неделя, 29 ноември 2020 г.
Сух таратор
събота, 28 ноември 2020 г.
Пикантен конфитюр от червени чушки и ябълки
Пак рецепта на Иван, макар при мен конфитюра да е по-гъст. Не беше нарочно, просто обикновено правя по няколко неща и го изпуснах да се сгъсти повече. Но и така е вкусно. Отново обаче количеството е малко. Иван, да не пускаш такива миниатюрни количества повече. Направих и някои промени, захарта е наполовина.
Продукти:
720 г сладки червени чушки
50 г люти чушлета
150 г ябълки
300 г захар
50 мл червено вино
5 зърна черен пипер
1 звездичка анасон
10 мл оцет
Начин на приготвяне:
Измийте чушките и ябълките. Почистете от дръжките и семената. Ябълките обелете.Нарежете и двата продукта на парчета по 1-1.5 см . Поставете в дълбок съд, посипете със захарта и оставете да престоят минимум 12 часа да си пуснат водата. След това добавете виното и анасона и прехвърлете да заврат на силен огън. Щом кипне, намалете и разбърквайте периодично. Варете 45 мин. Свалете от огъня, извадете анасона, влейте оцета, сложете подправките и разбъркайте. Оставете сладкото да изстине напълно След това сложете в блендер и разбийте на ситни бучици. Насладете се:) С препечена филия със сирене, или гарнитура за месо.
вторник, 24 ноември 2020 г.
"Искам у дома" на Елчин Сафарли
За мен има и една сантименталност, заащото е върнах в една страна, която имах щастието да посетя - Азербайджан и неговите интересни, чистосърдечни, гостоприемни и мили хора...
Ако не съм ви убедила да посегнете, прочетете няколко любими цитати (бих цитирала всичко:) от книгата и преценете дали това е "вашето":)
неделя, 22 ноември 2020 г.
Салата от картофи с пушена скумрия
Съставки:
500 г филе от пушена скумрия
5 средни картофи
3 яйца
1 голяма зелена ябълка
1 неголяма глава лук
5 с. л. каперси
лимонов сок
сол
4 с. л. горчица с мед
3 с. л. майонеза
2 с.л. сметана
малко течност от буркана с каперси
Сварете картифите в тенджера до готовност. Облейте ги със студена вода, обелете ги и ги нарежете.
Сварете яйцата, обелете ги и ги нарежете на едро. Нарежете рибата на неголеми парчета, без кожата.
Обелете ябълката, нарежете я. Нарежете и лука.
За дресинга смесете всички съставки до получаването на еднородна смес. Изсипете върху салатата, разбъркайте и оставете да престои на хладно място за окола 20 минути и сервирайте.
събота, 21 ноември 2020 г.
Ден на християнското семейство и торта Барози
Продукти:
250 гр тъмен шоколад
150 гр захар
4 яйца
100 гр белени печени бадеми и 1 с.л. какао 2 с.л. захар
80 гр. масло
1 малка чаша бадемов аперитив или ром
2 с. л. мляно кафе
Пршготвяне:
Леко запечените бадеми се смилат с 2 с.л. захар и 1 с.л. какао.
Разтопява се шоколадът с маслото на водна баня.
Разбиват се жълтъците със захарта на гъст крем и към тях се добавят смлените бадеми, ром и кафе. Следва разтопеният с маслото шоколад. Разбъркватсе до поемане.
Белтъците се разбиват на пяна и се прибавят останалите съставки, като се разбърква леко. Смесват се шоколадова и белтъчна смес до хомогенизиране.
Форма за торта 26 см се покрива с хартия за печене и върху нея се излива тортената смес.
Пече се 180 градуса за 10 мин., след което се намалява на 160 за още около 20 мин.. Проверява се с клечка, като е желателно, да не се превишават тридесет и пет минути - торта трябва да остане влажна.
Изважда се от фурната и се охлажда напълно.
Желателно е, тортата отлежи за една нощ преди сервиране
петък, 20 ноември 2020 г.
Сладко лютив сос по тайландски
Мъжа ми страшно много го хареса, жалко, че приготвих само една доза.
Продукти:
15 люти чушлета рибки
250 мл домашен малинов оцет
6 скилидки чесън
20 мл червено вино
340 г захар
¼ ч.л. смачкани зрънца кориандър,
2 щипки смлян чер пипер
2 ч.л. сол.
Начин на приготвяне:
Чушлетата измивате и почиствате от семките и дръжките. Поставяте в блендер и пасирате с чесъна да станат на пюре със ситни парченца.Загрявате на силен огън оцета, виното и захарта. Като кипне прибавяте пюрираните чушлета, подправките и солта. Намалявате огъня и варите докато достигне гъстотата на сироп, около 30.Напълнете в шише и затворете, съхранявайте в хладилник.
Ако приготвите по-голямо количество може да съхраните за зимата, като сложите и лимонтозу преди да свалите от огъня и обърнете с капачките надолу.
сряда, 18 ноември 2020 г.
Зелен фасул плакия
Рецептата ми даде моята приятелка Мариана Гиздарска, всъщност приготвил я беше съпруга и Веско, по стара българска кулинарна книга. Много вкусна гозба, непременно я опитайте!
вторник, 17 ноември 2020 г.
Манджа с грозде
Така шеговито я е нарекла авторката - Ивана, но на мен ми хареса и за заглавие. Рецептата е от италианското кулинарно списание ''Cucinare bene''. Мъничко промених.
С домашни архангелови хлебчета:) е просто прелест.
