четвъртък, 31 януари 2019 г.

Салата "Среща на пролетта и есента, през зимата"

Е, точно такава комбинация не бях опитвала, но - ето я!  Простичко, и продиктувано от изостанали в хладилника продукти.


Продукти:
1 зелена салата
5-6 червени печени чушки
хималайска сол
1 с.л. сок от лимон
2-3 с.л. зехтин

Приготвяне:
Салатката и чушките се нарязват. Приготвя се дресинг от солта, лимоновия сок и зехтина, на вкус, и се полива салатката, обърква се и се поднася. 
Аз похапнах с препечена филия. Не, не за вечеря, после  и основно, и десерт...

И нова снимка:)


сряда, 30 януари 2019 г.

"Тяло под роклята"

„Тяло под роклята“ е моята първа среща с автора Галин Никифоров. Хареса ми. На пръв поглед банална история за травестит, развръзката умело прераства в приказка за греха и грешката, вината и наказанието, прошката и изкуплението, жестокостта и силната връзка между близнаците, в сюжета се преплитат толкова много чувства и се свиват и разширяват границите на допустимото и невероятното. Тялото, дрехата, душата, кое ни идентифицира всъщност? Написана със стил, представена в отлична опаковка, книгата увлича и води към тъжния, шокиращ, но и щастлив финал. Определено ще намеря и другите книги на автора.

вторник, 29 януари 2019 г.

Лимонов сладкиш

Един много вкусен сладкиш от Вики, с позабравени снимки по стотиците папки и  флашки. Не намирам тази рецепта в блога и, но със сигурност помня, че тя я публикува преди доста години в "Гответе с мен".



Продукти:
основа:
1 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. масло

За горен пласт:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. лимонов сок
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

кора от лимон
пудра захар за поръсване


Приготвяне:
Продуктите за основата се смесват добре и получената маса се притиска в тавичка, на пласт, върху хартия за печене. Пече се около 20 минути на 180 градуса.

Яйцата се разбиват със захарта, добавят се брашното, сока от лимона и накрая бакпулвера. Получената смес се изсипва върху изпечената основа и се връща във фурната за около 20 минути или до златиста коричка. Като се охлади се реже на желани форми и се поръсва с пудра захар.


Снимките са стари и с много лошо качество, ако приготвя пак, ще ги сменя, или поне добавя.





понеделник, 28 януари 2019 г.

Бонбони за питката на бебе Мартина



Спешно трябваше да приготвя нещо сладичко за питката на бебето на приятелка на дъщерята. Нямах време да пека, затова заложих на тези бързи бонбони, с налични продукти. Оставих няколко да опитаме и ни харесаха, дано са се харесали и на родителите на бебето, и на гостите.

Продукти:

200 грама рикота
3 с.л. пудра захар
1/2 чаена чаша кокосови стърготини
10 обикновени бисквити
30 гр кокосово масло, стопено

50 гр натурален шоколад
50 гр бял шоколад
кокосови стърготини за поръсване
захарни перли за поръсване



Начин на приготвяне:

Разбърквам сиренето и пудрата захар, добавям маслото, кокосовите стърготини и смлените ситно бисквити и разбърквам с подходяща лъжица. Трябва да се получи тесто, от което лесно да се оформят топчета, колкото малък орех Прибирам ги в хладилника да стегнат и да се охладят.

Начупвам отделно двата вида шоколада и го разтопявам на водна баня. Поливам половината бонбони с белия шоколад и поръсвам с цветната захар, другата половина с черния шоколад и поръсвам с кокос. Оставям да стегне и поставям в хартиени формички за бонбони.




неделя, 27 януари 2019 г.

Палачинки с кисело мляко

Много вкусни и много крехки.


Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. вода
1 к.л.сол
1 к.л. захар
1/2 к.л. сода за хляб
1 ч.ч. брашно

Приготвяне: Всички продукти се разбиват с миксер. В нагрят тиган за палачинки, с незалепващо покритие, леко намазан с масло се изсипва с черпак от тестото, като се преценява колко е нужно, да облее тигана. С другата ръка енергично въртите тигана, за да се покрие добре. Пече се докато побелее тестото, а краищата леко се зачервят, след което се обръща, или с подмятане, или с помощта на дълъг нож, шпатула. Запичат се и от другата страна и са готови. Сладкото е по избор, аз ги предпочитам със сладко от сини сливи, както и от ягоди.

събота, 26 януари 2019 г.

Предястие от пълнено китайско зеле


Тази рецепта видях в блога на Валя и Ирина, и им благодаря за различното предложение. Приготвяла съм я отдавна, но съм пропуснала да кача тук. Чудесно и ефектно предястие. Много ми хареса в този вариант, но следващия път бих направила с айсберг, или поне с долната част на китайското зеле, че хич не обичам горната с дебелите жили.


Продукти:

1 по-малка глава китайско зеле
250 гр краве сирене
250 грама топено сирене
2 с.л.  майонеза
250 гр  шунка
1-2 печени червени чушки
1-2  кисели краставички)
100 гр черни маслини без костилки

Продуктите търпят промени, можете да добавите каквото обичате.



Приготвяне:
Задължително е плънката да е по-гъста, за да се слепят по-добре накрая двете половини на зелето.
Настържете сиренето, добавете намачканото топено сирене и майонезата. Добавете нарязаните  чушки,  шунка, маслини и краставички. Китайското зеле измийте, подсушете и срежете по средата по дължина на 2 половини.
Изрежете кочана, това дава възможност да отворите листата.
Средните листа извадете и премахнете някои от вътрешните листа през едно, за да има повече място за плънката.
Поставяйте и размажете по всички листа на зелето от плънката и ги редете добре едно върху друго, отдолу най големите, после подред средните, най-малките.
Намажете с плънката и съединете двете половини на зелето в едно цяло и обвийте стегнато във фолио за свежо съхранение.
Оставете в хладилника за няколко часа да се стегне и слепи добре. Преди поднасяне нарежете на резени. Рулото става много свежо и хрупкаво.

четвъртък, 24 януари 2019 г.

Пълнени чушки с кайма и булгур



 Продукти:
12 броя големи чушки, при мен замразени, а по-добре - пресни
1 ч.ч. булгур, ситен при мен
1 стрък праз лук
500 гр кайма
3-4 с.л. домашна универсална подправка (може готова, но по-малко)
1 с.л. пушен пипер
джоджен
олио
брашно за потапяне
сол, ако е нужно, моята подправка е солена





Приготвяне:
Булгура се залива с 300 мл вряща вода за около 15 минути, да набъбне. През това време се запържва в олио нарязания праз лук, добавя се каймата и се накълцва с прибора за намачкване, дървена лъжица, или вилица. Обърква се, да се позапържи и се добавя пипера, подправката, джоджена и набъбналия отцеден булгур. Разбърква се добре и се пълнят чушките, потапят се в брашно отворите и се редят в тавичка. Поливат се със струйка олио, вода, до средата на чушките и се поставят да се пекат на 220 градуса. Готови са, когато се зачервят и водата поизври.
Може да сервирате с кисело мляко.



Много вкусни!

сряда, 23 януари 2019 г.

Салата от червено цвекло със сушени сини сливи




Знаете, че не си падам много по здравословните рецепти:), но признавам - страхотна салатка се получи. Подстрекател е Елена Димитрова, в нейния блог видях рецептата и веднага си я набелязах. Направих малко промени, по мой вкус и доза нездравословност все пак. Много ми допадна, влюбих се в тази салатка. Утре и съпружето ще каже, че е на работа до късно днес.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 глава червено цвекло
1/2 голяма ябълка
1/2 връзка магданоз

1/2 връзка копър
6 сушени сини сливи без костилка
сок от 1/2 лимона
1 скилидка чесън

2-3 с.л. зехтин

сол



Приготвяне: 
Много лесно - всичко в блендера, без солта, лимоновия сок и зехтина. Смилате до желана консистенция, аз оставих на парченца от по 1/2 см, така е идеално. Обърках с останалите продукти и си похапнах преди вечеря (да не помислите че това ми е била вечерята) с две препечени филии. 
Не е много фотогенична салатата, или пък фотографа е калпав, ама кой  пък толкова да се впечатлява, аз не.





сряда, 16 януари 2019 г.

Бобен пастет

Правих този пастет на Дианка за Бъдни вечер, правила съм го и преди и много ми харесва. Може да се приготви по всяко време, боба си остава освен вкусна и полезна храна, това е начин да разнообразим традиционното му приготвяне.

Продукти:
2 чаши бял боб /сварен и отцеден /
1 ч.л. смляна морска сол или на вкус
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. кимион
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. вода
1/3 чаша ароматен зехтин
1-2 с.л. микс от пресни подправки /босилек, магданоз, джоджен,розмарин/
Може да се добави и червен пипер /сладък или лют/аз добавих пушен пипер



Приготвяне:

Всички съставки се блендират в блендер/робот, а може и да се намачкат ръчно, в хаванче. Сервира се с препечен хляб, салата, маслини.



понеделник, 14 януари 2019 г.

Салата с ягоди, спанак и сирене


Днешното ми предложение е свежо и зелено, да припомня, че само след месец, два, слънцето ще е по-щедро от днес, и  малко по малко ще става по-цветно! Нека е цветно и в душите:)



Най-трудното е измиването на спанака тук, после всичко е игра:)

Продукти:
200 гр спанак
5-6 ягоди
50 гр  някакво твърдо сирене по избор, добре е пармезан
зехтин
малинов оцет, може и друг



Приготвяне:

Нарязваме спанака, ягодите и сиренето също, отгоре поливаме с дресинг, получен от зехтин и малинов оцет, при нужда посоляваме, но сиренето е солено достатъчно.



неделя, 13 януари 2019 г.

Пилешко филе с картофи и майонеза



Приготвя се бързо и лесно, а е тоооолкова вкусно, ама много е вкусно, направо едвам се спрях :)

Необходими продукти:
за йена с размери 20/30 см
6 пилешки пържоли от филе
7-8 картофа, средни
2 глави лук
соев сос
1 буркан семейна майонеза "Жирнов" - от Т-маркет или Кауфланд - вкусна е, и е по-редичка, идеална за целта.
250 гр моцарела



Приготвяне:
Нарязвам половината картофи на тънки резенчета, около 1/2 см и разстилам на дъното на тавата. поръсвам соев сос, мажа майонеза. Нареждам отгоре пържолите плътно, пак ръся соев сос, редя лука, нарязан на шайби, мажа майонеза. Отново ред картофи на кръгчета, намазани с майонеза. Пека на 250 градуса около час, вадя, нареждам нарязана  моцарела и запичам на грила.

Ще си оближете пръстите, правила съм нещо подобно, наречено пиле по аржентински, но това ястие ми хареса повече.
Не пропускайте лука, придава чудесен вкус.
Не посочвам източник, може би някъде и някога съм видяла нещо подобно, но не съм ползвала конкретна рецепта, просто съчетах налични продукти, с цел сочно ястие с пиле, което да приготвя за вечеря.

Понякога зависи от сорта на картофите, ако се притеснявате, че няма да се сготвят, предварително ги сварете до полуготовност.




четвъртък, 10 януари 2019 г.

Сладки "Пънчета" и тате на 77!

Предполагам, че повечето деца поне веднъж в живота си не са харесвали родителите си, или са си ги представяли други, все чуждите родители ни се струват по-добри, по-разбиращи, по-, по-, или по-...И на мен се е случвало. 
Но все идва и такъв ден в живота на тези деца, когато осъзнават, че родителите ни може да не са тези, които сме искали и сме си представяли, но всъщност са си точно нашите родители и са толкова специални, и са ни толкова скъпи, че не можем и да си представим да са други. И на мен се случи...

