Откакто отхрих преди години в нета рецептата
за "Кодрит кадир" крем карамела остана на втори план. Много лесна за
приготвяне е тази арабска торта, въпреки че първия път не вярвах, че ще се
получи, атрактивна е и ужасно вкусна. В оригинал се приготвя със сухо мляко, но
аз я правя по тази рецепта - с прясно. Ползвам
тавичка с диаметър 25 см.
Кодрит кадир
Кодрит кадир
за крем карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
1 ванилия
за кекса:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
5 гр бакпулвер
100 г брашно
2 с л какао
За карамела:
5 с.л. захар
Приготвяне:
За крема разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко.
За кекса разбиваме също яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
Карамелизираме 5 с.л. захар в тавичката. Изваждаме тавичката да изстине и стегне добре. Изсипваме сместа за крема. След това точно в центъра на формата изливаме кексовата смес.
Слагаме тавата в друга, с по-голям диаметър тава с гореща вода.
Печем на водна баня около 50 мин на 180С.
Като изстине изваждаме от водната баня и прибираме в хладилника за една нощ. Това никога не можем да изпълним, толкова ни изкушава, че нападаме топло. Но истината е, че на другия ден е и по-вкусна, а и по представителна, може да се отреже парче, което е невъзможно да се случи преди този престой.
За крема разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко.
За кекса разбиваме също яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
Карамелизираме 5 с.л. захар в тавичката. Изваждаме тавичката да изстине и стегне добре. Изсипваме сместа за крема. След това точно в центъра на формата изливаме кексовата смес.
Слагаме тавата в друга, с по-голям диаметър тава с гореща вода.
Печем на водна баня около 50 мин на 180С.
Като изстине изваждаме от водната баня и прибираме в хладилника за една нощ. Това никога не можем да изпълним, толкова ни изкушава, че нападаме топло. Но истината е, че на другия ден е и по-вкусна, а и по представителна, може да се отреже парче, което е невъзможно да се случи преди този престой.
За тези, които не са опитали тази благинка –
не отлагайте нито ден – бързо(ако не се чака да стегне), ужасно вкусно, с
достъпни продукти и немалко като количество, много ефектно.
И само за сравнение - порцията преди да е стегнал сладкиша в хладилника, но тя е само за лакомници:) :
И снимки 2018г:)