сряда, 29 декември 2021 г.

Войнишките курабийки на мама


Необходими продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
4-5 яйца (сложих 4)
1 и 1/2 ч.ч. захар и захар и 3-4 с.л. за поръсване
1 ч.ч. мас (може олио или масло) ( аз сложих 50/50 мас и олио)
около 6 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
1 бакпулвер
ванилия
настъргана лимонова кора












Начин на приготвяне:
В купа сложете киселото мляко, добавете содата бикарбонат. Разбъркайте и оставете млякото да шупне. Към шупналото мляко прибавете яйцат, захарта, лимоновата есенция или настъргана кора от лимон и ванилията. Прибавете олиото и разбъркайте до смесване на продуктите. С вилица разбийте до еднородност смес.
Добавяйте към течните съставки постепенно от брашното. Бъркайте докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на купата. Не прибавяйте изведнъж голямо количество и вместо пухкави курабии ще имате глетави и твърди. Доизмесете на плота. Трябва да получите меко, гладко и нелепнещо тесто. Ако прецените, че тестото не лепне, не добавяйте повече брашно.
Това количество тесто се дели на 30 приблизително равни къса. Всяко късче се оформя на хубаво топче и се поставя в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Отгоре всяко топче се поръсва със захар с лъжичка.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-15 минути, на второ ниво. Трябва да станат бледо розови.
Оставяте курабиите да се охладят за 2-3 минути и тогава ги изваждайте от тавата. Нареждайте ги една до друга докато изстинат напълно.
Войнишките курабии са трайни, ароматни и много вкусни. Съхранявайте ги в кутии.


2 коментара: