"Децата това, децата онова", "малките така, малките иначе" - все така си говорим..., пък то живота си върви и ето - момчето до дъщеря ни вече е мъж на 30....!
ЧРД, Стефи!
Кръглите годишнини обикновено ни карат да си направим равносметка, да сверим часовника, да отсеем важното, от маловажното и да поемем отново напред с нови мечти, с нова мъдрост, с устрем към нови начинания, към нови успехи, към пълноценни утрешни дни!
Дето се казва в едно стихотворение:
"...На тридесет години трябва
да свикаш своя собствен съд
и пред водата и пред хляба
да оправдаваш своя път..."
Ние ти желаем от сърце да си жив и здрав и да изградите щастлив съвместен живот с най-скъпия подарък, който сме ти дарили - дъщеря ни!
От както сте заедно ти си и наше дете!
Живота минава неусетно, затова вземай от него онова, което те прави истински щастлив, не се страхувай да грешиш дори, но да следваш мечтите си.
Усмихвай се по-често, обръщай гръб на лошото, нека очите ти търсят само красивото!
Имаш нашата ненатрапчива подкрепа за всичко, според силите и възможностите ни!
Днешния подарък, (освен този, който се надявам че приятно те изненада), от мен е едно гърненце с мед - да е сладък живота ти занапред!
Едно красиво пиленце ни сподели за интереса ти към ново хоби - да сложиш кошери на вилата, та така се роди и идеята за тазгодишната торта! Надявам се да ти хареса! Весел празник!
Карамелено-медена торта "Гърне с мед"
Продукти:
за блатове - 8 броя:
3 яйца
1 чаена чаша захар
60 грама краве масло
5 супени лъжици мед
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
500 грама брашно
за крема:
600 грама заквасена сметана
400 грама сирене
300 милилитра сладкарска сметана
за карамелен сос:
1 и 1/2 ч. ч. захар
160 гр масло
600 грама заквасена сметана
400 грама сирене
300 милилитра сладкарска сметана
за карамелен сос:
1 и 1/2 ч. ч. захар
160 гр масло
2/3 ч. ч. сладкарска сметана
още:
5-6 бишкоти
2 квадратни какаови блата - готови (не ми остана време да пека и тях)
125 гр масло
1/2 ч.ч. пудра захар
100 гр оранжев шоколад (ако нямате може да си боядисате бял с боя на прах, след стопяване)
50 гр черен шоколад
500 гр бадемов марципан за разточване
1 с.л. какао
лъжица филирани бадеми
опаковъчно фолио на балончета
Приготвяне на блатовете:
Разбиваме яйцата със захарта с миксер до еднородност за кратко в тенджера. Поставяме тенджерата в друга по-голяма, в която сме сипали вода. Варим сместа за блатовете на водна баня на умерен огън за около 15 минути, разбърквайки. Прибавяме и останалите продукти за блатовете, без брашното. Бъркаме, за да не получим в сместа сварен жълтък около 30 минути до карамелизиране. Прибавяме 1 чаена чаша от брашното и продължаваме да бъркаме още 2 минути, след което махаме тенджерата от топлината и прибавяме и останалото брашно, оставяйки си малко за поръсване на повърхността на която ще разточваме. Оставяме сместа да се охлади, събираме я на топка, правим руло и разделяме на 8 части, за да получим 8 блата. Всяка разточваме върху хартия за печене, леко поръсена с брашно, на кора с диаметър около 20 сантиметра. Използвах ринг за торта, с чиято помощ отрязах кръг от всяка разточена кора. Не изхвърлям изрезките, отдръпвам ги от блата, но ги оставям върху хартията за печене и ги пека и тях. Те ще ни трябват по-късно, за да оформим гърнето. Печем на 180 С за 2-3 минути. Внимавайте да не ги изгорите, изпичат се много бързо.
Аз използвам 3 тави от фурната и докато пека един блат, подготвям другите два. Вадя изпечения, веднага слагам следващия - става бързо. Всеки готов блат махам заедно с хартията за печене от тавата и оставяме да се охлади, като ги подреждам един върху друг върху решетка. Още топъл обаче го отлепвам от хартията, иначе трудно се отлепва, като изстине.
Когато всички блатове са готови, оставяме ги напълно да изстинат, а през това време приготвям крема.
Приготвяне на крема:
В купа смесвам всички продукти, като ги разбърквам с шпатула.
