана
100 мл олио олио
1 ч.ч. брашно

За плънката:
200 гр течен шоколад
200 мл кокосова сметана, само гъстата част, отгоре на консервата


Приготвяне:

Продуктите се разбиват с миксер и тестото се изсипва в тава, върху хартия за печене. Пече се на 200 градуса до готовност и лек загар. Изважда се и се завива внимателно заедно с хартията. Оставя се да изстине. През това време се смесват течния шоколад и кокосовата сметана. При мен шоколада беше стегнал в хладилника, и за по-бързо го стопих в МВ, затова плънката ми се получи по-течна, но и така беше много вкусно. Половината от палачинката остана за другия ден и беше стегнал соса.



вторник, 19 март 2019 г.

Сладкиш с шоколадов крем и портокалов аромат

За днешния празничен за нас ден, предлагам в блога естествено сладка рецепта, сладка, като целувка:).



Тази рецепта за сладкиш Kinder bueno, видях при Таня, но промених заглавието, защото не съм ползвала именувания десерт за украса. Друго почти не съм променяла, затова публикувам рецептата почти без изменения. Много бърз и много вкусен сладкиш. Може да се украси, но аз нямах време за това.






Продукти:
За основата:
100 милилитра прясно мляко
2 яйца
120 грама захар
10 ванилова захар
80 милилитра олио от гроздави семена или разтопено масло, аз ползвах шарлан
150 грама брашно
8 грама бакпулвер

За крема:
80 грама бял шоколад
130 грама тъмен шоколад
200 милилитра млечна сметана
150 грама Маскарпоне
20 грама бял шоколад за декорация
1 десертче Kinder bueno
100 милилитра сок от портокал + 2-3 с.л. захар






Приготвяне: 
Намажете с мазнина форма за печене с диаметър 26 сантиметра  от този тип за тарт, които имат собствено място за пълнеж след изпичане на блата.
Включете фурната да загрява на 180°С.
Разбийте с миксер яйцата, захарта и ваниловата захар. Прибавете олиото и разбийте отново. След това прибавете прясното мляко. Смесете бакпулвера с брашното и изсипете и него при останалите продукти. Смесете с миксер за кратко, докато получите гладко тесто.
Изсипете сместа в тавичката за печене и поставете в предварително загрята фурна.
Печете 20-25 минути.
След като блата е готов го оставете да изстине 10 минути във формата и след това го обърнете върху удобна чиния за сервиране. Оставете го да изстине напълно.

Пригответе крема, като затоплите сметаната до кипене и я изсипете върху начупения шоколад. Оставете за 1-2 минути, докато шоколада се разтопи и разбъркайте до еднородна смес. След това прибавете и Маскарпонето.
Сварете сироп от портокаловия сок и захарта.
Сиропирайте  блата  с портокаловия  сироп  и изсипете крема отгоре.
Докато крема е още мек, разтопете белия шоколад и направете върху него кръгове, с помощта на малък сладкарски пош. С помощта на дървен шиш направете фигурките.
Поставете сладкиша за 1 час в хладилника. След това отрежете и сервирайте.






 






неделя, 17 март 2019 г.

Курбан чорба от свинско месо


Много обичам курбан чорба, тази тук, не е традиционната, но пък е невероятно вкусна, една от най-вкусните чорби, които съм правила. 

Рецептата е на Илианка

и си я заплюх, още, когато я видях, а и едно мило другарче ми я препоръча. Ето и моята супа, така, както я приготвих.




Продукти:
около 1, 200 свинско рагу от котлети с повечко месо
1 глава лук
1  морков
50 г целина (глава)
1 суха чушка 
1 домат 
1 к.ч. ориз
1/2 ч.л. червен пипер
1 к.л. лют червен пипер
1 1/2 с.л. брашно
1 1/2 с.л. олио
1 пълна с.л. краве масло
сол
черен пипер
джоджен (около 1 ч.л. сух сложих аз)
1 яйце




Приготвяне:

Илианка е ползвала плешка, но аз предпочитам за супа месото ми да е с кокал, по-силен е бульона.
Месото се слага да се вари, като се посолява леко, в около 3 литра вода. Аз варих в тенджерата под налягане, обезкостих и прехвърлих в друга тенджера. Лукът, морковите, целината и сухите чушки се нарязват и се прибавят при месото и бульона.




Добавя се и измитият ориз и варенето продължава. Малко преди края на варенето се изсипват и доматите, настъргани. Подправя се със сол и джоджен.
Олиото и маслото се загряват в тиган. Към тях се прибавя брашното. Разбърква се и се оставя на котлона, докато леко промени цвета си. Слагат се червените пипери.
Отмества се от огъня и се излива в супата, разредело с малко студена вода. Разбърква се супата, оставя се да заври. 
Яйцата се разбиват с вилица. Изсипват се във врящата супата през цедка, като целта е да се образуват конци. 
При поднасяне супата се поръсва с пресен магданоз.



неделя, 10 март 2019 г.

