tag:blogger.com,1999:blog-7227135030992481741.post6279582917207387108..comments2024-03-22T10:09:10.279+02:00Comments on От тука до Калисто и обратно: Торта с портокал и макveselahttp://www.blogger.com/profile/03988269056813440928noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-7227135030992481741.post-34010496759995040892017-03-22T20:00:14.509+02:002017-03-22T20:00:14.509+02:00Ели, точно така и аз процедирам. Виж агар-агар не ...Ели, точно така и аз процедирам. Виж агар-агар не съм ползвала, доколкото знам, той е растителен желатин. Търпение ми трябваше, да, че аха да се откажа, като изтече първото желе. Пожелавам ти много поводи за празници и да имаш възможност да приготвяш торти, представям си колко интересни ще ги сътвориш, и здравословни!veselahttps://www.blogger.com/profile/03988269056813440928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7227135030992481741.post-76264562165155903892017-03-22T14:33:55.560+02:002017-03-22T14:33:55.560+02:00Веси,
желатинът на д-р Йоткер е качествен.Аз го на...Веси,<br />желатинът на д-р Йоткер е качествен.Аз го накисвам най - напред във вода докато набъбне и след това го разтварям в дадената течност.Зависи обаче каква е течността, портокаловият сок наистина поради киселинността си може да не желира добре.Сигурно трябва да се сложи повече желатин като количество.Можеш да пробваш и с агар - агар.Използват го сладкарите за желиране.Има го и в индийските хранителни магазини.Чудесна торта се е получила, много търпение и упоритост си проявила.Аз вече напълно отвикнах да правя торти, много рядко и то за поводи и празници.<br />Поздрави !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7227135030992481741.post-42168713478189310772017-03-21T20:41:02.992+02:002017-03-21T20:41:02.992+02:00Тортата е много вкусна и ефектна, като се разреже....Тортата е много вкусна и ефектна, като се разреже. Отвън обаче не успях да постигна хем семпла, хем елегантна визия.<br />Ирмето е безспорен талант!<br />Благодаря ти за одобрението и честита пролет и на теб!veselahttps://www.blogger.com/profile/03988269056813440928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7227135030992481741.post-5962689095703493232017-03-20T20:25:04.203+02:002017-03-20T20:25:04.203+02:00Страхотна торта, Весе ...
Ирмето е майстор и ням...Страхотна торта, Весе ... <br />Ирмето е майстор и няма място за съмнения - разкошна и в твое изпълнение.<br />Честити награди, честито признание и честита пролет!di_anihttps://www.blogger.com/profile/01295904706090464213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7227135030992481741.post-28669004367459213402017-03-20T17:48:44.083+02:002017-03-20T17:48:44.083+02:00Ирме как пък няма да ти се доверя:)) - винаги!
Ирм...Ирме как пък няма да ти се доверя:)) - винаги!<br />Ирме, уви - не са това причините, работила съм доста с желатин.<br />И аз първо си помислих да не е стар, въпреки, че го купих предния ден, но погледнах - съвсем си бе в срок, на Йоткер си беше. Не съм го и бъркала и естествено го налях напълно изстинал, първо стоя на стайна температура, но ми се видя доста течен, сложих го в хладилника, то сигурно половин час стоя.<br />Аз принципно на течност слагам обикновено на 500 мл течност - едно пакетче желатин, виж, ако е сметана примерно - тогава и на по-голямо количество слагам пакетче. Освен всичко, сякаш самия портокалов сок, поради киселинността си не успява да желира така, както друг сок...<br />Знам ли - то защото много исках всичко да е ок и се старах, нали знаеш, напук все нещо се прецаква:))<br />Ти не практикуваш ли да желираш отделно слоя?<br />Иначе - да, за сладостта е ясно и аз опитвам винаги.<br />Блата се изпече добре и стана много хубав, да, решетката не личи после, като се напои то се изравнява явно.<br />Това с капките - не се сетих, моите си бяха по-скоро релефни, по начина, по който направих.<br />Абе за малко щях да ти звъня за съвети:))<br />Нооо - другия път по-добре!<br />Прегръдка!veselahttps://www.blogger.com/profile/03988269056813440928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7227135030992481741.post-52737277059606959502017-03-20T00:25:01.586+02:002017-03-20T00:25:01.586+02:00Първо: Благодаря за доверието, Весе! Радвам се, че...Първо: Благодаря за доверието, Весе! Радвам се, че ви се е усладила тортичката. :)<br />А сега по въпросите:<br />- желето: мисля, че проблемът се е появил или заради остарял желатин, или си го бъркала, докато се е топял на водната баня (тогава се разпенва и не стяга добре), или си го наляла върху крема още топъл и все още течен (това най-ми се вярва да е станало, предвид споделеното от теб за смесването му с крема). Ако съм познала, следващият път, когато наливаш желе върху крем, изчакай то да се охлади още (за по-бързо в хладилника) и да започне да стяга, но не толкова, че да пада на парцали, а да може да се излива - при проверка по стените на съда ще виждаш наченки на желе, но общата му маса ще е все още течна и една идея по-гъста от първоначалният ѝ вид. <br />- сладостта: на нас ни дойде добре, но наистина от портокал до портокал има разлика, а и вкусово се различаваме, така че винаги опитвай това, което правиш и коригирай според вашето усещане за сладост, преди да финализираш. В кулинарията винаги всичко се опитва, докато се готви! :)<br />- това, че решетката се е отбелязала по повърхността на блата не е проблем, то не се вижда. Проблем би било, ако в случая сериозно и на дълбоко го е набраздила, защото това ми подсказва не добро изпичане, тежък блат. Но пък ти си извадила суха клечка при теста...? Сигурно е бил лек релефът.<br />- за капките от декорацията, аз разтопих малко от желето и капнах в предварително направени вдлъбнатини, докато се напълнят и изравнят с повърхността на тортата.<br />Малко дълго стана, но ако нещо съм пропуснала, питай!<br />Irmahttps://www.blogger.com/profile/13432835081074381138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7227135030992481741.post-77065380261270259832017-03-19T22:17:47.436+02:002017-03-19T22:17:47.436+02:00Мерси, Живе!
Да, следващия път ще имам предвид гре...Мерси, Живе!<br />Да, следващия път ще имам предвид грешките от първия:)<br />Желатина си бях обрала до шушка:)), накрая изплаквам с част от сместа, към която го добавям.veselahttps://www.blogger.com/profile/03988269056813440928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7227135030992481741.post-37571379084563045682017-03-19T11:27:12.396+02:002017-03-19T11:27:12.396+02:00Чудна торта,Веси.Като я направиш още веднъж със си...Чудна торта,Веси.Като я направиш още веднъж със сигурност ще стегне желатина.Понякога след като изсипя желатина и по-късно виждам че на дъното начашата се е желира лек слой.Така че обирай с лъжица желатина при сипването в сместа.Живкаhttps://www.blogger.com/profile/10543770615029967274noreply@blogger.com