Млечна леща
Продукти:
200гр. леща /при мен червена белена/
1 глава кромид лук
2 моркова
1/2 домат
4 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 кофичка кисело мляко
сол
чубрица
босилек
1/2 връзка магданоз
зехтин/олио
Приготвяне:
Лещата се измива, залива се с 1,5 л. топла вода. и се слага на котлона, веднага
се добавят ситно нарязания лук, настърганите моркови, 2 ск. чесън, домата,
чубрицата и босилека. Яденето къкри десетина минути до омекване на лещата.
Добавя се размитото в малко вода брашно, посолява се. Когато лещата е готова
/червената увира много бързо/се добавя нарязания магданоз и прясното мляко.
Отделно се смачкват другите 2 ск. чесън и щипка сол. Оставя се на изключен
котлон около 1/2 час да отлежи. Добавя се и киселото мляко. Изсипва се в
лещата, като се разбърква. Сервира се.
Оказа се много вкусна супа
* Рецептата е от една готварска книга на Ути Бъчваров за рецепти с кисело мляко.
вторник, 28 юни 2016 г.
събота, 25 юни 2016 г.
Масленки гъбки
Масленки гъбки
Тези две снимки са добавени на 16.01.2019г.
Продукти:
2 ч. ч. пудра захар /пресята без бучки/
2 ч. ч. свинска мас(аз обикновено ползвам маргарин за печене)
2 ванилии
брашно колкото поеме до средно меко тесто/ около 800 гр./
Приготвяне:
Правят се топчета и се нареждат в суха тава на разстояние.
Всяко топче се притиска леко с отвора на малко шише, потопено в кафе на прах /аз използвам шише от от течна есенция/
Пекат се в предварително загрята фурна на 150 градуса, да останат бели.
Готови са когато се отлепят от тавата и започнат да се местят.
Рецептата е на Мивис от времето когато "Гответе с мен" беше това, което беше...
2 ванилии
брашно колкото поеме до средно меко тесто/ около 800 гр./
Приготвяне:
Правят се топчета и се нареждат в суха тава на разстояние.
Всяко топче се притиска леко с отвора на малко шише, потопено в кафе на прах /аз използвам шише от от течна есенция/
Пекат се в предварително загрята фурна на 150 градуса, да останат бели.
Готови са когато се отлепят от тавата и започнат да се местят.
Рецептата е на Мивис от времето когато "Гответе с мен" беше това, което беше...
вторник, 21 юни 2016 г.
Щрудел с извара, вишнап и махлеп
С удоволствие искам да ви представя един чудесен летен сладкиш.
Обичам да се "разхождам" из блоговете с рецепти.
За тези, които го правят като мен, сигурно е известен блогът на Lulu.
Там преди години попаднах на въпросната рецепта, която промених според наличните ми продукти и се получи:
Щрудел с извара, вишнап и махлеп
Продукти:500 гр изчистен от костилките вишнап
около 250 грама безсолна извара /при мен домашна/
150 гр захар
80 гр масло
1 жълтък
1 ч.л. смлян махлеп /идеята за тази подправка видях от блога на Йоана и много ми допадна, купих го от Женски пазар, от арабските магазини/
готови кори, да не са фини
около 3 с.л. пудра захар за поръсване
Вишнапа се поставя на котлона с половината захар за около 15 минути. С решетъчна лъжица внимателно се изваждат плодовете в купа. Сокът се запазва.
След като се охлади вишнапа се разбърква с изварата и с махлепито. Отделно в купичка се разбива яйчния жълтък с 1 с.л вода.
Всяка от корите се намазва с жълтък и разтопено масло и се поръсва със захар. Върху нея се реди следващата. Така се наслагват 6-7 кори.
Разпределя се вишневата плънка по дължина в единия край и се навивате на руло. Маже се обилно с масло и жълтък и се пече на 180 градуса до зачервяване, за около 15 - 20 минути. Охлажда се, реже се на парчета,поръсва се с пудра захар и накрая се залива със сока от вишнапа.
