неделя, 6 март 2016 г.

Пиле перкелт

Това е унгарско ястие. Видях го преди време в БГ-мама и го приготвих. Едва сега дойде момента да публикувам и рецептата. Вкусно е:), а е толкова лесно. Ще взема пак да го приготвя.



4 пилешки бутчета
4  глави лук
червен пипер
сол
200 гр заквасена сметана 
брашно

В мазнина се задушават бутчетата до побеляване. Добавя се нарязания лук и когато стане прозрачен се прибавя червения пипер и се налива водичка. Ястието се оставя да къкри на слаб котлон, докато се свари месото. Посолява се на вкус и се добавя разбитата добре сметана. При необходимост се сгъстява с брашно до желаната гъстота. Грабвате вилиците и топите залчетата:)


19 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Хм, коментарите ми излизат на страницата ти с йероглифи... Последен опит:
    Ей, Весе, как само надуших на какво ухае у вас, а? Добре, че ме подсети, не съм готвила от есента.
    Сега, първо една незначителна поправка - не перкелт, а порколт, което преведено на български ще рече "яхния". Но гъста като сос, от който унгарците поливат едва 4-5 лъжици върху порционните парчета месо и "нокедли" (тяхната традиционна паста), която в повечето случаи присъства в чинията като гарнитура. Готви се с много месо и малко сос. Така ме провокираш за една публикация по темата. :) Ето виж ТУК
    Иначе това е голяма вкусотия, която за да усетиш трябва да приготвиш по класическият за унгарската кухня начин. Но пък по-доброто решение е в някой унгарски ресторант. :) "Будапеща" функционира ли още в София?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, радвам се, че проговори на български, и то съвременен:)), че йероглифите хич не ги разбирам:))
      Приемам всякакви поправки, така съм я записала рецептата от "Мамата", а автор е "Марулка", нямам идея (от правилен източник) как се чете, и как се готви в оригинал:)). Ще ми е интересно обаче. Будапеща отдавна не работи, т.е., като унгарски ресторант, сега там има "Хепи", или поне имаше при последното ми минаване:)
      Остава варианта ти да ми приготвиш оригинала, хи-хи:) Прегръдка!

      Изтриване
    2. О, няма никакъв проблем! Ти ли ще дойдеш насам или аз да идвам? ;)
      Не съм стъпвала в него от студентските години. Последно ще да е било някъде през 87-88г. Имаха добър екип в кухнята - какъв Добуш си хапвах при тях! Обожавах в снежно време да се намъкна там и да си дремя на кафе и торта, без да ме касае времето, хихи!

      Изтриване
  3. Наистина вкусно и сочно, Веси! Ще се пробва непременно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Това пиле ме отнесе...право у вас ,Веселушке:)!Чудна гозба,браво!

    ОтговорИзтриване
  5. и мене ме отнесе на унгарска вълна, ама наистина си е порколт.
    ще си го направя в края на седмицата, но с телешко (че в последно време като чуя за пилешко, направо ми прилошава).
    Това е поредното, което направо спряхме да консумираме...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама аз не споряяя:))Порколт, порколт:)
      Ти не слушай - пилешко, телешко, все тая, важно е количеството на "отровата", да е умерено:)), иначе отърване ням, той и въздуха, дето го дишаме...

      Изтриване
  6. Веси, наистина е много лесно и със сигурност вкусно. Чак се чудя, как не съм се сетила досега да направя нещо подобно, като обожавам заквасената сметана за добавка в разни сосчета, а и кашичките с червен пипер много ги обичам. Благодаря за идеята, ще се възползвам.
    Поздравче!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, радвам се, че ти допада, и аз се чудя, защо не го направя пак...

      Изтриване
  7. Перкелт или перколт, но пиленцето си ги бива, Весе, Вчера сутринта четох рецептата ти и преглъщах, много вкусно ми се стори, пък и обичам сметанка и червен пипер. Поздрави! Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Валя, да кажат...унгарците:), Ирма има жилка от там, сигурно е права.
      Така ме зарадва с коментара си, ти!

      Изтриване
  8. Весе, унгарската кухня много си я тачим ние. Както и да се нарича,изглежда ми доста апетитно. Бих го сервирала с малко картофено пюренце, какво ще кажеш? а?

    ОтговорИзтриване
  9. Аля, нали у дома имаме полу, полу маджарин:), как да не ни е любимо нещо унгарско:)), то не че той е много запознат с тази кухня, но важно е аз, че се опитвам да му угодя, та да си обича тъщата, де:))
    Картофеното пюре у нас се хапва от всички, без един, та защо пък да не опитам и с него.

    ОтговорИзтриване
  10. Веси,
    това ястие го правят и в Германия.Много отдавна когато гостувах там бяха направили подобно ястие , без подправки и с бяло пилешко месо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване