До скоро постно у нас се ядеше само на Бъдни вечер, и то само вечерта. Вкусни са ни някои от постните манджи, но добавяме винаги към тях и месо, дори отделно да е. Но децата от известно време искат да правят паузи без месо, разтоварване. Ние с мъжа ми не успяваме.
За празника обаче са ни особено вкусни и боба, и пълнените чушки с боб, и постните зелеви сарми, ястия, които традиционно приготвям.
Нямам си тук записани рецептите, все не стигам до тях, затова реших да ги публикувам, макар след отминалия празник.
Нямам си тук записани рецептите, все не стигам до тях, затова реших да ги публикувам, макар след отминалия празник.
Продукти:
1 стрък праз
десетина гъби печурка - не винаги слагам
шепа стафиди
шепа стафиди
1 ч.ч. ориз
2-3 с.л. универсална подправка - домашна
джоджен
черен пипер
червен пипер
чубрица
отделени и почистени листа на 1 голяма кисела зелка
олио
дафинов лист
дафинов лист
Приготвяне:
Първо се отделят листата на зелката и се почистват от жилките. В повече олио се запържва праза, добавят се гъбите, стафидите, като се изпари водата се слага ориза и когато стане стъклен се дръпва от огъня. Добавят се подправките. Завиват се сарми и се нареждат плътно в глинен гювеч, налива се вода, да ги покрие, добавя се дафинов лист и олио. Поставят се в студена фурна и се пекат на умерена температура, като малко преди изваждането се отваря капака да се запекат, по желание. Може да се приготвят и в тенджера.
Чудесни са, Веси! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТакива са...даа, няма да скромнича тук:)
ИзтриванеЧудесно е, че ги публикува, Веси! Богати откъм вкус и аромат на праз, гъби и стафиди. Чудесни са. Пази ги тези рецепти, че след време ще изчезнат. Покрай модерните и разнообразни ястия някак се забравя за нашенските, вкусни рецепти. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТака е, Кате, и понякога и аз се улавям, че гледам да публикувам нещо ново и по-интересно, а всъщност точно тези традиционни ястия, пък и лесните и простички все мисля, че всеки ги знае, но не е така. Права си, трябва да се съхраняват!
ИзтриванеЧудесни са! Как само ги обичаммммммммммммм! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ аз ги обичам, но само за Бъдни вечер, иначе залагам на тези с месце, скоро ще пусна и тяхната рецепта, или поне се надявам:)
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеи аз имам една подобна на твоята рецепта записана преди много години.Тези сарми са традиционни за Бъдни вечер, но обикновено правя всяка година различни за да е по - интересно.Записвам и твоите варианти за проба.Нека пазим традициите !
Поздрави и усмивки !
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване