събота, 31 декември 2016 г.

Добре дошла 2017 Година с капама

Това ястие обикновено приготвям за Коледа. Правя го по моя си рецепта години наред. Тази година обаче основното меню в коледната вечер беше друго, а реших да направя капамата за посрещане на Новата 2017 година! Много е вкусна, и то точно за празничен ден, ако се направи по друго време не е така вкусна, да...магия!

Снимки добавена 01.01.2022






Продукти за около 8 човека, макар че обикновено остава доста:
2 големи кисели зелки
10 пържоли от свинско месо (вратни или котлети)
10 порции пилешко месо
10 парчета телешко месо (това напоследък пропускам, че децата не го ядат)
10 парчета наденица (най-добре пушена, луканкова или подобна)
700-800 гр.кайма
1 - 1/2 ч.ч. ориз
2 стръка праз лук
около 200 гр осолена сланина или бекон
чубрица
джоджен
черен пипер
червен пипер
пушен пипер
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. зелев сок
олио


Снимка 2017

Снимка 2017



Рриготвяне:

Първо си подготвям листата от зелето, в които ще завивам сармите. Отделям ги и изрязвам жилката или най-добре я отстранявам съвсем.
В дълбок тиган с повече олио, задушавам нарязания на ситно праз лук, докато се изпари течността, добавям измития ориз и бъркам, докато стане стъклен. Дръпвам от котлона и добавям червен пипер, черен пипер, чубрица, джоджен. Слагам и каймата, като хубаво надробявам с лъжица и разбърквам. Нарязвам 1/3 от сланината на ситни кубчета и също размесвам в сместа.
На дъното на голям съд (аз имам специален, с капак), но може и в тенджера с капак, но изцяло метална или пък калена, нареждам ред тънко нарязана сланина, нареждам парчета свинско, поръсвам пушен пипер. Навивам сармите и ги подреждам върху месото, следват парчетата наденица, отгоре нарязвам от останалото зеле, поръсвам чубрица и черен пипер, ред телешко месо, зеле, пилешко, зеле. Отгоре пак нареждам на тънко сланина. Изсипвам зелевия сок и виното, струя олио. Завивам всичко с два-три цели листа от зелето, плътно, да е като завивка. Слагам във фурната и включвам на 25 градуса, докато заври, намалявам и оставям да къкри 3 часа. Става като мозък всичко - крехко и страшно вкусно!



Снимките ми са стари, но ще добавя тук и новите:)П

Добре дошла 2017 Година!

Ще изпратя старата година с благодарност - че сме живи, здрави, че бяхме щастливи, аз и близките ми! 
Ще смиря гнева, болката и обидата от лошото, което слава богу беше малко.
Ще посрещна Новата с молитва - да сме живи, здрави и щастливи - аз и близките ми! 
Ще си пожелая да изпитвам по-малко гняв, болка, обида.
И дай боже Новата да е поне толкова добра, колкото отминалата!
И ще си пожелая мечти! Ще пожелая на себе си и на близките си работа, която носи удовлетворение, почивка и пътешествия, които зареждат, спокойствие, което е така нужно в напрегнатото ежедневие! 
Ще си пожелая Бог да ни напътства в правилната посока, да не допуска да сторим зло, но и да не допуска злини срещу нас!
Ще си пожелая обич, обич, обич!
И на вас, всички мои приятели, мои близки, мои колеги, познати и хора, случайно отворили блога ми, и добронамерени към мен желая от сърце да сте живи, здрави и щастливи!
И каквото си пожелаете, нека бъде!

Да я посрещнем - с вяра, надежда и любов в сърцата си - Новата 2017 Година!

И снимка от Коледа 2018


петък, 30 декември 2016 г.

Торта "Принцеса"



Отдавна се каня да ви представя тук една от най-вкусните торти, които съм правила и хапвала - торта "Милка",от блога на Вероника.
Приготвяла съм я, и снимала, преди 6 години, и непременно ще направя пак. Вложила съм много любов и старание от себе си, защото това беше торта за рожден ден на моята принцеса,  затова така съм кръстила и тортата .

Но мисля, че сега празниците също много и подхождат, затова и реших да я споделя днес!


Торта Принцеса


Продукти :
за 3 блата :
10 белтъка
250 гр пудра захар
300 гр смлени лешници (предварително опечени и обелени )
2 с. л. брашно

за крема :
10 жълтъка
1 л прясно мляко
3 пудинга с варене " Д-р Йоткер " ванилия
250 гр меко масло
200 гр млечен кафяв шоколад 
300 гр бял шоколад 
3 супени лъжици брашно
150 гр захар
100 мл сладкарска сметана
2 пак. желатин

за глазурата
250 мл течна подсладена сметана
2-3 с.л. захар
120 гр млечен шоколад 
30 гр масло

за украса:
ако сте ползвали цялото количество на горния шоколад
още по около 30-40 гр кафяв и бял шоколад за намазване на звездичките и борда

Приготвяне на блатовете :
Разбиваме белтъците и захарта на пяна, прибавяме смлените лешници и брашното и разбъркваме с дървена лъжица.
Изпичаме 3 еднакви блата в предварително загрята на 180 градуса фурна - за всеки отива по 1 ч.ч. от сместта.
Блатовете се изпичат бързо и се оставят да изстинат напълно.

