неделя, 20 ноември 2022 г.

Супа с пуешка кайма и карфиол



С тази рецепта ще сложа нов етап в развитието на блога ми, по отношение на кулинарната тематика - ще се опитам да наблягам на по-здравословни рецепти - с ограничаване на бързите въглехидрати, свинското, колбасите, пърженото и животинските мазнини. Повече зеленчуци, риба, плодове.
Всъщност  тортата за рождения ден на дъщерята също приготвих по този начин. 
Причината е известни проблеми със здравето, които наложиха коренна промяна в храненето ни от няколко месеца насам.
 За съжаление се оказа, че прекаляването с вкусна, но нездравословна храна, съчетано с вродени и наследствени болести, и още повече хроничен и добавен силен стрес, се заплаща в един момент. 
Съжалявам, че не съм проумяла този факт по-рано, преди да се появят проблемите и апелирам към всички, които прекаляват с тестено, сладко и мазно - не го правете, рано или късно в повечето случаи това уврежда вашето здраве.


Необходими продукти:
250 гр пуешка кайма
250 гр карфиол или една купа
2 с.л. олио
2-3 с.л. универсална зеленчукова подправка
200 мл сметана от елда
2 листчета топено сирене чедър
1 с.л. сушен кориандър
1 с.л. подправка за агнешко на Пикантина


Начин на приготвяне:

Разбивам каймата с вилица в студена вода, поставям я в тенджера, наливам олио и още вода. Нарязвам/начупвам карфиола на парчета около см/см розичките. Прибавям и подправките и варя на умерен котлон около половин час след завирането. Добавям сметаната, топеното сирене и кориандъра и варя още 5-10 минути.

2 коментара:

  1. Здравословните проблеми, когато се появят, започват да ни "учат" ... А тази супа ми звучи вкусно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Старост, нерадост, пък и похапвали сме добре, не е като да не сме, е, сега ще понамалим, каквото - такова. Супата е учудващо вкусна, хареса се и от капризите у дома.

      Изтриване