Рецептата на тази питка, която се опитах да оформя като Калинка от е от тук. Малко се обезформи и заприлича на жаба, но бе вкусна пък:)
Необходими продукти:
- 500 гр брашно
- 1 яйце
- ¼ в.ч. олио
- 1 пакетче мая
- 1 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол
- 1 в.ч. топла вода
- ½ в.ч. прясно мляко
За намазване:
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Маята се размива със захарта в част от топлата вода.
Брашното се пресява в широк съд, в средата му се прави кладенче, където се слагат закваската и всички останали продукти.
Омесва се меко тесто, което се намазва леко с олио и се оставя да почине около един час.
Втасалото тесто се разделя на две части , като обемът на едната част трябва да е 2 пъти по-малък от този на другата.
Двете тестени топки се слагат в намазана с олио тава, като за глава се използва малката топка и за тяло - голямата.
Тялото се цепва леко с остър нож, от две малки колкото лешник тестени топчици се оформят очите.
Хлябът се намазва с жълтък а с маково семе се оформят точките по крилата на калинката.
Пече се около 30 мин в предварително загрята на 190С фурна.