Получава се невероятна вкусотия, съчетанието между аромата на масло, вишни и махлеп е направо убийствено
Снимката ми е стара, но не се колебайте да го опитате в сезона на вишните!
понеделник, 20 юни 2016 г.
Пирога на Аля
Продължавам със серията почерпка за РД:) Рецептата, както стана ясно е от блога на моята скъпа приятелка - Аурелия:)
И преди съм правила това солено печиво и става разкошно. Който не го е опитал - да запрята ръкави. Прави се лесно и излиза голямо количество. Първия път правих по рецептата, но ми дойде повече плънката, а и не съм особен любител на каймата. Затова после все го приготвям с двойна доза тесто.
Продукти:
Пирог с месо
Продукти:
·
· сол
· 1-2 с. л. олио
· 1 суров картоф
· 1 гл. лук
· 2 яйца твърдо сварени
· 500 г кайма
· 1 пакетче бакпулвер
· 18 с. л. брашно
· 4 яйца
· 300 г майонеза
· 400 г заквасена сметана
Приготвяне:
Плънка:
Лука нарязваме на ситни кубчета и запържваме в олиото. Слагаме каймата и я задушаваме, докато не се изпари цялата течност. Към запържената кайма настъргваме на едро ренде яйцата, посоляваме, поръсваме със сол и разбъркваме. Плънката може да бъде най различна - зелении със сурово яйце, зеле, картофи и т.н.
Тесто:
Към заквасената сметана прибавяме майонеза и с помощта на тел или вилица хубаво разбъркваме. Слагаме яйцата, разбъркваме. Добавяме брашното и бакпулвера. Тестото трябва да се получи като за кекс, но има по-различна структура, по-жилаво стои. За това количество тесто е подходяща тавата към печката - 40 на 30 см. Количеството може да се намали наполовина. В тавата слагаме хартия за печене. Изсипваме половината от тестото. Настъргваме суровия картоф върху тестото, на едро ренде/аз този път не сложих, защото се оказах без нито един картофL, но е по-вкусно с него/. Върху него разпределяме цялата плънка. Отгоре слагаме останалото тесто. Насипваме се с лъжица на места и после леко се заглаждаме. Печем на 160 С-180 С до зачервяване.
Аля, страхотно е!
Плънка:
Лука нарязваме на ситни кубчета и запържваме в олиото. Слагаме каймата и я задушаваме, докато не се изпари цялата течност. Към запържената кайма настъргваме на едро ренде яйцата, посоляваме, поръсваме със сол и разбъркваме. Плънката може да бъде най различна - зелении със сурово яйце, зеле, картофи и т.н.
Тесто:
Към заквасената сметана прибавяме майонеза и с помощта на тел или вилица хубаво разбъркваме. Слагаме яйцата, разбъркваме. Добавяме брашното и бакпулвера. Тестото трябва да се получи като за кекс, но има по-различна структура, по-жилаво стои. За това количество тесто е подходяща тавата към печката - 40 на 30 см. Количеството може да се намали наполовина. В тавата слагаме хартия за печене. Изсипваме половината от тестото. Настъргваме суровия картоф върху тестото, на едро ренде/аз този път не сложих, защото се оказах без нито един картофL, но е по-вкусно с него/. Върху него разпределяме цялата плънка. Отгоре слагаме останалото тесто. Насипваме се с лъжица на места и после леко се заглаждаме. Печем на 160 С-180 С до зачервяване.
Аля, страхотно е!
събота, 18 юни 2016 г.
Пирот и Ниш
Преди 2-3 седмици си направихме страхотна разходка.
Дестинацията беше Сърбия. Не бяхме ходили с мъжа ми от деца там (е, поотделно, де), въпреки, че ей го къде е!
Минахме покрай Димитровград или Цариброд. За разлика от нас, сърбите продължават да си обработват земята – за тях тя е начин за съществуване.
Пазара в Пирот е в събота, улучихме, и е точно, като от едно време, напомни ми за 70 - 80 години у нас. Истински, свежи продукти, директно продавани от производителите, наслагани направо на кашонче на земята, или на ниски масички.
Много съм впечатлена от качеството на хранителните продукти и от цените им. Определено си заслужава човек да отиде, дори само на пазар. Купихме и ние, това, онова, но не бях подготвена какво точно да търся. Мисля, че скоро ще повторим и този път ще имам списък.
Сега си напазарувахме сирене, кашкавал - по-хубави и по-евтини, червен пипер, каймак, макар че още отлежава в хладилника, без да знам какво да го правя и какво точно представлява, опитах го - вкусно е:))
Градът е известен с килимите си, но ние не успяхме да видим.
Разходихме се по централната улица, около новия голям хотел в центъра.
Отидохме и до средновековната крепост - Калето, но беше затворено. Легендата свърза крепостта с юнака Момчил, станал независим владетел в Беломорието и Родопите. Доста занемарено ми се стори. Видяхме и парка на героите.
Страхотни закусвални, ухаещи на прясно изпечен хляб.
Купихме за у дома и два вида колбас, шунковия ми хареса, но другия - между шпек и пресен - не особено. Имаше пилешки пържоли от бут, мариновани за скара, пресни, пресни, които бяха на цена около 3,50 лв., направо без пари, но нямаше как да вземем в жегата.
Нишка баня
Курорт, от рода на нашата Банкя. Разходихме се, пихме по кафе, домашно:)
Следващата ни дестинация е града на феите – Ниш.
През Ниш минава стратегическата пътна артерия, свързваща Близкия изток с Централна и Западна Европа. Градът е с население над 200 000 души. В средновековието Ниш е бил в рамките на българската държава.
Разходката ни започна от Нишката крепост - една от забележителностите на града. Крепостта е от най-запазените на Балканите.
Разположена е брега на р. Нишава на хълм, свързан с широк мост през реката с центъра на града. Изградена е върху останки от древни укрепления.
В крепостта има метеорологична станция, осигуряваща синоптични прогнози за града.
Много приятен парк, има зад стените на крепостта, може да се обиколи пеш, или със специални влакчета, на цена около 2 лева.
Не знам споделяла ли съм, но уви - историята е най-слабата ми страна, още от училище. Може би затова ми се видя интересен разказа на екскурзоводката за времето, когато и двата града са били в очертанията на Родината ни. А Ниш, според някои източници е бил средата на България:) Все още има семейства, считащи себе си за българи, както и такива, които не си го признават, и претопени вече с годините...
После се разхождахме по централните улици и по препоръка на екскурзоводката, която беше страхотна, се отправихме към Казанджийското сокаче - къса уличка, със ресторанти (кафани) от едната, и кафета от другата страна.
Е, казвам ви - няма такава вкусна храна, каквато хапнахме там.
Аз не си падам много по скарата, но тази беше умопомрачителна от първата хапка.
Пийнахме си и биричка - зайчарско и макар рядко да консумирам алкохол, особено бира - услади ми се.
Мъжа ми си избра вешалица, а аз ядох пълнено пилешко филе с кашкавал и някаква пушено-солена мръвка...абе тези хора само месо ли ядат:))
Големи са майстори, сега разбирам значението на думите "сръбска скара", яла съм и у нас - няма нищо общо, повярвайте ми, включително и тази на небезизвестния майстор Миро.
Ще споделя и цената, защото много ме впечатли - двете огромни порции скара, които не успяхме да изядем, огромна сръбска салата, две чудни, също големи питки, и двете бири, ни излязоха около 25 лева...
Къде ти у нас такива цени, за качеството да не повтарям, има какво да научим от съседите, също и като отношение към клиента.
За езика сигурно си знаете - особено в Пирот - все едно сме си у дома, в Ниш по-трудно, но пак се разбираме.
Нямаше как да не снимам и общината:))
По пътя обратно видяхме, че новата магистрала, се строи от българска фирма:)
Не мога да кажа, че съм особено впечатлена от Пирот и от Ниш, но пък е нещо различно, места, където не сме били и затова останахме доволни.
Мога да кажа обаче, че не се усетихме като чужденци в Сърбия, по ред причини - исторически, социални, териториални.... Но с гордост твърдя, че някак се усеща, че сме малко повече европейци от тях.