Здравейте и добре дошли в моя блог!
Случайно или не, но деня на първата ми публикация, т.е. денят на същинското създаване на блога ми, съвпада с деня, в който е родена ТЯ - жената, която ме е родила - моята Майка!
Нещо повече, днес мама навършва 70 години! Пожелавам на себе си да ми е жива още дълги години, а на нея желая здраве, спокойствие и мъдрост. Сигурна съм, че заслужава повече, отколокото получава и като начин на живот, и като отношение, не само от околните, но и от нас - близките и.
Освен тук, където ми е по-лесно, ще се опитам да кажа и на нея днес:
"Мамо, обичам те! Благодаря за това, кото си направила и продължаваш да правиш за мен и семейството ми! Прости ми, че не винаги намирам време, търпение и желание да те изслушам, помогна или просто да съм до теб.
Вече знам (и аз като майка), че майчината любов (твоята лябов) е безгранична, но знай, че дори и да не показвам винаги своята към теб - и тя е не по-малка! Обичам те!"
И естествено, приготвената с много любов и разбира се с много перипетии и спънки (по закона за всемирната гадост!:)):
ОРЕХОВА ШОКОЛАДОВА ТОРТА
Продукти:
За блатовете:
250 гр ситно смлени орехи
250 гр ситна захар
50 гр брашно
8 белтъка
За крема:
200 мл течна сладкарска сметана
200 мл черен шоколад 50 %
100 гр меко масло
800 мл прясно мляко
150 гр захар
150 гр брашно
8 жълтъка
За заливката:
150 мл течна сладкарска сметана
100 гр черен шоколад
За шприцоване:
200 мл течна сладкарска сметана
2 с.л. заквасена сметана
2 с.л. захар
Приготвяне на блата:
Разбиваме се с миксер белтъците на пяна, добавяме постепенно захарта, като отново разбиваме до стегнат сняг. С дървена лъжица бъркаме леко от долу нагоре, като ръсим постепенно брашното, после и смлените орехи, до поемането им. Разделяме сместта на две и изпичаме два блата в тавата от фурната, като внимателно с лъжица разпределяме сместта и заравняваме.
Блатовете печем заедно до порозовяване на 180 градуса в предварително затоплена фурна, с вентилатор. Изваждаме, охлаждаме и внимателно разделяме всеки блат на две по дължина. Ако се препече блата става трошлив, но дори да се счупи, после при сглобяването се залепва. Получават се 4 правоъгълни блата.
Приготвяне на крема:
Сметаната довеждаме до завиране дръпваме от котлона. Добавяме натрошения шоколад и оставяме за минута, две. Разбъркваме продължително с лъжица, до изглаждане на сместта. Оставяме да изстине.
Разбиваме се с миксер жълтъците, захарта, брашното и част от млякото до гъста каша. Останалото мляко слагаме да заври. След завирането дръпваме встрани и внимателно, бъркайки наливаме яйчената смес. Връщаме на котлона, намален до средна степен и при непрекъснато бъркане сваряваме гъст крем. Оставяме да изстине.
(Аз оставих кремовете да изстинат цяла нощ. Но не е необходимо да чакате толкова, достатъчно е да са се стегнали.)
В купа разбиваме размекнатото масло с миксер, добавяме шоколадовия крем, пак разбиваме. Продължаваме да разбъркваме внимателно с дървена лъжица, като постепенно добавяме и яйчения крем, до излаждане на сместта.
Сглобяване:
Сглобяваме тортата, като редим блат с крем, отгоре измазваме цялата с крема.
(Моите блатове не бяха добре изравнени, при което се получи наклон на една страна. Реших да залея с глазура полуфабрикат от Лидл, но тя се оказа по-рядка от нужното и изтече от към ниската част. Глазурата оводни и крема, получиха се неравности отгоре. Наложи се да укрепя странично с нещо - имах налични чаени бисквити с които облепих борда. )
Разбиваме 200 мл течна сметана с 2-3 с.л. захар, добавяме и
заквасената сметана, която стяга крема. Шприцоваме отгоре по края на тортата, като „ограда” и
отстрани, върху бисквитите.
Загряваме 150 мл сметана и преди завиране дърпаме и добавяме 100
гр шоколад. След охлаждане и леко стягане изливаме отгоре и оставяме да се
стече до „оградката”.
Отгоре надписа също шприцоваме.
Еми това е – идеята ми беше тортата да се получи и толкова
красива, колкото е вкусна, но уви, въпреки старанието ми - това не ми се удаде. На всичко отгоре, освен
че е мрачно се и стъмни, така че и снимките са лоши. Пускам ги само защото вече
бях решила, че това ще е първата ми публикация. А в бъдеше ше се старая повече
и с двете. Обещавам!