Продукти:
за кюфтенцата:
400 гр. кайма
1 белтък
1 филия сух бял хляб
2-3 с.л. пържен лук (от американската седмица на Лидл)
щипка риган
щипка черен пипер
щипка магданоз
слънчогледово олио за пържене
за соса:
200 гр. гроздови зърна (тъмнорозови и бели)
50 мл. бяло вино
200 мл. зеленчуков бульон
2-3 с.л. зехтин
черен пипер
1 ч. л. брашно
Сложете каймата в купа, добавете накиснатия и изцеден от водата натрошен хляб, яйцето, лука, щипка риган, магданоз и черен пипер. Омесете. Направете малки кюфтенца, оваляйте ги в чиния с брашно. Изпържете в загрято олио до приятен загар. Готовите кюфтета отцедете на кухненска хартия. В удобен дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин. Прехвърлете кюфтенцата и полейте с бялото вино. Изчакайте малко да се изпари алкохола и налейте топлия бульон, посолете. Захлупете съда и гответе ястието 10 мин. Прибавете след това зърната грозде и продължете готвенето още 5-6 мин. Разтворете 1 с.л. брашно с малко вода и излейте в тигана. Готвеет още 2-3 мин.
И ето я вкусната манджа с грозде!
Поднесете върху картофено пюре!
понеделник, 16 ноември 2020 г.
Пържени люти чушки в чеснов сос с кисело мляко
По тази рецепта - Пържени люти чушлета с млечно чеснов сос
Продукти:
20 бр. средно люти чушлета
60 мл оцет - пре мен домашен малинов,
30 г брашно,
80 мл олио,
5 големи скилидки чесън,
7-8 г сол,
2-3 щипки захар,
1-2 с.л. нарязан пресен копър,
50 мл вода,
2 щипки пушен червен пипер.
5-6 г червен пипер.
Начин на приготвяне:
Преди сервиране се поръсва с червен пипер и пушен пипер.
неделя, 15 ноември 2020 г.
Щоколадова торта с шамфъстък и бейлис - рецепта
Необходими продукти:
Блат:
480 гр брашно
400 гр захар
600 мл вода плюс 2 ч.л. кафе, разтворимо
60 гр тъмно какао
4 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л сода бикарбонат
1 с. л. бакпулвер
200 мл олио
300 гр тъмен шоколад 60 %
50 гр млечен шоколад
400 мл. сладкарска сметана
40 мл бейлис
Загрейте сметаната до момента преди завиране. Изсипете шоколада и бъркайте с метална лъжица, добавете и алкохола, след което оставете сместа на хладно, като разбърквате от време на време.
Бял ганаш крем:
200 гр бял шоколад
140 мл сладкарска сметана
40 мл бейлис
100 гр ядки суров шам фъстък
Процедирайте по същия начин, като с кафявия шоколад.
За декорацията:
100 гр бял шоколад
1 с.л. олио
натрошени ядки суров шамфъстък
1 ч.л. чай матча
Сглобяване на тортата:
* Ако желаете тортата да е по - сочна, затоплете 1 ч.ч. сладкарска сметана. Полейте блатовете с по 5 -6 с.л.
Поставете един блат върху поднос. Нанесете от вече охладения и сгъстен бял крем, отгоре разпределете половината ядки. Поставете втори блат, разпределете 1/3 от кафявия ганаш, пак блат, бял крем с ядки, блат, 1/3 кафяв ганаш, измажете тортата с останалата част от крема, заравнете.
Стопете белия шоколад за декорацията на водна баня, добавете олиото и разъркайте до хомогенност. Полейте по края на тортата, по борда, така че да се стече отстрани. Поръсете с натрошени ядко шамфъстък от вътрешната страна на белия шоколад, добавете и матча на прах, за засилва не на цвета. Оставете в хладилника да стегне.
Тортата стана чудесна - много вкусна, наситено шоколадова. Суровата ядка само не ми стоеше добре в крема, особено овлажнена.
Ще има и втори вариант, да спазя едно обещание:)
Рецептата е от тук.
Втори вариант на тортата
Но тук обещах на колегите, почерпих ги с разни други нещица, но те се изкушиха от снимките на тортата в блога и затова днес приготвях тази за гях.
Обаче аз съм си аз, не мога да спазя всичко точно.
Продуктите за блата са същите, но с по-малко какао, просто не ми стигна това, което имах. После погрешка във втората заделена смес за блат ливнах почти 50 мл сметана, без да искам. Е, разбърках и така го изпекох, просто леко по-рядка беше сместа, едва ли има вкусово разлика.
Направих по-малко шоколадов ганаш кафяв.
В белия ганаш сложих 1 бурканче крем от шамфъстък, закупен от Лидл, който трябваше да сложа в оригиналната торта, но забравих:)). Сложих и 1 .ч.л. чай матча, за засилване на зеления цвят. Страшно вкусен се получи така. Не съм слагала ядки от шамфъстък вътре в тортата.
Различна е технологията в кремовете. И двата крема, след добро охлаждане в хладилника разбих с миксер, получиха се по-обемни и въздушни.
Измазах тортата с част от кафявия ганаш.
Реденето на тортата си е същото.
След сглобяването направих по-течен ганаш с черен шоколад и с него полях цялата торта, така че да се стече и отстрани. По края отново поръсих с шамфъстък, а в средата поръсих златен брокат, който издухах леко с ветрило:)
Това е, надявам се колегите да я харесат и да и се насладят. Да им е сладко!
Снимка на парче от втората торта ще кача допълнително:)