Тази рецепта публикувам с огромни благодарности към Александър, приятел на децата, който е ценител на добрата кухня и е в месарския бизнес.
Освен всичко, той ни осигури и крачетата за направата.
Рецептата е чешка.
Много вкусен желиран деликатес!
Благодаря, Александър!
Продукти:
3-4-5 свински крачета, старателно почистени и измити
1 кг месо от плешка
език, ако желаете, аз го пропуснах
майорана
сол
бял пипер
пушен пипер
Продукти:
3-4-5 свински крачета, старателно почистени и измити
1 кг месо от плешка
език, ако желаете, аз го пропуснах
майорана
сол
бял пипер
пушен пипер
Приготвяне:
1.Сваряват се крачетата.
1.Сваряват се крачетата.
2.В друг съд се сварява месото (на големи късове) и езика (може и без език)
3.Обезкостяват се крачетата и се смилат с блендер, след което се връща „каймата” в бульона от крачетата.
4.Добавя се месото накъсано на ръка, езика, майораната, пиперите и сол.
5.След като кипне го пълня в отрязано отгоре пластмасово шише, с правилна форма на цилиндър, с диаметър 10 см, или в по-дебели пликове за целта, може и в изкуствени черва!
Важно:
1.Бульона от вареното месо не се ползва за тлаченката, само този от крачетата!
2.Добавя се сол докато се усети бульона пресолен!!! Като се желира усещането на сол е нормално! 3.Докато се желира се търкалят колбасчетата през 15 минути за да се избегне мазнина във горния край!
След престой в хладилника, най-добре за нощ тлаченката лесно се изважда от шишето, което може да се среже и се поставя в удобен съд или плик. Аз направих по-голямо количество, и една част замразих.
Тази снимка е на Александър, който е изпълнил рецептата професионално и така я е и вакуумирал тлаченката:
Ето и моите снимки:
1.Бульона от вареното месо не се ползва за тлаченката, само този от крачетата!
2.Добавя се сол докато се усети бульона пресолен!!! Като се желира усещането на сол е нормално! 3.Докато се желира се търкалят колбасчетата през 15 минути за да се избегне мазнина във горния край!
След престой в хладилника, най-добре за нощ тлаченката лесно се изважда от шишето, което може да се среже и се поставя в удобен съд или плик. Аз направих по-голямо количество, и една част замразих.
Тази снимка е на Александър, който е изпълнил рецептата професионално и така я е и вакуумирал тлаченката:
Ето и моите снимки:
Уникслна пача.така я правя,но месото от крачетата е скълцано,а не смл1но.поздравления
ОтговорИзтриванеМного е вкусна, нали?
ИзтриванеСтрахотия! Виж, сладките още не се осмелявам да направя, но на това изобщо няма да му се замислям😊. Записано! Целувки!
ОтговорИзтриванеАу, аз да не трябваше някаква рецепта да пиша?!? Ще се радва, ако се одобри тлаченката. И аз те прегръщам!
ИзтриванеМного вкусно, ще се пробва! Благодаря.
ОтговорИзтриванеЗа който обича желирано е чудесно!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванезнам подобна руска рецепта, но не съм пробвала.Чехите и поляците към тази смес добавят зеленчуци - моркови, червени пиперки, дори праскови и манго.Нарязани на малки парченца.Чудесни желирени деликетеси се получават.
Поздрави !
Това с плодовете и зеленчуците е интересно наистина. Може да добавя някой път.
ИзтриванеМного интересна рецепта, Веси! Рядко стигам до студена пача, но тази година ще си направя такава, с месце вътре :)
ОтговорИзтриванеЧестита, здрава и добра да е новата година за теб и цялото семейство!
Знаех си, че ще харесаш:)
ИзтриванеЗдрави да сте и вие и честити!
Яя, много интересно, Веси! Супер изглежда. Познавам някой, който ще иска да го пробва :D
ОтговорИзтриванеЗа много години! Здрава и щастлива да е годината за вас!
Действай тогава:) Бъдете щастливи и вие!
Изтриване