сряда, 15 юни 2022 г.

Мусака с тиквички

 




Необходими продукти:

1 кг. тиквички 

1 глава лук 

1 морков 

0,5 кг. мляно свинско месо 

1 ч.ч. ориз 

1 връзка копър

1 домат 

чесън на прах

Олио и масло

Сол 

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. черен пипер

универсална подправка - моята е домашна

За заливката: 

2 яйца, 

300 гр. кисело мляко

100 мл прясно мляко

1 с.л. брашно

сол







В дълбок тиган загрях олио и лъжица масло и задуших нарязания лук и настърган морков. Добавих чесъна и  и каймата. Посолих и поръсих с пиперите. С помощта на уреда за пюре я намачках на трохи и готвих докато остана на мазнина. Добавих и измития и отцеден ориз. След 2-3 минути сложих настъргания домат и готвих още за около минута,  отстраних тигана от котлона.  Прибавих ситно нарязан копър. В голяма тава с размер 40х30х6 см. изсипах нарязаните тиквички и ги посолих. Добавих сместа от тигана, прибавих универсалната подправка, на вкус и разбърках добре.

Налях около 1 литър гореща вода, разбърках и сложих да се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути, до изпаряване на течността.

В купа разбърках яйцата, солта и брашното и след това добавих млеката. Тази смес разпределих равномерно върху мусаката и допекох до апетитен загар, като преместих скарата на фурната едно ниво по-нагоре.

Сервирах с кисело мляко.



Рецептата си откраднах от Бени

2 коментара:

  1. Веси,
    правила съм с тиквички мусаката и много се харесва в нашия дом.Заливката я правя само с яйце и кисело мляко - въпрос на навик и вкус.Но ..о е прекрасна и твоята мусака.Не съм правила мусаката по гръцки с патладжани.Но и нея ще пробвам някой ден .
    Поздрави, лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели, и аз по принцип правя заливката като теб, но този път беше и с брашно и прясно мляко. Правила съм гръцката, бива, но не е моето, просто е различна и разнообразявам понякога.

      Изтриване