сряда, 29 декември 2021 г.

Торта празничен венец

Правих тортата за коледното парти в службата. макар приготвена набързо, стана и вкусна, и красива. Рецептата си е изцяло моя, измислена на момента, според продуктите, които имах, а украсата е от един сладкиш на Таня Донева - хем лесна, хем ефектна.











Необходими продукти:
Шоколадови бисквити с парченца шоколад - 3 пакета от Лидл, мисля, че са по 200 гр
400 мл течна сладкарска сметана
200 гр заквасена сметана
200 гр черен шоколад
1 опаковка крем без варене на д-р Йоткер, за сгъстяване - не използвах цялата

още:
200 мл течна сметана
150 гр черен шоколад

зърната от 1 малък нар
шепа натрошен суров шамфъстък
розмарин или борови клончета
цветни захарни перли в бяло, зелено и червено







Начин на приготвяне:
Нареждам в  тортен ринг на дъното на чинията за сервиране ред кръгли бисквити, между тях натрошавам, за да запълня дупките. Разтопявам на водна баня първата доза шоколад. Разбивам сметаната с миксер, добавям заквасената, като продължавам да разбивам и на струйка охладения стопен шоколад. стори ми се рядка тази смес и затова добавих крема за разбиване, като продължавах да разбивам с миксера. Може би нямаше нужда от него, но го пиша, защто така я направих. получи се доста гъст крем, който нанесох върху бисквитите, не съм ги сиропирала. Заделих малка част от крема за измазване отстрани. Отново сложих ред бисквити и ред крем,, който заравних добре с шпатула, но може и с по-дълъг нож. прибрах в хладилника и през това време загрях втората доза сметана и преди да заври добавих втората доза шоколад. Енергично разбърках с метална лъжица, до идеална гладкост на крема. Извадих тортата и я залях с глазурата, като заравних отново с шпатула. Отново оставих за половин час да стегне и украсих отгоре с зърната нар, шамфъстъка и розмарина, измазах и борда с останалия ми крем и пръснах от перличките.























4 коментара:

  1. Веси,
    Прекрасна, много красива торта.Баба ми правеше орехова торта за празниците.И тази е много ефектна.
    Весели новогодишни празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще ми е интересно да видя рецепта на бабината ти орехова торта, в твое изпълнение:)

      Изтриване
    2. Веси,
      Ще я направя.Но имам малко проблем с консумацията.Защото съдържа захар.Ще се намери кой да я консумира.Много вкусна торта се побучава.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. За много години! Много красива торта!

    ОтговорИзтриване