Тутманик на охлювчета със сирене

Мъжо от как има ФБ, вижда публикации и снимки на ястия, и най-вече тестени предложения, това явно покрай моя профил. И милия му се яде, та му се реве. Е, как да не му угоди човек.
Веднага се втурнах към тази рецепта, дето и на мен взе ума преди време, а наскоро и Дани пак подсказа. Благодарности отново на Ина!

Днес е прошка. Простете на близките и приятелите си и вие бъдете простени, но най-вече се опитвайте да живеете така, че всичко, което виждате от себе си, да виждат и останалите, да няма какво да скриете и от какво да се срамувате. Бъдете Човеци!



Тутманик на охлювчета със сирене

Продукти:
200 мл топло прясно мляко
100 мл топла вода
1 яйце
6 с. л. слънчогледово олио
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
50 грама сухо мляко - аз нямах и не съм слагала, но в оригиналната рецепта го има
600 гр бяло брашно
7 гр суха мая

за намазване:
100 гр меко краве масло
15 с.л. слънчогледово олио - аз ползвах 16 с.л.

250 гр натрошено краве сирене

за заливане:
2 големи яйца - аз сложих 1 яйце и 1 белтък
2 с. л. заквасена сметана
2 с.л. слънчогледово олио
1/2 чаена лъжичка сол

В хлебопекарна се поставят продуктите в изброената последователност. Включва се на програма месене и втасване.След като тестото втаса се изважда от контейнера и се изсипва върху набрашнена повърхност.

Разделя се на 8 еднакви парчета (аз разделих на 16).
Разточва се всяко парче тесто върху набрашнена повърхност на тънка кора - дебелина около 1-2 милиметра. 
Разделя се маслото на 16 парчета.
Намаслява се  с парче от мекото краве масло, но то не трябва да е разтопено, а просто меко, поръсва се с 1 с.л. олио, наръсва се малко сирене (също разделено на 16) и се  завива на руло, но не много стегнато, засуква се, след което се навива на охлюв. Поставя се в тава, покрита с хартия за печене. Така се процедира и с останалите парчета тесто.

Преди втасване:





Покрива се с кърпа и оставя на топло да втаса - да увеличи двойно обема си. Аз втасвах във фурната, на 40 градуса, защото в кухнята ми е студено.

След втасване:



Заливат се питките с леко разбитите до еднородна смес яйца, сметана, олио и сол. Включва се фурната на 200 градуса и след като се зачервят добре питките, след около 20-25 минути, се покрива с хартия за печене се и пече още 20 минути, но на 160 градуса.
Изважда се питката и се завива с кърпа, за да омекне кората.







четвъртък, 7 март 2019 г.

Омлета на Маги

Правила съм яйца по хиляди начини, омлет - също. Но ето, че пак има нещо, което не ми е хрумвало да направя. За този омлет ми каза колежката Маги. Плънката е по желание, а може и без плънка. Аз избрах тази, според хрумването ми и  наличното в хладилника. Невероятно пухкав и вкусен омлет, благодаря, Маги!


Продукти:
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
щипка сол
1 ч.л. масло
1 ч.л. олио
2 рулца от раци, нарязани
настърган кашкавал


Разделят се жълтъците от белтъците. Към жълтъците се прибавят 2-3 с .л. прясно мляко и щипка сол и се разбъркват добре. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. В нагорещен тиган се поставя бучица масло и се налива струйка олио. Като загреят се изсипват жълтъците, да облеят цялото дъно, и веднага отгоре се наливат белтъците, като се разпределят с лъжицата. Тигана се похлупва с широк капак, добре е да е прозрачен, за да се следи процеса. Оставя се похлупен за няколко минути, отхлупва се и омлета се е надигнал чудесно. На едната половина се поставят нарязаните рулца от раци и кашкавала, и се захлупва с другата. Обръща се в чиния и се поднася.








вторник, 5 март 2019 г.

Тартифлет


Рецептата е от книгата "Семейство по френски", макар аз да промених според вкуса и наличните продукти. Сюжета е банален, а стила на авторката  доста посредствен, но затова пък има поне 30 рецепти, като повечето ми се видяха интересни и смятам да изпробвам. Ето и първата, лесна е за приготвяне на бърза и вкусна вечеря.




Продукти:
10 средно големи картофа
1 и  1/2 ч.ч. бекон, нарязан на кубчета
1 глава червен лук
2-3 ск. чесън
мащерка
риган
щипка индийско орехче
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч. бяло вино
100 сирене камембер
зехтин екстра върджин
сол
бял пипер








Приготвяне:
Картофите се сваряват цели, обелват се и се нареждат в тавичка, като се посоляват. Кубчетата бекон се запържват в зехтина, добавят се лука и чесъна и се пържи ое 5 минути. Сваря се от котлона и се добавят сметаната, виното  и подправките. Тази смес се изсипва върху картофите и отгоре са нарежда нарязаното сирене. Поставя се във фурната и се пече около 30-40 минути на 200 градуса.
Комбинацията със зелена салата е добра.