сряда, 10 декември 2014 г.
Клин чорба
Ето от мен една супичка, която правеше навремето баба ми, а тя знаела от нейната баба, съвсем простичка е, но за мен е вкусна, пък и спомен от детството...
КЛИН ЧОРБА
Продукти:
10 средни картофа /според желанието за гъстота/
1 домат и 2 чушки от сурова туршия
1 глава лук
олио
ако е необходимо сол
градинска чубрица
Приготвяне:
Картофите се нарязват на кубчета, лука също на ситно. Слагат се в тенджера със студена вода /количество пожелание за гъстотата/ да се варят. Слагат се и 4-5 с.л. олио. Като заври се намалява котлона и се отпенва. Когато са омекнали картофите се добавят нарязаните на кубчета зеленчуци от туршията, заедно със сока, който са отделили. Ако е необходимо се добавя сол и градинска чубрица. Ври още 10 минути.
Може да се добави и ориз или да се застрои, но аз я харесвам и така.
Ох и на мене ми е любима,Веси!И има една каша с туршийка(скоро ще я споделя:))....
ОтговорИзтриванеПроста ,но отключва раклата със скъпи спомени тази твоя чорбичка....
Миленка, ще чакам за кашата, не я знам нея, а аз имам още две рецепти с туршийката, ще ги пусна и тях, сега им е времето.
ИзтриванеХм, баща ми наоследък взе да готви често с кисело зеле от туршия и разбира се сок от него и никак не е лошо. Ще видя и тази супичка;) Поздрави, Весе!
ОтговорИзтриванеМарта, с киселото зеле си е добре, но опитай и с другите зеленчуци - интересно е!
ИзтриванеБез нищо излишно, ама и на мен много ми харесва! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Веси!
Гери, понякога тези простички бабини нещица са много вкусни, като дете в бедните следвоенни години баба ми е казвала, че са топили хляб в саламурата на туршията, това са хапвали и после след години вече когато имаше всичко и беше достъпно обичаше хей така да си топва пак, вкусно и беше, сега и аз го правя, като режа зеленчуците за салатката. Усмивка за Усмивката!
ИзтриванеЯ, каква супичка интересна. Не съм правила с туршийка. Познато име на супа, но не съм се замисляла за съдържанието. Абе чудна е, като я гледам. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, от баба знам, че това е клин чорба, но по различните краища май различно я готвят. Празнично настроение!
ИзтриванеНа тази чорбичка бих и надробила две филийки хляб и малко сиренце.... и гореща попарка за закуска, Весе! Умирам си за такива импровизации! А за бедните следвоенни години... моля ти се, аз и сега обичам да си хапвам хлябец и саламура, не виждам нищо срамно в това...
ОтговорИзтриванеО, не е срамно, далеч съм от тази мисъл, а пък и вкусно е, нали?
ОтговорИзтриванеАми да, вкусно си е! Да не говорим за това, колко хора у нас и днес живеят под чертата на бедността, за пенсионерите не ми се и мисли!...
ИзтриванеЗа клин чорба нещо ми се мотае из ума с кисело зеле и сок, праз лук, сухи червени чушки, картофи, но си права че по различните краища по различен начин се приготвя. Важното е, че е много вкусна! Как ме подсети за нея! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, аз харесвам една студена супа от праз, зелев сок и суха люта чушка, май се нарича армеева чорба, но може би е вкусно и варена, с картофи.
ИзтриванеВесе, прекрасна супичка. Сега като се прибера ще си я направя. Много ми хареса.
ОтговорИзтриванеЕеее, кажи ми, че верно си правиш сурова туршия...
Изтриване