неделя, 26 октомври 2014 г.
Универсална подправка
Ето я моята подправка, която знам от колежки навремето, като започнах работа и бях млада домакиня
Универасална подправка
Продукти:
1 кг моркови
1 кг чушки - червени и зелени
1 кг домати
1 кг кромид лук
1 целина със стеблата
2 връзки магданоз
1 кг сол
Приготвяне:
Всичко се смила с машинка за месо (аз вече меля в робота), добавя се солта, разбърква се хубаво и се слага в малки бурканчета. Не се стелиризира, солта държи зеленчуците като пресни. Една доза обикновено ми стига за зимата, но понякога правя и две
Тъй като подправката е доста солена, първо слагам от нея в яденето и тогава, ако се налага добавям още сол. Отива на супи, яхнии, ориз, мусака...абе почти на всяка манджа е мерудия.
Едва днес намерих време да направя...
Браво на Веселушка,мойта мила дружка!
ОтговорИзтриванеМного е хубава тази подправчица!
:))))Спорна,лека и усмихната нова седмица:)))
Хубава седмица и за теб, Миленка!
ИзтриванеМама правеше подобна подправка и я ползваше почти на всяко ястие, но аз не правя. Все още дробя зеленчуците преди да включа котлона. Единствено изключение за смесена консерва (за готвене) е за гювеч. Удобно е, наистина. И по-бързо. :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица и от мен, Весе! :)
То и аз си дробя, Ирме, зависи какво ще готвя, но от това слагам по лъжица две - вместо готовите бульони и пикантини/вегети. Поздрави!
ИзтриванеЧудесен ароматен коктейл, Весе,
ОтговорИзтриванехаресах и слогъна ти - "на всяка манджа мерудия".
Поздрави за теб, успешна и усмихната нова седмица!
Дианка, без тази подправка (и без кисело зеле) не мога да пусна зимата през прага.
ИзтриванеЕ, с едното приключих и съм по-спокойна вече:)) Хубава седмица.
Аз си я правя с нарязани на ситно зеленчуци, Весе, и без домати. Но ти ми даваш чудесна идея да я опитам в нов вариант! Непременно ще пробвам и така, по твоя начин.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Валя, виждала съм в нета и ситно нарязани, ама така ми е по-лесно, пък и магданозонеядящите у дома не усещат така какво ядат:)) За доматите и аз се чудя, защото така или иначе затваряме в буркани и бутилки отделно.
ИзтриванеТова е и мояла любима подправка, Веси :) Също с много сол, но зимата знам и не соля предварително манджата :)
ОтговорИзтриванеАма още не съм направила :)) изпревари ме ти този път.
Ех, веднъж и да те изпреваря, Пеп:)) Знам я твоята, ама май слагаш по-различни зеленчуци...и по на едро кълцаш.
ИзтриванеВесе, такова не съм правила. Благодаря за идеята! Много оригинално!
ОтговорИзтриванеАйде Алечка - на пазара за зеленчуци:) И ще си имаш да си слагаш в супичките. Може и да добавиш от себе си някоя подправчица.
Изтриване