Та днешния ден, е рождения ден на моя баща! 
И е бил строг, и ми се е карал, и съм му била ядосана, и съм му била сърдита, и не съм харесвала някои качества, и не съм одобрявала някои постъпки, но винаги съм знаела, а към днешна дата и напълно осъзнала, че този човек е живял и живее, и се раздава цял живот за нас, че този човек ни обича толкова, че всичко прощава, че този човек никога за нищо не се оплаква, че този човек е правил всичко, в името на нашето добро, че този човек е всъщност най-добрия, най-специалния и най-скъп баща! 
Писала съм и друг път, че не показва чувствата си, но ги доказва непрекъснато. Днес си бях решила, че по телефона, освен да му честитя, и ще му кажа колко го обичам. Е, пак не успях, а по принцип аз съм такава - любвеобилна и казваща го на всички и непрекъснато, но защото той е такъв, не си пада по сладникавите разговори и сменя темата, докато се усетиш. Все пак ме остави да поднеса едно-две пожелания:). Ще го напиша тук, защото искам да го кажа, а той, знам, че го знае и усеща: Благодаря ти, скъпи тате, за всичко! Обичам те много! Не се виждаме много често и ми липсваш.
Бъди ми жив и здрав, и нека живота ти занапред е по-спокоен!


За днешната публикация избрах да ви представя сладките пънчета, които правих за Коледа! Просто са прекрасни, изпратих по мама и на тате,  дано ги е харесал! Символиката на тези пънчета, която влагам е топлина, да му е топло и в пряк, и в преносен смисъл - на душата!

А прекрасната рецепта е на прекрасната Ина, такива са всичките и, направо не смогвам да ги опитам всичките, а как ми се искааа...


Сладки пънчета




Продукти:
250 гр меко масло
180 гр пудра захар
1 яйце за тестото + 1 яйце за намазване
50 мл вода
1 с.л. мед
1/3 ч.л. бакпулвер
150 гр царевично брашно
500 гр пшенично брашно


какао, канела, ванилия
обикновена захар за овалване

Приготвяне:

Аз замесих тестото в робота, но може и на ръка. поставих първо кравето масло с пудрата захар, добавих яйцето, водата,  меда. След тях - пресетите брашна с набухвателя до съвсем леко лепнещо тесто. 
Поставих в полиетиленов плик  в хладилника за час, след което откъснах парче от тестото и го оформих на фитил с диаметър около 2 см и с дължина около 30 см.
Останалото тесто разделих на 6 топки, може и повече, ще станат повече кръгове.
Всяка топка оформих на по-дебел фитил и разточих върху свежо фолио на лента с дължина, равна на дължината на първия фитил, т.е. 30 см и ширина около 6,5 см, т.е. πd, където d e диаметъра на фитила, който ще увиваме в лентата с помощта на свежото фолио, в този случай е 6,5 см, от тук нататък трябва ширината на всяка следваща лента да е малко по-голяма. 
Правих всичко на око и небрежно, но мисля, че добре се получи. Звучи по-сложно, отколкото е, идеята е всяко руло, да се увие в друго такова. 
Намазах много добре разточената лента с какао на прах и поръсих с канела, по-лесно е с четка за разнасянето на какаото. Дългите краища на лентата намазах с малко разбито яйце, за да залепне за фитила, който увих в нея. Поставих фитила и го увивах в лентата. По същия начин процедирах и с останалите топки, като ширината на всяка следваща лента  е малко по-голяма, защото фитилът с всяка следваща лента става все по-дебел, т.е. с по-голяма диаметър.
Последно получения фитил завивах в свежо фолио и оставих във фризера за около 30 минути, за да стегне добре, след което го намазах с разбитото яйце и поръсих добре със захар, примесена с канела, хубаво е канелата да е повечко, ние я харесваме.
Нарязах филии с дебелина около 5-6-7 мм и ги подредих върху хартия за печене на разстояние  една от друга.
Пекох в предварително загрята фурна на 180 С за около 20-25 минути, но да не  прегорят.
Просто са неустоими, а са и много симпатични!