Кюфтета с коприва на скара
1 кг готова кайма или кайма от:
400 гр телешко месо
400 гр свинско месо
200 гр сланина
4 пресни зрели домата
300 гр прясна коприва /може и замразена/
черен пипер
1 връзка пресен лук /може и стар – 3 глави/
1 стрък пресен чесън или 1 скилидка стар
универсална подправка.
Приготвяне:
Месото и сланината се смилат на кайма. Омесва се така смляната кайма и се разстила в дълбока тава. Настъргват се доматите на ренде. Изцеждат се добре и се изсипват, заедно с подправките при каймата. Оставяте каймата настрани, на стайна температура.
Във вряща вода се изсипва предварително изчистената и измита коприва и след 10 секунди се и изсипва в гевгир и изплаква веднага със студена вода. Двата вида лук, ако е пресен се нарязва на ситни шайбички, а ако е стар се настъргва на ренде – на най-едрото.
Лука, копривата и каймата се омесват, след което започва голямото месене на каймата. След като се уверите, че от добре омесената кайма могат да се оформят стегнати и подходящи за печене кюфтета тавата се покрива с фолио и се оставя на стайна температура за около 15-20 минути. След това се оформят средни по големина кюфтета, който се сплескват добре и се потапят в купа с газирана вода или бира, преди да се сложат на скарата.
Пекат се на средно силна скара.
Веси, много интересни кюфтета. Никога не съм срещала тази рецепта и като любители на скарата непременно ще спретна такиват кюфтенца.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави и хубав утрешен ден!
И аз за пръв път при Кънчев видях и затова не се поколебах да опитам. Копривата е едно от любимите ми неща, за скарата не може да се каже същото, но така съчетано ми хареса:)
ИзтриванеМного богати на продукти кюфтета, Веси! И интересен начин на приготвяне, не се ли разводняват от доматите? Много апетитно изглеждат, но с тези продукти няма как да не са вкусни! Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеНе се разводняват, Теди, изстискват се доматите, отцежда се сока, но даже и да се сложи, като се омеси, каймата поема.
ИзтриванеИнтересантно.....
ОтговорИзтриванеНали?:)
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриваневинаги използвам различни настъргани зеленчуци когато правя кюфтета.Но виж коприва не съм се сещала да нарязвам.По скоро използвам като зеленина много магданоз, копър, джоджен.Непременно ще изпробвам и тази рецепта, сигурна съм ще се хареса у дома.
Поздрави !
Ели, и аз един куп други неща съм слагала, но също не се бях сещала за коприва, е - някой и това се е сетил - кулинарията е необятна...
ИзтриванеЕли, и аз един куп други неща съм слагала, но също не се бях сещала за коприва, е - някой и това се е сетил - кулинарията е необятна...
Изтриване