Да, извъртя се още една година, "остарявам бавно, неусетно почти"...Ама все пак, явно не съм достатъчно одъртяла, щом още си обичам и посрещам с кеф рождения ден! През годините се научих да не шетам на самия празник, изхитрявам се и ходим на заведение. Но не можах да се отуча от лошия навик предния ден да се утрепвам от готвене за почерпка в службата. При това почнах от обяд. Не, че не мога да напазарувам половин час преди работа от близкия маркет, ама като съм свикнала да ми е трудно...:), колкото по-сложно, толкова повече съм удовлетворена накрая, обаче там по средата между двете си е жива мъка, казвам ви, особено, ако кухнята е със западно изложение:))
Напънах се и две торти да правя, едната да остане за нас все пак, кой ще ме пусне иначе да изнеса от къщи торта:)) Добре, че реших поне да са еднакви. Но нали ви казвам - не избрах нещо лесно и бързо, ами възможно по-извъртяно. Ама като ми се загнезди идеята за тортата в главата - трябваше да я осъществя.
Обикновено в периода около рождения ми ден цъфти дървовидния бъз. Не знам за вас, но на мен този аромат ми е много любим, свеж, нежен, каквито са и самите цветчета. И тъй като смятам нежността за едно от своите качества, непременно реших - че моята торта ще бъде с основен вкус и аромат на бъз. Но не само, все пак - и пролетта, и аз сме разнолики, трябваше да има и друго - и за цвят, и за вкус. Така се роди рецептата за тортата по-долу, като набързо попрегледах де що намерих подобно в нета с тези продукти.
Разбърборих се, а навремето бях мълчалива...дали все пак няма да се превърна в досадна бабка (в никакъв случай лелка!) някога:)))
Та - пожелавам си най-близките ми хора да са живи, здрави и щастливи - така и аз ще бъда щастлива. Иначе чисто битово - може би нова работа или поне удовлетворение в тази насока, повече спокойствие и почивка и разбира се тук-там по някое пътешествие - наблизо или надалеч!!!
Торта с вкус и аромат на бъз, ягоди и цариградско грозде
Продукти за блата - отново по тази рецепта:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч.брашно
4 с.л. вода
4с.л. олио
1/2 бакпулвер
Продукти за белия крем:
1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. захар
3 с.л. пшенично нишесте
1-2 с.л. вода
2 жълтъка
2 белтъка
50 мл сироп от бъз
100 мл течна сладкарска сметана
Продукти за розовия крем:
120 гр фина извара
200 гр заквасена сметана
150 гр йогурт натурален(може цедено кисело мляко)
1/2 ч.ч. захар
100 гр ягоди, нарязани на дребно
20 мл сироп от бъз
1 с.л. желатин
Продукти за зеления крем:
1 опаковка кисел с вкус на цариградско грозде (купувала съм го от Лидл)
250 мл прясно мляко
150 мл вряла вода
120 гр фина извара
1 с.л. желатин
За ганаша (може и без него):
100 мл течна подсладена сметана
100 мл шоколад (бял или черен)
Приготвяне:
Разбиваме с миксер продуктите за блата добре. Разделяме сместа на 3 равни части (всяка по една непълна ч.ч.). Оцветяваме едната с червена боя, другата със зелена, а третата оставяме така. Изпичаме поотделно всеки блат в разкопчаваща форма, върху пекарска хартия.
За първия крем сваряваме млякото със захарта. Разтваряме нишестето в 1-2 с.л. вода, добавяме и разбитите жълтъци. Внимателно наливаме в горещото мляко, като сме отстранили тенджерата от котлона. Връщаме и бъркаме до сгъстяване. Оставяме да изстине напълно. През това време разбиваме белтъците и на тънка струйка, бъркайки наливаме заврелия сироп от бъз.Разбиваме и течната сметана до сгъстяване и обединяваме трите крема.
За втория крем разбиваме изварата, заквасената сметана, йогурта и захарта. Добавяме нарязаните ягоди. Оставяме желатина да набъбне в сиропа от бъз, разтопяваме на водна баня, и когато се поохлади го наливаме бъркайки в сместа.
За третия крем оставяме млякото да заври. Във врялата вода разтваряме кисела и желатина, връщаме при млякото, когато и двете са поохладени. Изчакваме да поизстинат и добавяме изварата, разбивайки.
Сглобяване:
Най-отдолу слагаме белия блат, напръскваме сироп от бъз, наливаме белия крем, заравняваме. Отгоре поставяме розовия блат и върху него - розовия крем. Отгоре следва зеления блат и зеления крем. Прибираме в хладилника да се стегне.
Приготвяме ганаш, като нагряваме сметаната до кипване, дръпваме от котлона и добавяме натрошения шоколад. Разбъркваме енергично след минута до гладка смес. Изливаме го върху тортата. Отново слагаме в хладилника да стегне. Отгоре украсата е пожелание.
Аз украсих квадратната торта за службата с бял ганаш, а отгоре нарисувах фигурки с черен шоколадов ганаш. Добавих и цветове от бъз за свежест.
Кръглата торта за у дома украсих с черен шоколадов ганаш, нали у дома сме шокоманиаци, трябваше да залъжа този глад. Също украсих с бъз и ягоди.
Естествено стана късно за снимки, а и време нямах та набързо щракнати двете торти. Квадратната ще транспортирам със формата. Не знам защо реших толкова сложна торта и с много продукти да правя, дано поне вкуса е какъвто ми се искаше.
Така...да добавя и парченце:)
Да ви призная тората за службата се разпадна, сервирах я в чаши, крема не беше стегнал добре, а и пренасянето и се отрази вероятно. Но пък беше вкусна, така поне казаха колегите, и на мен ми хареса - вкуса, който исках беше постигнат - лека, свежа, бъзова ароматна, с добре съчетани вкус и аромат.
Вечерта вкъщи се изхитрих - преди да отидем на вечеря пъхнах тортата във фризера. Като се прибрахме я извадих и оставих да се отпусне - великолепно вече се разряза и личаха блатовете и крема, а и се беше получила полусладоледена торта! Ето, почерпете се!