Ако трябва да опиша с една дума тази торта, то тя е - божествена!
Нямам никакви забележки за вкуса. Истински шедьовър на сладкарското изкуство.
И ако трябва да изброя продуктите за нея, то те са шоколад, шоколад и пак шоколад:)) Е, какво по-хубаво от това.
Нямам никакви забележки за вкуса. Истински шедьовър на сладкарското изкуство.
И ако трябва да изброя продуктите за нея, то те са шоколад, шоколад и пак шоколад:)) Е, какво по-хубаво от това.
И все пак, ето ги :
за блата:
150 г краве масло
150 г шоколадов кувертюр
100 г захар
6 жълтъка
3 белтъка
1 щипка сол
за муса:
400 г шоколадов кувертюр
100 г бял шоколад
250 мл сладкарска сметана
6 белтъка
2 с. л. захар
за ганаша:
100 г шоколадов кувертюр
70 мл сладкарска сметана
2 с. л. краве масло
2 с. л. захар
кутия мини фунийките сладолед орео - от Лидл купих
Начин на приготвяне:
Маслото и шоколадът за блата се разтопяват на водна баня и се оставят леко да се охладят.
Белтъците се разбиват на сняг, с щипка сол.
Жълтъците се разбиват със захарта, до побеляване.
Шоколадът и маслото се разбъркват с жълтъците с шпатула. По малко се прибавят и белтъците.
Сместа се разпределя в 2 форми за печене (с диаметър 23 см), предварително застлани с пергаментова хартия, намазана с масло.
Пекат се 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Двата вида шоколад се разтопяват на водна баня.
Белтъците и захарта се готвят на водна баня, при непрекъснато разбиване до получаването на гъст сняг, около 10-15 минути.
Сметаната се разбива, докато стане пухкава.
В сметаната на тънка струя се добавя шоколадовата смес, като внимателно се бърка с шпатула След това се прибавят белтъците и пак се разбърква.
Върху единия блат се изсипва муса.
Захлупва се с другия блат. Прибира се в хладилник за 2–3 часа да стегне. Тортата се изважда от формата.
Сметаната за ганаша се загрява, добавят се маслото и шоколада, разбърква се енергично, докато се получи еднородна смес.
Тортата се залива с ганаша и се прибира в хладилник, след това се украсява с останалия ганаш и мини фунийките сладолед орео.