Приготвяне на крема :
Сваряваме 800 мл от млякото. В останалите 200 мл студено мляко разбъркваме с миксер жълтъците, брашното и пудингите. Дръпваме млякото от котлона да се поохлади и на много тънка струйка добавяме от него към яйчено - пудинговата смес. Разбърквме енергично до пълното смесване на продуктите. Отново поставяме крема на котлона и на много слаба степен го варим, докато се сгъсти. Дръпваме настрани.
Приготвяме желатина, според указанието и го смесваме с крема.
Оставяме кремът да се охлади, прибавяме разбитата сметана, заедно с мекото масло до хомогенност.
Разтопяваме на водна баня отделно белия и кафявия шоколад.
Разделяме крема на 2 части, в едната част слагаме белия шоколад, а към другата част - млечния кафяв шоколад.
Разбиваме двете части с миксер.
Сглобяваме тортата във форма със свалящ се ринг, като редуваме блат, кафяв крем, блат, бял крем и блат накрая.

Приготвяне на глазурата:
Слагаме сметаната и захарта в съд на котлона. Малко преди да заври дръпваме и добавяме натрошения шоколад. Бъркаме енергично, докато се получи еднородна смес. Добавяме и маслото и пак хубаво разбъркваме. Като се поохлади изливаме глазурата върху блата в ринга. Поставяме във хладилника поне за една нощ, за да стегне крема и глазурата и да може да се реже.

Изрязваме звездички от фолио /ако нямате такова, рисувано с бял и кафяв шоколад, може да направите и просто бели или кафяви звездички върху хартия за печене/

С част от белия шоколад намазваме с четка няколко звездички с бял и с кафяв шоколад. Оставяме и тях в хладилника да стегнат.

На другия ден изваждаме тортата от формата внимателно, намазваме лента с височината на тортата за борд с шоколад и я залепваме отстрани. Слагаме в хладилника за 15 минути. Вадим, отлепяме фолиото. Забождаме звездичките върху тортата и сме готови...за снимка...а после и за хапване




четвъртък, 29 декември 2016 г.

Торта троен шоколад за една Любов

За една Любов

Днешната ми публикация ще е малко философска. Това е, защото през изминалата година им се случиха не само хубавите неща. Естествено, че като родител ми се иска всеки ден да им носи радост, но живота е пъстър и неминуемо има и проблеми или неприятни случки. 
Затова ми се иска днес да им пожелая освен да са живи и здрави и да имат късмет, да им пожелая и вяра, мъдрост, смиреност, търпение, взаимност, романтичност, способност да оценяват това, което имат, да са благодарни за истински важните неща, да не се гневят напразно, да са позитивни. Да вярват в доброто и да правят добро, независимо, че понякога им се струва излишно, глупаво, неразбрано и смешно. Знам, че в младостта си човек трудно оценява всичко това, че в младостта всичко е черно и бяло, че мечтите са по-дръзки, че разочарованията са по-дълбоки...
Но аз знам, че имам най-умните дъщеря и зет, че и двамата имат чисти сърца и изградени ценности, че могат да постигнат всичко заедно, че имат интелекта и качествата да преодоляват всичко, в името на нейно величество Любовта!
Мили мои деца, не пропускайте този ден и го отбелязвайте винаги - дали с тържество, дали с малък жест, дали с нещо друго, така, както ви харесва! 
И нека дните за празнуване се множат, нека връзката ви се развива и обогатява, и вие се променяйте и съхранявайте себе си едновременно и непременно. Бъдете себе си, но и допълвайте другия, бъдете щастливи! 
Но търсете щастието навсякъде, то не е непременно и само във веселите и безгрижни мигове, то е и в трудните моменти, когато усещате подкрепата на любимия човек! 
Обичаме ви!


Торта троен шоколад


Тортата е отдавна популярна в нета, но аз си я харесах при Люската, макар да промених някои неща, най-вече блата, и намалих наполовина продуктите, за по-малка торта.







