неделя, 30 септември 2018 г.

За изненадите и изненадите!

27-ми септември, ден като ден, с нищо по-различен от всеки делничен, но пък наситен с емоции - от всякакъв характер. 
Тук ще споделя само приятните изненади, част от другите не си заслужава дори да се отбелязват, и май ги забравих,  ще останат тревогите по нещо, което вярвам ще се разреши по-най добрия начин, имах откровен разговор с мама, по тема, която избягвахме, и се усъмних в добра постъпка, за което искрено се покаях,... но да не изпадам пак в излишни недомлъвки, а да се похваля с чудесните изненади!

Преди време Дзвера се свърза с мен, и ме трогна с факта, че е запазил една от книгите си 60+ Заразни рецепти от "Дзверски вкусно" специално за мен. Съжалявам, че не можахме да се видим отново, но книгата пристигна и много и се радвам. Не знам дали ще намеря време, продукти и вдъхновение да приготвя така вкусно изглаждащите домашни колбаси, но непременно ще опитам доста от другите рецепти, вече си набелязвам. А това, че има и автограф от автора още повече ме зарадва.
Дзверче, огромно благодаря! Живи и здрави ще се видим скоро, надявам се!






Точно бях получила смс-а от Еконт, когато от охраната в работата се обадиха, че ме търси някаква жена. Когато се появих на входа ме чакаше прекрасна изненада - Сончето!
Беше ме разгадала къде работя, и макар да предполагах, че може да се случи нещо подобно, пак се изнанадах.
Сончето, се оказа точно такава, каквато си я представях като човек - мила, много, много мила, скромна и симпатична жена!
Не стига това, ами и подарък ми бе донесла, ехааа! А колко беше красив! Всяко нещо опаковано и приготвено с такова старание - домашни хлебчета- много вкусни, сироп от грозде - чуден, и вероятно домашно отгледани или набрани подправки!
Възхищавам се на такива оправни жени, с такъв усет към красивото. Поприказвахме си, но за кратко, в рамките на обедната ми почивка. Обещахме си да се видим!
Благодаря, Сонче! Само един прекрасен човек може да реши да зарадва някого, когото почти не познава, по такъв начин!













Да, подаръците много, много ме трогнаха, оценявам ги, но това, което много повече ме радва, е факта, че все още има такива хора, които с жест или дума, с усмивка, се опитват да зарадват някого, хора, които дават, това са богати хора - душевно! Благодаря, че ви има и ви познавам!


понеделник, 24 септември 2018 г.

Кюфтета в картофена решетка

Моята мила колежка ми сподели тази рецепта, видяла я в клип в интернет. Кое запомних, кое не, но ето моя вариант. Вкусно е.


Необходими продукти:
700 гр кайма, аз ползвам свинска
5-6 картофа
1 глава лук
1 яйце
чубрица
черен пипер
сол
магданоз
джоджен
2 сухи филии хляб

За бешамела:
4-5 с.л. брашно
4-5 с.л. масло
струя олио
700 мл прясно мляко



Приготвяне:

Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода почти до готовност, да не се разваряват. От каймата и останалите продукти приготвя смес за кюфтетата. Оставя се да почине, през това време се нарязват картофите на шайби. Оформят се кюфтенцата, колкото топче за пинг-понг и се нареждат в тава, като покрай тях се оформя решетка от резените картофи.
В тиган се запържва брашното в маслото и олиото, като постоянно се бърка. След като брашното стане кремаво бързо се добавя студеното мляко и се бърка енергично, за да не се получат бучки. Посолява се и се излива върху кюфтетата и картофите. Запича се във фурната докато придобие приятен загар. Може да намалите соса, при мен беше доста и така кюфтенцата не се запекоха добре. Въпреки това беше вкусно.






понеделник, 17 септември 2018 г.

17 септември и Черно бяло руло

Честит първи учебен ден! 
Честит празник на ученици, учители и родители!
С пожелание за ползотворна учебна година! 
И с призив към родителите и учителите - обичайте децата и ги учете първо на доброта и родолюбие, без тях каквито и знания и умения да придобият,  държавата ни няма да бъде такава, каквато всички бихме искали да бъде! Нека дадем своя дан, нека изискаме от себе  си, преди да потърсим сметка другиму! Ако ние не научим децата си, няма кой да го направи!


Честит празник и на София, града, в който съм родена и обичам, не бих могла да живея другаде! Има още какво да се иска, за да бъде комфортен живота в столицата, но нека признаем, че и много се направи в последните години и София вече е един чист, модерен, красив, европейски град!
Честито, съграждани!




















Днес е и Вяра, Надежда и Любов!
Човек би бил безпътен, ако няма Вяра, не таи Надежда и не носи Любов в сърцето си!
Честит имен ден, на всички, носещи тези имена!



И след този троен празник, нека се подсладим с тези бързи и лесни рулца "Черно и бяло"

Идеята е от тук, Дианка, отдавна трябваше да благодаря!




Необходими продукти:

Какаова смес:
1 опаковка бисквити кафяви / тип “Закуска”/
2-3 с.л. какао 
½ ч.л. мляно ароматно кафе, може и без кафето, ако са за деца
2/3 до ¾ ч.ч. сок портокали
пудра захар 3 с. л.
1 с.л.мед, 
1 с.л. ром, може да се пропусне, ако ще консумират деца.
Кокосова смес:
125 гр масло
2/3 ч.ч. пудра захар
3 с.л. сухо мляко с връх
3 с.л. кокос, 
портокалови стърготини 1 с.л.

Приготвянето е много лесно:

Бисквитите се смилат и се объркват с какаото, смесват се със сока (слага се постепенно, да не стане много рядко). Оформя се върху стреч фолио правоъгълен блат.
Разбива се маслото с пудрата захар и сухото мляко, прибавя се кокоса и се намазва върху кафявия блат.
С помощта на фолиото се навива на руло.
Слага се в хладилника да се втвърди - за едно денонощие / за по-бързо може и в камерата/.
Реже се на филийки.

понеделник, 10 септември 2018 г.

29 години семейство!


Днес публикацията ми ще бъде кратка,  празника също:), еми - мъжО е на работа, вместо да ме заведе на рестораН. Здраве да е, все ще го отпразнуваме, пък и важно е празник да е в душата, нали?


Честита годишнина  на мен, и на моята половинка!
Да сме здрави, мъдри и в хармония! В мир със себе си и отворени към другите!
Светът би бил страхотен с повече любов между хората! Бъдете щастливи, хора!

събота, 8 септември 2018 г.

Динена лимонада

Навремето, като дете обичах диня. Дините бяха сочни, ароматни и сладки, пукаха се, докато се режат. Помня, как в края на лятото, дори есента тате купуваше повече дини и ги слагаше в мазето на блока, пробваше какви ли не методи да ги увива във вестници и т.н., така че да издържат по-дълго, дори до Коледа.

Явно обаче вече дините не са това, което бяха:)
От години не съм яла хубава диня, дори почти се отказах да купувам, нямат никакъв вкус, дори да се узрели и червени.
Наскоро при поредната несполучлива покупка на плода го трансформирах в сорбе с мента.
Тази лимонада обаче съм приготвяла отдавна, но, ако като мен сте попаднали на безвкусен плод, ви давам идея как да си я приготвите.



Необходими продукти:
Диня, нарязана и старателно почистена от семките
лимон
мед или захар на вкус


Приготвяме:

Слагаме в блендер динята и меда/захарта на вкус. Разбиваме много добре, добавяме изцедения лимон и сервираме охладена. Ако блендера не е мощен и останат парченца може да прецедите през рядка цедка.


понеделник, 3 септември 2018 г.

Чорба от зелен фасул

Този път с нова рецепта, т.е., нещо, което приготвях преди седмица, а не преди години:)

Необходими продукти:
1 кг зелен фасул - крехък и млад
1 глава лук
1 крехка и млада зелена чушка
1 зелен домат (може и без него, но е хубаво да има)
1 червен домат
2-3 ск. чесън
1 с.л. червен пипер
3 с.л. брашно
3-4 с.л. олио
2-3 литра вода, до желана гъстота
зелени подправки по избор - аз сложих магданоз


Приготвяне:
По случайност всичките продукти са еко, а горд производител, макар и в  тези малки количества, е дъщерята, но не е важно. 
Боб, като боб, ще речете, но стана много вкусен.
Та - главата лук, обелена, измита и нарязана се задушава в олиото, заедно с нарязаната чушка, чесъна и зеления домат, след 5 минути се добавя  и измития и нарязан фасул и се задушава до омекване и изпаряване на течността. Ръси се с брашното, бърка се, следва червения пипер и веднага се налива водата, до желана гъстота на ястието, като имате предвид, че ще се сгъсти още при варенето. Боба се вари до готовност, можете да извадите и опитате. Поръсва се с магданоз или копър и се поднася. Вкусен е и топъл, и студен.
Жалко, че бързо свърши:)


И една стара снимка, със зелен фасул, произведен от мама от преди 2 години:)