още:
5-6 бишкоти
2 квадратни какаови блата - готови (не ми остана време да пека и тях)
125 гр масло
1/2 ч.ч. пудра захар
100 гр оранжев шоколад (ако нямате може да си боядисате бял с боя на прах, след стопяване)
50 гр черен шоколад
500 гр бадемов марципан за разточване
1 с.л. какао
лъжица филирани бадеми
опаковъчно фолио на балончета
Приготвяне на блатовете:
Разбиваме яйцата със захарта с миксер до еднородност за кратко в тенджера. Поставяме тенджерата в друга по-голяма, в която сме сипали вода. Варим сместа за блатовете на водна баня на умерен огън за около 15 минути, разбърквайки. Прибавяме и останалите продукти за блатовете, без брашното. Бъркаме, за да не получим в сместа сварен жълтък около 30 минути до карамелизиране. Прибавяме 1 чаена чаша от брашното и продължаваме да бъркаме още 2 минути, след което махаме тенджерата от топлината и прибавяме и останалото брашно, оставяйки си малко за поръсване на повърхността на която ще разточваме. Оставяме сместа да се охлади, събираме я на топка, правим руло и разделяме на 8 части, за да получим 8 блата. Всяка разточваме върху хартия за печене, леко поръсена с брашно, на кора с диаметър около 20 сантиметра. Използвах ринг за торта, с чиято помощ отрязах кръг от всяка разточена кора. Не изхвърлям изрезките, отдръпвам ги от блата, но ги оставям върху хартията за печене и ги пека и тях. Те ще ни трябват по-късно, за да оформим гърнето. Печем на 180 С за 2-3 минути. Внимавайте да не ги изгорите, изпичат се много бързо.
Аз използвам 3 тави от фурната и докато пека един блат, подготвям другите два. Вадя изпечения, веднага слагам следващия - става бързо. Всеки готов блат махам заедно с хартията за печене от тавата и оставяме да се охлади, като ги подреждам един върху друг върху решетка. Още топъл обаче го отлепвам от хартията, иначе трудно се отлепва, като изстине.
Когато всички блатове са готови, оставяме ги напълно да изстинат, а през това време приготвям крема.
В купа смесвам всички продукти, като ги разбърквам с шпатула.
За карамеловия сос в тенджера карамелизирам чаша захарта, внимателно да не прегори. Добавяме маслото, внимателно защото бълбука много. Добавям и сладкарската сметана и разбърквам. Отстраняваме от огъня и оставям сместа да се охлади, след което я добавям, но без няколко лъжици, които ще използвам отгоре за украсата, към сметаните и сиренето. Разбъркваме с шпатулата. Ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите още захар, но мисля, че така е добре.
Сглобяване:
Поставете първия блат върху подноса, обгръщаме с ринг за торта. Отгоре намажете с няколко лъжици крем, пак блат, крем, блат, крем, и т.н. завършвайки с блат. Оставете си малко крем. Приберете в хладилника - да стегне, при мен за една нощ. Извадих, освободих и намазах отстрани тортата с крем. Разтопих оранжевия шоколад и полях отгоре. Залепих върху шоколада фолиото на балончета, като притиснах. Прибрах в хладилника за 10 минути, за да стегне. Извадих и освободих от фолиото. Пчелната пита беше готова. Върху хартия шприцовах продълговати овални линии, от оранжев и кафяв шоколад, нашарих с ивици от другия цвят, нарисувах очички и пчеличките бяха готови. Като постегна шоколада забодох и крилца от филираните бадеми. Оставих настрана да стегнат съвсем.
Сглобяване:
Поставете първия блат върху подноса, обгръщаме с ринг за торта. Отгоре намажете с няколко лъжици крем, пак блат, крем, блат, крем, и т.н. завършвайки с блат. Оставете си малко крем. Приберете в хладилника - да стегне, при мен за една нощ. Извадих, освободих и намазах отстрани тортата с крем. Разтопих оранжевия шоколад и полях отгоре. Залепих върху шоколада фолиото на балончета, като притиснах. Прибрах в хладилника за 10 минути, за да стегне. Извадих и освободих от фолиото. Пчелната пита беше готова. Върху хартия шприцовах продълговати овални линии, от оранжев и кафяв шоколад, нашарих с ивици от другия цвят, нарисувах очички и пчеличките бяха готови. Като постегна шоколада забодох и крилца от филираните бадеми. Оставих настрана да стегнат съвсем.
С помощта на бишкотите и остатъците от блатове оформих закръглената средна част на гърнето. Отново намазах с крем тънко и облепих с ивици от готов квадратен блат. Така съвсем се оформи гърнето. Измазах хубаво с маслен крем от маслото и пудрата захар, разбити до пухкавост.
Размесих половината марципан с какао - 1 с.л., останалата част оставих натурална, гърнето щеше да се получи в два цвята. Застъпих малко и разточих заедно върху пекарска хартия на дълга ивица, с дължина-обиколката на гърнето. Внимателно обточих гърнето. Оформих къдраво гърлото. Разлях по края от карамеления сос, който да имитира мед и наредих пчеличките, накацали тук там.
