Необходими продукти:
за кюфтетата:
700 г кайма свинска
50 г бисерен ориз
1 малка глава лук
1/4 връзка магданоз
1 щипка чубрица
брашно за овалване
за соса:
700 г картофи
2 глави лук
4 скилидки чесън
1 стрък селъри
2 моркова
2 чушки
1 л вода
2-3 с.л. универсална подправка
2 с. л. брашно
50 мл олио
1 с. л. червен пипер
магданоз
1 дафинов лист
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и магданозът се нарязват ситно. Оризът се измива. В купа се смесват каймата и всички продукти за кюфтетата, без брашното. След това се оформят кюфтета и се овалват в брашното.
Водата се кипва, слагат се дръжките от магданоза, подправките, дафиновият лист и сол на вкус. Добавят се почистените и нарязани на кубчета моркови и картофи. Пускат се и кюфтетата.
Лукът, чесънът, селърито и чушките се нарязват на ситно. В тиган се загрява олиото и в него се запържват зеленчуците.
Когато омекнат, се добавят брашното и червеният пипер, запържва се за кратко. Налива се малко от бульона, за да се размие брашното. Магданозът и дафиновите листа се изваждат.
Разбърква се и след като кипне тази смес се изсипва към кюфтетата. Оставя се да къкри до готовност.
Ястието се сервира със ситно нарязан магданоз.
Веси,
ОтговорИзтриваненаистина са малко по - различни тези кюфтета по чирпански и по - специално соса с картофи.Лесно и бързо ястие подходящо за есента и зимата.
Поздрави !