Андреевден е! Известен като празник на семето или на зърното.
Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва всеки ден по-малко и денят се увеличава колкото с просено зърно. А надеждата за светлина внася ведрина в душите на хората.
На този ден по традиция на трапезата трябва да има жито, боб, леща, грах, просо или ечемик, а най-често царевица, която се подхвърля нагоре в огнището - към комина. Посевите ще наедреят и годината ще е плодородна, невестите ще едреят със здрави рожби, ако традицията се спази и всички в къщата ядат на този ден вариво.
Нямах време да приготвям друго вариво, но във фризера си имах пакет замразена царевица.
Измислих в движение тези две семпли предложения - едното солено, другото сладко.
На нас се усладиха, опитайте и вие, може да се хапват по всяко време, като предястие, десерт или ей така - между другото.
Задуших в тиган цялото количество царевица, после разделих на две.
Солена царевица и сладка царевица
Продукти за солената царевица:
250 гр царевица
30 гр масло
вегета
100 гр Скир - това е нов млечен продукт в Лидл, исландски, може да се замести с крема сирене
50 мл течна сметана, готварска
50 гр кашкавал
пармезан
лют пипер
Продукти за сладката царевица:
250 гр царевица
30 гр масло
шепа белен слънчоглед
4-5 с.л. захар
50 мл течна сметана, готварска
Приготвяне:
Изсипваме цялото количество замразена царевица - 500 гр в тиган с незалепващо покритие с около 100 мл вода. Захлупваме с капак и оставяме на максимална степен до изпаряването и.
Дръпваме настрани.
Приготвяме първо сладката царевица
В друг тиган слагаме на котлона беления слънчоглед за се запече, като бъркаме. Добавяме захарта и малко след това маслото, следва сметаната, бъркаме до хубав карамел и добавяме половината от задушената царевица. Оттегляме настрани.
В първия тиган с останалата царевица добавяме маслото, слагаме на котлона, следва скира или крема сиренето, кашкавала и сметаната, оставяме да поври и да се изпари, като бъркаме да не загори. Дръпваме от огъня.
Изсипваме в подходящи за сервиране съдове, соленеаа царевица по желание поръсваме с пармезан и лют пипер.
Готови сме за има-няма 30 минути.
Веси,
ОтговорИзтриванеинтересни и красиви предложения за празника.Тази замразена царевица може да се използва и само като се измие с гореща вода.Честито на всички именници ! Да са живи и здрави !
Поздрави !
Понякога се налага да импровизираме и да приготвим нещо набързо, с налични продукти, така се получи и тази царевица.
ИзтриванеНе съм опитвала само да измия с гореща вода, не стои ли сурова?
Веси,
Изтриванемисля,че тази царевица, която продават е леко бланширана , не е напълно сурова.Когато се измие с гореща вода става много вкусна.
Поздрави !
Ще опитам някой път:)
Изтриване