Днешния десерт ще публикувам някога по-нататък, но може ли празник без десерт в блога?
Празника е на тате, да ми е жив и здрав още дълги години! И да мога да го виждам по-често!
Тате, много те обичам, ти си най-всеотдайния баща!
И как никога за нищо не се оплака!
Този чудесен и много лесен чийзкейк правих за Нова Година, избрах го именно защото е лесен, предвид това, че 31-ви си беше работен ден.
Е, понякога простите и лесни неща са не по-малко вкусни. Пълно 6 от мама, която си е върл критикар и от мъжО, който пък е шокохолик. Аз имам някои дребни забележки, но ще споделя по-надолу.
Като източник посочвам колежката Валя, от която научих рецептата, не мога да тръгна да търся първоизточник, ако някой изяви претенции за авторство - да ми пише на лични - ще го добавя, според мен дет се вика "никой не е открил топлата вода" и подобни дребни неща не ме касаят. Дори нещо, което си мислиш, че си измислил - вече е измислено от друг, а дали си сменил продукт, количество...малко са гениите и откривателите. Не бих откраднала нищо чуждо съзнателно, а ако някой се чувства повторен или изкопиран - отстъпвам веднага, нямам никакви претенции за каквото и да било, списвам блога си за удоволствие и е мое хоби! Не знам защо точно сега ми нахлуха тези мисли, но е по повод чуденката ми кой източник да посоча.
Шоколадов чийзкейк без печене
За блата
2 пакета бисквити „Роден край” Maxi Какао по 250 гр. всеки
100 гр разтопено краве масло
1 к.ч. пудра захар
5-6 с.л. прясно мляко (сложих 7-8)
За крема
200 гр пудра захар
400 гр заквасена сметана
300 гр натурално крема сирене - на Лидл е чудесно
малка опаковка бисквити Орео
За ганаша
100 гр млечен шоколад с цели лешншци
100 гр черен шоколад с лешници
200 мл течна сладкарска сметана
40 гр краве масло
Приготвяне:
Смлените бисквити се смесват добре с разтопеното масло, пресятата пудра захар, добавя се прясното мляко. Аз го правя в робота. Сместа се изсипва във форма с диаметър 24 см. Притиска се и се оставя в хладилника, докато се приготвя крема.
Заквасената сметана се смесва с пудрата захар и крема сиренето. Добавят се няколко начупени на едро бисквитки „Орео”. Разбърква се внимателно с лъжица, за да не се втечни и се изсипва върху охладения блат. Отново се оставя да стегне в хладилника.
Загрява се течната сметана и преди да заври се добавят начупения шоколад и маслото. Бърка се до хомогенизиране, охлажда се леко и се излива върху крема. Слага се на хладно да стегне.
Отстранява се ринга и се украсява по желание, аз нямах време да украсявам, но и така си беше добре.
И много грозни размазани снимки, на много грозни, нестегнали още, но много вкусни парчета:) На другия ден забравих да снимам
Забележките ми:
За моя вкус сладкиша беше прекалено сладък, а аз хапвам доста сладко. Не бих сложила следващ път пудра захар в блата. Съща така бих го направила с един пакет бисквити, доста дебел е блата по рецептата.