Оставих тортата в хладилник за още 2-3 часа, докато се приберат малките, не - децата, не - младите:))
Да е здрав и щастлив рожденника, Веси! Тортата е уникална, изпипана до най-малкия детайл! Не се и съмнявам за вкуса, при тези продукти! Усмихнат празник и честит Великден!
ОтговорИзтриванеТеди, благодаря - и за пожеланията, и за похвалите! Честит Великден!
ИзтриванеДа ви е жив и здрав рожденикът! Изключително оригинална торта, Веси! Весел празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Честит празник и на теб!
ИзтриванеПрекрасна торта и чудесна изненада! Браво на Вас! Аз съм Ваша почитателка и отдавна следя Вашия блог с интерес! Благодаря Ви, че все още има хора, като Вас, които ценят близките си, дори и те да са ЗЕТ!!!
ОтговорИзтриванеДали е удобно да попитам на кого е този стих и как е заглавието му, които сте написали в началото на Вашето изложение?
С пожелание никога да не стихва Вашето кулинарно вдъхновение!!!
Много благодаря за този мил коментар! Много ме зарадвахте, ще ми е приятно да се обърна и поименно!Бъдете здрава и щастлива!
ИзтриванеСтиховете са част от "Тиха поема" на Георги Анастасов.
Казвам се Катя. Благодаря за заглавието. Радвам се, че съм Ви доставила удоволствие! Вие го заслужавате!!!Нека всички сме живи и здрави!!!До скоро писане. Хубав ден!
ИзтриванеПриятно ми е, Катя!
ИзтриванеИмам приятелка с това име:)
Още веднъж благодаря!
Хубава вечер!
Веси,
ОтговорИзтриванетази торта е толкава красива, уникална, приказна.Моят баща е пчелар и наистина е подходяща за хора, които са решили да се захванат с този занаят.Попътен вятър и на твоя зет.Да е жив и здрав, много да ви радва всички.
Великолепна украса на тази много , много вкусна торта.
Христос Воскресе !
Поздрави !
Ели, много си ме похвалила ти...:)Благодаря и за пожеланията. Пчеларството си е сложна наука, но си струва да се спасят пчеличките, на изчезване са:)
ИзтриванеПрегръдка!
Веси, тортата е толкова красива - уникална!
ОтговорИзтриванеДа са ти живи и здрави децата, много да се обичат, да цари мир и любов в къщата ти!
Скоро да те дарят и с внуче, за да го обичате и глезите с половинката ти!
Бъдете щастливи :)))
Хей, Майче, много благодаря!
ИзтриванеСъгласна съм напълно с пожеланията, обаче - за де е честно - давайте и вие, заедно да дундуркаме бебоци:))
Много идейна, чудесна и със сигурност вкусна торта си измайсторила, Весе! Поздравления!
ОтговорИзтриванеДа ви е живо и здраво момчето, да се радвате на взаимна близост и уважение и най-вече да ощастливява скъпоценното ви чедо, че да ви е спокоен и хармоничен животът заедно! И начинанието му е добро, дано донесе богата реколта и наслада за всички ви!
Поздрави сърдечни!
Ирме:), благодаря за похвалите от майстор, като теб!
ИзтриванеБлагодаря и за сърдечните пожелания, амин!
Колкото до реколтата, такава не се предвижда, поне засега - идеята е да се спасяват пчелички и да се обгрижват:), такива са децата - много обичат животните просто:)
Пък да видим, може по-нататък и мед да произлезе, първо да се завъдят:)
Топла прегръдка и пожелания за късмет!
Тортата е буквално-приказна!Много красива!Браво на майсторката и да жив и здрав рожденикът!Нека е добър и грижовен партньор на вашето дете и добър и щедър ваш син!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,Веси!
Много ти благодаря, Миленче!
ИзтриванеПожеланията ти са прекрасни, прегръщам те!
И тортата, и поводът, и жестът на внимание - прекрасни!
ОтговорИзтриванеЗдраве, много щастие и любов за децата, много радост за вас с тях...
Страхотно идейна, ефектна и оригинална торта - Браво, Весе!
Дианка...сърдечно благодаря!
ИзтриванеИ така ми се иска да седнем някой път на по кафе, а може компания да ни прави и малкия (той сигурно е много пораснал вече):)!
А къде е разреза, Веси :) Или забрави за него, унесена в празника на момчето ви :)
ОтговорИзтриванеЖив и здра да е Стефан! Да се обичат много и да са щастливи с Ради! Много приятно ме изненадва с новото хоби - радвам се, когато млад човек се заеме с отглеждане на пчели.
Ще кача Пепи, имам проблем и със свалянето на снимки, и с интернета напоследък, май ще трябва да се носят компютрите на ремонт:(
Изтриване