Необходими продукти:
100 г бисквити амарети
50 г черен шоколад
50 г масло
450 мл течна сметана
300 мл прясно мляко
100 г черен шоколад
100 г млечен шоколад
100 г бял шоколад
2 бр. желатин Йоткер





Приготвяне:В хаванче натрошавам бисквитките, прехвърлям в поднос с ринг, с диаметър 18 см. Прибавям разтопеното масло, заедно с шоколада и разбърквам и разпределям равномерно по дъното, притискайки, за да се оформи блат. Поставям в хладилника за кратко.През това време накисвам желатина в малко студена вода, за да набъбне. После го разделям на три. Смесваме млякото и сметаната в три отделни съда - по 150 мл сметана и 100 мл млякои. Слагам първата част на котлона да се загрее почти до  кипване. Дърпам и прибавям начупения черен шоколад. Бъркам до изглаждане и добавям и набъбналия желатин и пак разбърквам докато се разтвори и се получи хубава, хомогенна смес. Изливам върху блата и слагам в хладилника да стегне. С втората и третата част постъпвам по същия начин, като добавям млечния в едната, и белия в другата част. Изчаквам да стегне предната смес и тогава приготвям следващата, като я излизвам съм я оставила леко да изстине преди това, за да не "размекне" слоят отдолу. Поставям в хладилника за поне 2 часа. Изваждам от формата и украсявам със сърце, малко поръсено какао  и няколко трюфела.














сряда, 28 декември 2016 г.

Коктейл "Бисмарк" или така наречения "Бульон трезве"

 Честно казано - не знам от къде идва първото название, не съм го опитвала и в ролята на второто, но на мен поне ми е много вкусно по всяко време. Казват обаче, че е незаменим при препиване и болка в главата.
Тази година зелевия ни сок е просто съвършен, как де не си приготви човек от тази изключително полезна напитка - мисля, че съдържа повече полезни бактерии от киселото мляко, страхотен пробиотик е, съдържа и огромно количество витамин С. Може би единствения му минус е солеността, но тазгодишния уцелихме и на сол.
Ето го - просто и вкусно.




Продукти:
1 литър зелев сок
1 малък стрък праз лук
лют пипер, или суха чушка,  пушен пипер
олио






Приготвяне:
Праза се нарязва на ситно, изсипва се при сока и се добавят олиото и пипера. Разбърква се и се поднася охладен!
Наздраве!




вторник, 27 декември 2016 г.

Стефанов ден - къщичка в снега се гуши...

Стефанов ден е!

У дома имен ден има зетя!
Желаем му от сърце да е много здрав, да постига по-лесно мечтите си, да намира време и за почивка, да обича все така силно нашето слънчице и също да бъде обичан от нея винаги! Да дарява и получава повече ведро настроение, а лошото  да остави за тези, на които им отива, винаги да намира причина да се усмихне и да я търси у другите!


И тъй като от септември децата си имат своя вила недалеч от София, една стара, симпатична къщичка, с много приятно дворче, на чудесно местенце, не ми беше трудно да избера какво, освен обичайните торти, да му приготвя за днешния празник. 



 За първи път правя медена къщичка. Но това не е каква да е медена къщичка, а една точно определена, тяхна си къщичка, която има нужда от ремонт, но има неописуем чар и така.




Рецептата по която приготвих къщичката си е моята рецепта за меденки, добавих само какао, за по-тъмен цвят. Ще я напиша и тук, за по-лесно.

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода,1 с.л. оцет
5 с.л. течен мед
около 3 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела 
1 с.л. какао






Приготвяне:


Омесва се тесто от горните продукти, аз меся в робота, но може и на ръка. Тестото е средно меко, да не лепне, или съвсем малко.






Първо проектирах всичко на хартия. После разточих тестото върху пекарска хартия, на няколко части - 4-5. Наложих мострите, изрязах формите, като оставях разстояние между тях, отстраних излишното тесто. Сложих в загрята на 200 градуса фурна и пекох до леко потъмняване, около 10 минути на тава.
Къщичката е с приблизителни размери 25 на 15 см. Това тесто ми стигна за нея и оградата, като ми остана за около 20 бр. сладки.




Оставих частите да изстинат в тавите, за да не се начупят или изкривят. После слепих с разтопен карамел. Много бързо стяга и се наложи да затоплям доста пъти, но пък по-добре залепва, без опасност от срутване.


Отгоре украсих с айсинг от разбити с миксера:

1 белтък
2-3 капки лимонов сок
250-300 гр пудра захар

Айсинга изсиах в пликче, на което срязах леко крайчето и украсих хоризонталните повърхности и покрива. Поръсих с пудра захар. Това е...



И се получи магията...
Видях я в очите на децата, обичам да им доставям радост, струва си...това е най-удовлетворяващото усещане!
Пренесохме се в една мъничка къщурка, на 60 км от тук...с пукащи дръвца в печката, с билков чай в чайника и топла баничка във фурната...

Къщичка в снега се гуши...




Честит празник на всички празнуващи днес!

Честит празник и тук на моите скъпи приятелки - Танчето и Стани! Бъдете здрави и нека мечтите ви се сбъдват, добрите хора, като вас, постигат своето щастие! Прегръщам ви!